tanase nisa 13Romanul foileton „W” de STELIAN TĂNASE a ajuns la episodul 11 – intitulat „Humphrey Bogart pe afiș ” Il găsiți pe blog folosind linkul http://www.stelian-tanase.ro/w-humphrey-bogart-pe-afis/. Pe scurt – ancheta legată de uciderea sălbatică a unui general(r) Eftimie Gogu(tras în țeapă ), urmată de alta, cea a generalului Spitz Buburuz, continuă. Este vorba așadar nu o crima izolată, ci de un serial-killer. Miza se schimbă. Cine sa fie făptașul – un justițiar care face pe Vlad Țepeș!? Sau un bolnav psihic extrem de sadic!?

Va reamintesc episoadele publicate pînă azi. 3 aprilie (luni) „Amice, descalecă de pe blondă”, (marți) „Brigada criminală”, (miercuri) „Nu te sinchisi de fraieri!”, (joi) „Ce noapte monșer!”, (vineri) „Las-o jos că măcăne!”, (sîmbătă) „Domnul general”, (luni) „Nu vomita pe babetica mea!”marti – „Raportul comisarului Arsene”, miercuri „Cadavrul din patinoar „, (joi). Toate episoadele romanului sunt disponibile pe blog și le puteți citi pe www.stelian-tanase.ro

„W”este pastișa unui „polar”, a unui roman detectivistic pe care americanii il numesc „pulp fiction”. Este o traditie care ne parvine din anii 20 ai secolului XX reprezentată de Dashiell Hammet și de Raymond Chandler. E un roman negru, un pretext de a vorbi despre un oraș în agonie. Avem obligatoriu o poveste nervoasă, cu suspans mult. „W ” spune istoria unei serii de crime terifiante petrecute în București în 054ultimii ani. Victimele – toate aparținind establishment-ului – o termină trase în țeapă ca în Evul Mediu. Cu acest modus operandi bizar, nu este de mirare că presa îl numește pe ucigaș „Vampirul valah”. Ca în orice polar, există un ucigas ( aici serial-killer) , fireste un detectiv (Ticu Naum), un polițist (Iorgu Arsene), cîteva femei fatale (Pușa, Zizi), figurație ( un procuror, granguri civili&generali, un patron de ziar, secretare, ciripitori, vagabonzi, barmani, etc). Sunt apoi partide de sex, beții, cafteli, urmăriri – tacîmul obligatoriu al unui roman de acest tip. „W” ne poartă într-un peisaj post-industrial, cu o atmosferă apăsătoare, uneori insuportabilă. Intriga se învîrte in jurul întrebărilor clasice – cine este asasinul, de ce ucide, cum își alege victimele, cum să fie capturat. Si, nu numai atît.

Scriind acest roman foileton m-am întors și la marea tradiție a romanului burghez și popular din secolul al XlX-lea. In acele timpuri Balzac, Dickens, Eugen Sue, Alexandre Dumas, Dostoievki își publicau romanele mai întîi în foileton în presa vremii. Cum presa pe hîrtie a cam dispărut, m-am adaptat epocii și am ales online-ul. Pentru a respecta tradiția, în curînd, „W” va avea și o ediție tipărită.

CITITI ȘI ȘERUIȚI

Spune-ți opinia, fă-te auzit!