VA SUPRAVIEȚUI PNL !?

By 22 februarie 2017Jurnal de bord

tanase nisa 113Ieri scriam aici plecind de la ideea că PSD nu a fost pregatit pentru guvernare. Dovadă, gresilile mari și numeroase făcute in doar două luni. In oglindă, azi scriu despre PNL – la fel de nepregătit să stea in opozitie. Dovada, a dispărut pur si simplu de pe eșichier, deși situatia de criză îi permite să vina cu mesaje convingătoare, și să repare ceva din imaginea de după esecul major din 11 dec. PNL este absent, nu are ce comunica, stă pe marginea protestelor și priveete, depășit de imprejurari. Cauza- este complet confiscat de intrigile interne. Ele s-au intețit de cind s-a anunțat că se va ține totusi, cu doi ani intiziere un congres.

Vechea conducere PNL dirijată de Alina Gorghiu compet debranșată de la realitate – cu Blaga, Atanasiu, Petrache, Bușoi, Voicu și incă vreo cițiva – deși perfect nelegitimă, (sau poate tocmai de asta) a amînat sub diferite pretexte să îl țină. După victoria din alegerile reezidențiale din nov 2014, era obligatoriu, pentru a beneficia de acest rezultat, de un „congres al invingătorilor” în februarie/martie 2015. Acesta ar fi afirmat puternic statutul de mare partid al PNL, care dăduse un presedinte țării. De aici putea să inceapă ofensiva contra stingii, pentru a cistiga Parlamentul în 2016. Liberalii au iohannis 2preferat un joc mărunt de culise, care a demobilizat partidul, reducindu-l la cițiva lideri cu contacte la Cotroceni care aut stat cuminti sub mantaua lui Iohannis, un patron neinspirat și fără experiență. Ca tactică, liberalii au încercat să rupă coaliția PSD UNPR-ALDE ca sa ii ofere lui Iohannis guvernul lui. Eșec total, deși guvernul de atunci, mai ales Ponta&Oprea erau cit se poate de nepopulari. PNL nu a profitat din cauza erorilor lui de strategie. Lideri lui s-au dedat la hărtuieli, intrigi și conspirații prostesti, cu miza mică, fapt care a dus la pierderea momentului extraordinar de favorabil al alegerii lui Iohannis le Cotroceni.

Un congres ar fi dat partidului lideri legitimi, dar și un program cu ținte clare, In plus o strategie la vedere care ar fi putut ralia electoratul anti-PSD. Fără congres, acest electorat s-a risipit. Era vorba de 6,4 milioane de voturi, atitia l-au votat pe Iohannis in nov 2014 . Un congrea ar fi fost și un eveniment mediatric care ar fi marcat o dată. PNL a refuzat să-l țină pentru că așa-zisii lui liderii se simțeau slabi, nelegitimi și tremurau pentru pozițiile lor in partid. In plus, erau subordonați lui Iohannis care prin consilierii si curtenii lui luau de fapt deciziile, duse apoi la indeplinire de Alina Gorghiu&Co. Efectul a fost că s-au dedicat cu toții luptelor interne dintre PNL si PDL care au fracturat partidul de jos pină sus.

gorghiuAsa se face ca liberalii au avut in 2015 multi timpi morti, rateuri, si au pierdut initiativa din toamna 2014 care le adusese victoria. Reuzultatele s-au vazut prima dată la alegerile locale.A urmat catastrofa din 11 dec. 2016. Cine din partid a tras semnaul de alarmă!? Puținele voci care s-au ridicat au fost eliminate in stil pesedist – Teodor Peleologu de ex. PNL a crezut că va cistiga, că va reface decalajul fata de PSD. A fost un soi de superstitie, pentru că argumente nu aveau. Din vara 2016 in in dec au pierdut 1,2, milioane de voturi. Cifra care spuen tot despre declinul grav si debandada din PNL. Lideri PNL au crezut sincer ca va face un scor bun, si sau ibata cu apa rece, desi informatiile, sondajele, anaalizele aratat clar că liberalii se indreapta spre un esec . Au sperat că Iohansi va face ceva pentru ei, cu o baghetă magică , ca apelurile sale vor aduce voturi. S-au agățat in disperare de cauză și de imaginea lui Cioloș și a guvenrului tehnocrat, blagaperdantă cum am văzut.

Nemaiavind incotro după catastrofa din 11 dec, au hotarit să țină un congres. Undeva foarte tirziu,în iunie, ca să treaca destul timp și sa se estompeze vinovătiile. Nimeni nu a asumat încă eșecul in mod real. Vinovatii sunt azi in Parlament aproape toți. Nu s-a facut o analiză a cauzelor eșecului și nici nu au fost indicati responsabili pentru el. Multi dintre ei se ingheuie cu nerușinare să își conserve pozițiile de la virful PNL la congres.

In concluzie, PNL nu a fost pregătit să stea in Opozitie si inca nu si-a revenit de pe urma marelui eșesc administrat de PSD in decembrie trecut. Liderii lui – dovediti incapabili – au crezut pină in ultima clipă că vor luat destule voturi, și că o combinație dirijată de le Cotroroni ii va aduce la putere. Nu a fost asa. Liberalii trag consecințele. Rămîne de pus aceeasți intrebere ca și în cazul PSD – pusă ieri. Va supraviețui PNL, ca mare partid, acestei perioade!? (VA URMA)

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!