VERA ATKINS TERIBILUL SPION

vera atkinsAm văzut ieri pe Viasat History un episod din serialul „Razboiul secret”. Era vorba despre SOE și un un personaj despre care am și scris pe blog, Vera Atkins. Iată o poveste cit se poate de interesantă.

Vera Atkins, sub acest nume s-a ascuns decenii cea mai importantă femeie-spion din al doilea război mondial. Atkins era numele mamei ei, o chemea de fapt Rosenberg. Jan Fleming, şi el spion, autorul celebrului “James Bond” a cunoscut-o bine. Au lucrat împreună pentru SOE. A spus despre ea: “In the real world of spies Vera Atkins was the boss.” S-a inspirat de altfel din personalitatea ei pentru pentru a contura figura lui Moneypenny, şefa superagentului majestatii sale, teribilul 007. În anii ’40, Vera Atkins a fost probabil cel mai important personaj al Serviciului Operaţii Speciale britanic, SOE (“Special Operations Executive”). Rolul ei a fost să organizeze rezistenţa pe teritoriul ocupat de nemţi, să pună la cale acte de terorism şi sabotaj împotriva maşinariei de război germane. Oamenii ei ea au aruncat în aer poduri şi trenuri, au cules informaţii. Atkins a paraşutat oameni, muniţie şi armament, staţii de emisie recepţie, a pregătit ziua H. a debarcării în Normandia. De ea sunt legate multe operaţii de anvergură în londra metroacei ani: de la maşina de descrifrat codurile germane “Enigma”, la constituirea reţelei Maquis, condusă de Jean Moulin, în Franţa, la extragerea a mii de evrei din Europa lui Hitler.

Vera Atkins era evreică, născută în România, la Bucureşti, în 1908. Numele ei adevărat era Maria Vera Rosenberg; “Atkins” fiind numele de fată al mamei. Tatal ei, Max Rosenberg, era om de afaceri, bancher, născut în Germania. A încercat o afacere în Arca de sud, a dat faliment, după care a venit în România unde norocul i-a surîs, făcînd o mare avere. În anii ‘30 îl consilia pe regele Carol al doilea în chestiuni financiare. Mama ei, era din Rusia, refugiată la Bucureşti din cauza pogromurilor. Vera a primit o excelentă educaţie, călărie, diverse sporturi, limbi străine, muzică şi a frecventează lumea bună bucureşteană. Aşa îl cunoaşte, în 1931, pe ambasadorul german, contele von Schulenburg, adversar al lui Hitler, cu care are o lungă poveste de dragoste, continuată şi după ce acesta a fost numit ambasador la Moscova. S-au întîlnit prin Europa, au rămas în corespondenţă. De la el ea avea informaţii de primă mîna despre atmosfera şi intrigile din londra 1cercurile înalte de la Berlin şi Moscova. În 1934 se mută la Londra –işi ia numele “Atkins”, şi începe cu adevărat cariera de superspion. A revenit la Bucureşti de cîteva ori în legătură cu misiunile ei. Unul dintre colaboratorii la SOE a fost şi Gardyne de Chastelain. Ne amintim “Operaţiunea Autonomous” organizată de SOE. De Chastelain a fost paraşutat cu alţi doi agenţi britanici în Romania, în decembrie 1943. A fost capturat de oamenii lui Eugen Cristescu, şeful SSI – subiectul unui episod “Bucureşti strict secret”. Pierderile făceau parte din logica inexorabilă a acestui joc extrem de periculos.

 

Vera Atkins s-a retras după mai bine de zece ani “din serviciu activ”, în 1947, undeva într-un sat din Anglia, la W., pentru tot restul vieţii. Numele ei a rămas necunoscut pînă în 2000, la moartea ei. O discreţie absolută i-a înconjurnt trecutul şi adevarata faţă. Puţini au ştiut cine este cu adevărat. Nu i-a placut prim planul. A refuzat să dea interviuri, să fie personaj în cărţi de istorie sau în filme. Totuşi, în 1998, Francois Mitterand i-a acordat legiunea de onoare, fără să intre în detalii asupra meritelor ei reale. A fost o recunoaştere tîrzie a aportului ei important, din anii 40, la eliberarea Frantei. Abia dupa moartea ei, cartea “Spymistress. The life of Vera Atkins, the greatest female secret agent of World war 2”, de William Stevenson, dezvăluie cine a fost cu adevărat. Un editor ar trebui s-o traducă pentru publicul romanesc.

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!