UNORA LE MIROASE A SÎNGE ȘI A CAȘCAVAL

tanase 3Ludovic Orban a dat un interviu pentru Jurnalul. Printre altele el spune ”Obiectivul nostru în următoarea sesiune parlamentară este să rupem din majoritatea artificială care s-a creat în susținerea guvernului Tudose cât mai mulți parlamentari… Mai precis, (vrem n.r.) să frăgezim majoritatea parlamentară, să ducem lucrurile fie spre formarea unui nou Guvern, fie spre alegeri anticipate. ” Aparent lucrurile sunt clare, dar nu sunt. Liberalii sunt indeciși ce cale să urmeze.

Sunt aici exprimate două tendințe contrare. Una este cea a vechii grupări care a condus PNL dupa alegerile prezidentialede Gorghiu&Blaga&Atanasiu&Busoi etc. – de a rupe din coaliția de la putere o bucată în scopul de a schimba majoritatea parlamentară si a forma un nou guvern de dreapta in jurul PNL. Atunci se incerca atragerea UNPR-ului generalului Oprea. A fost o tactică proastă, bazată pe un limbaj duplicitar, amoralism, traseim etc. La vedere, puterea PSD era combătută, dar în culise se tranzacționa pielea lupului din pădure. UNPR nu mai există azi. PNL a suferit un dezastru la alegerile parlamentare care urmare a acestot tactici falimentare. Singura atitudine cistigătoare ar fi fost strîngerea rindurilor, o doza de radicalism, mobilizarea electoratului propriu în confruntarea cu PSD. Capitulările din 2015-2016 au dus la eșecul răsunator din dec. 2016. Se pare că destui nu si-au insușit lectia.

Orban exprima cu o acoladă acrobatică ambele tendințe, încercind să păstreze echilibrul între diferite grupări din PNL. Unii din PNL vor sa incerce să rupă acum o bucată din Coalitia PSD-ALDE. De data asta rolul UNPR este jucat de ALDE. Rezultatul va fi același in 2019. Ințeleg foamea de a veni la putere (rațiunea de a fi a unui partid) și chiar unele rațiuni practice ale unei asemenea tactici, dar soluția de a veni la putere acum și fără alegeri parlamentare ar fi fatală pentru liberali. Văd aici și o doza mare de defetism produs de amintirile nu tocmai plăcute lăsate de ultimele campanii electorale. Liberalii sunt încă descurajați și demoralizati de dezastrul din 2016. Asta este in esenta treaba lui Orban și a noii conduceri – de întări moralul militanților, de a aduce inapoi cele 1,2 milioane de voturi pierdute intre locale si parlamentare, de a suscita încredere și interes – necesare pentru a aduce electoratul anti PSD la urne. O măsură bună ar fi deschiderea partidului, etc.

orban ludovicCealaltă tendință exprimată de Orban (și ea prezentă în PNL) este de a miza pe alegerile anticipate. Soluția este corectă, plecînd de la observația ca PSD este în incapacitate de a guverna eficient. Dar e prea devreme, PSD inca ar cistiga toamn asta alegerile chiar dacă cu un scor mai mic. Cel mai dvreme ar trebui făcute in toamna 2018. Chestiunea este că se ajunge foarte greu la alegeri anticipate. Mecanismul declanșării lor este extrem de greoi si e menit de fapt să le impiedice. O reformă constituționala ar trebui să lase președintelui dreptul de a dizolva parlamentul si a ordona alegerile anticipate, atunci cind situatia politica o cere. PNL nu poate acum să faca aceasta schimbare. Asa că rămine procedura celor trei trîntiri de guvern în Parlament. Dar e greu de imaginat că parlamentarii vor dori să plece acasă înainte de incheierea mandatelor. Așa că mai e mult pină departe cu chestiunea alegerilor anticipate – o himeră în plan practic. Nici acest scenariu de a veni la putere mai devreme, și nu la termen, nu va functiona. PNL-istii dau semne de nerăbdare, s-au săturat de opoziție. Liderilor liberali le miroase cam tare a sînge și cașcaval.

Deocamdată, ei alimentează speranțe deșarte cu diverse declarații despre schimbarea majorității parlamentare în toamna care vine. Anunță preluarea guvernului (exact cum faceau in 2015 cind anunțau că vin la putere in fiecare conferință de presă). Cred că liberalii ar trebui să se inarmeze cu răbdare și multă fermitate. Sa-si vadă întii de refacerea partidului (care are incă multe răni nevindecate după dezastrul din 2016). Se impun mai ales lămuriri doctrinare și de strategie. Să-și clarifice ce vor, cînd, cum, cu ce mijloace? Bătălia decisivă pentru putere se va purta în doua etape – 2019 la alegerile prezidentiale și 2020 la alegerile locale si parlamentare. Orice altă încercare este bovarism politic și o aventură sortită eșecului.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

COpyright www.stelian-tanase.ro

 

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

 • albert keller spune:

  Frumoase Vorbe insailate in aceasta analiza filosofica inextricabila d.le Stelian Tanase…

  Cine este astazi PNL ?!?
  In opinia mea, PNL este astazi un partid Zombie care inca misca datorita injectiilor cu morfina prezidentiala si heroina PDL.
  PNL este o constructie eclectica fara identitate, ideologie sau macar o viziune realista in abordarea situatiei politice.
  La virf, PNL este sufocat de aventurieri rapace, vanitosi si veninosi ca serpii. La baza „partidului” in teritoriu sint baronii expirati si pauperizati gata oricind sa intoarca armele pentru a-si recapata averile. Restul membrilor de partid si simpatizanti sint naivii si resemnatii care oricum nu mai au ce sa piarda.

  ALDE este fostul PNL-AT intr-o noua prezentare care explica totul. Partidul este asa cum sint si oamenii lui, iar cu trupele astea Orban stie ca nu poate cistiga macar o Batalie ca de cistigarea Razboiului nici vorba.
  Atunci nu-i ramine decit alternativa otravirii fintinilor si hartuirii hoardelor pesediste prin umbra codrilor, poate poate vor racola niste tradatori de-o ciorba parlamentara.
  Fuhrerul de Hermannstadt nu mai stie ca care-i scaparea pentru a evita un Kaput in 2020.
  Pe cuvint…

  • Stelian Tănase spune:

   Iohannis este principalul candidat cu sanse in 2019.Orban nu en de capul lui, trebuie tot timpul sa medieze in PNL intre diferite gasti si lideri.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!