bis-viena-261.jpgDuminica 22 mai s.a desfasurat turul 2 al alegerilor prezidentiale. Conform rezultatelor preliminire euroscepticul Norbert Hofer se afla pe primul loc cu 52%, declasandu-l pe ecologistul Van den Bellen (48%). Astazi se centrallzeaza cele 185.000 de voturi prin corespondenta, din care 35.000 revin din partea cetatenilor austrieci stabiliti in Strainatate. Daca privim atent cifrele, Hofer a castigat in 7 din 9 Landuri, cu majoritati covarsitoare intre 52% si 63%. Van den Bellen a punctat in mediul urban, in mod special la Viena, unde a obtinut 65%. In total Hofer detine un avantaj de 115.000 de voturi valabil exprimate. Statistica electorala reflecta o societate profund divizata fata de criza migrantilor. In 2015 circa 500.000 de refugiati din Siria, Iran si Irak au solicitat azil politic in Austria. Criza migrantilor ramine tema principala si a dominat agenda electorala in Europa si in mod special in Austria. Ecologistul Van den Bellen sustine o politica a portilor deschise si se alineaza pe linia Merkel. viena 763Hofer sustine o politica total opusa. In viziunea lui Hofer cotele de migranti trebuie scazute la zero.

Din punct de vedere juridic, o asemenea politica nu poate sustinuta in Uniunea Europeana. Cu toate aceste contradictii juridice, discursul lui Hofer reflecta si curentul anti.politic al electoratului austriac. Daca migrantii din Siria si Orientul Apropiat nu pot expulzati, discursul anti-migratie poate afecta comunitatea romana din Austria. Oficialii austrieci s-au pronuntat de nenumarate ori pentru restrictia accesului Romanilor si Bulgarilor pe piata muncii. Daca aceste restrictii nu mai figureaza pe agenda europeana, oficialii austrieci sustin pozitia premierului Cameron, care doreste limitarea accesului migrantilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii din Uniunea Europeana. Hofer reprezinta astazi varful de lance, al unui curent anti-migratie, care chiar daca nu este imbratisat in mod oficial de Comisia Europeana, nu este combatut cu tarie de cde aceleasi persoane. Politica anti-migratie detine si aliati autohtoni.

viena 885Partidul Libertatii guverneaza in landul Burgenland, alaturi de Partidul Socialist. Daca in vara anului 2012 oficialii europeani trageau semnale de alarma si anuntau „masuri severe” asupra Romaniiei, formarea unei coalitii populist-socialiste a trecut necomentata de oficialii europeni. Partidul LIbertatii a guvernat Austria in perioada 1999 – 2002 alaturi de Partidul Popular Austriac.In sondajele de opinie Partidul Libertatii se alfa pe primul loc cu 35%. Daca Hofer castiga balotajul, Europa Centrala formeaza un corset anti-Merkel. Norbert Hofer se alatura muschetarilor anti-migratie Viktor Orban, Milos Zeman, Andreij Duda.

Van den Bellen, a castigat presedentia Austriei datorita votului Diasporei. 31.026 de voturi valabil, venite din Viena si din partea cetatenilor austrieci stabilitzi in Strainate. Din nou Diaspora voteaza in totala opozitie fata de optiunea poltica expusa in tara. Austria ramine o tara divizata. Victoria lui Van den Bellen, expira in toamna lui 2018., cand poporul suveran va fi chemat din nou la urne.

GABRIEL SĂVULESCU

CORESPONDENȚĂ DIN KOLN

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!