WASHINGTON – RUSSIANGATE DUPĂ WATERGATE

By 17 mai 2017Graffiti

drapelul SUA 3La Washington e-n desfasurare zilele aceastea un scandal de mari proportii care amintete perfect de cel din anii 70 – numit Watergate. Si atunci si acum povestea se se consuma la nivelul cel mai inalt. Atunci cu Richard Nixon președinte la Casa Alba, azi cu Donald Trump, alt președinte republican al USA. Este vorba în ambele cazuri despre acuzatii de sperjur, abuz, si tot cu implicarea serviciilor secrete…Donald Trump este acuzatde alegații cu Rusia în campania sa electorală. A considerat prudent să-l demită pe James Comey, directorul FBI care tocmai investiga aceste acuzatii apărute cu insistență în presa americană. Asta aminteste de atitudinea lui Nixon – trumpcare a demis șefii insitutiilor care nu acceptau versiunea sa asupra faptelor. S-a ajuns in final la demisia sa. Ce va fi acum!? Va rezista Donald Trump pînă la finalul mandatului său ? Sunt destui care deja propun o procedură de impeachement împotriva sa. Oricit va rezisa Donald Trump, mandatul său va fi o succesiune de scandaluri. Ce jurnalistii se vor impune de data asta ? In anii 70, în scandalul Watergate, au fost Bob Woodard și Carl Bernstein de la cotitianul Washington Post. O rememorare a acelor zile are sens pentru că, în ciuda trecerii timpului, există un cadru constituțional identic și aceleași instituții în conflict.

***

watergate 10

La 17 mai 1973 incep la Washington audierile in Senat. La 23 octombrie 1973 președintele american Richard Nixon, aflat la al doilea mandat, după multe tergiversări acceptă să predea înregistrările pe care chiar el le ordonase, de la Casa Alba. Erau acolo probe esențiale ale faptului că încălcase grav legea și acelel inrscare îi vor aduce sfirșitul carieriei politice. Am revăzut recent pe un DVD interviul făcut de Robet Frost cu Nixon, mulți ani după demisia sa. Devastator.

Văd pe un canal tv, duminică, mi se pare, un film cu Robert Redford şi Dustin Hoffman, inspirat de afacerea Watergate care a dus la demisia lui Richard Nixon,“Toți oamenii preşedintelui’. Cu două trei zile mai devreme s-a difuzat pe un canal de film nixon 2documentar, un film de două ore făcut recent despre afacerea Watergate, după 40 de ani, cu protagonştii îmbătriniţi jurnalişti actori, etc. Mi s-au părut şi fff melancolici. Tema documentarului – felul cum s-a făcut acel film artistic în 1976, cînd nimeni nu îi dădea nici o şansă pe criteriul că lumea știa deja povestea şi finalul era cunoscut – demisia lui Nixon. Cine vrea o poveste despre care ştii dinainte cum se termină? Cine cumpără bilet cînd suspensul a dispărut – un tabu la Hollywood.

watergateCei doi, Redford şi Hoffman au interpretat rolurile jurnaliştilor Bob Woodward şi Carl Bernstein de la “The Washington Post”. Povestea a zguduit America anilor 70, o ţară şi aşa slăbită asasinarea celor doi Kennedy, a lui Malclom X si MArtin Luther King, de înfrîngerea din Vietnam și de contestarea puterii de miscarrile de protest din anii 60. Afacerea Watergate a fost ”procesul Dreyfuss “ jucat în SUA nu in Franţa aproape 100 de ani mai tîrziu. A fost un fff dur exament al funcţíonării instituţiilor democratice. Întrebarea a fost dacă Constitutia e o vorba goala, sau chiar are substanţă şi funcţionează. Ei bine, a funcţionat, spre mirarea tuturor. Casawatergate3 Alba a watergate 1fost watergate 8invinsă de presă, pentru că ea s-a poziţionat ca apăratoarea a drepturilor şi garanţiilor înscrise în Constitutie de părinţii fondatori in secolul al XVlll-lea. Toate instituţiile au refuzat rind pe rind să îl apere pe preşedintele care abuzase nepermis de puterea lui, şi mutilase sensul Constituţiei, Congresului, Justitiei. În aproape orice altă ţară pariul ar fi fost pierdut de democraţie. În SUA a fost exact pe dos.

O amintire. Filmul a fost prezentat in România în anii 80 la TVR, într-o duminică seara, ca propagandă anticapitalistă şi antidemocratică. Adică: uitaţi ce se petrece în Statele Unite la care visaţi ca prostii! Ce abuzuri, ce watergate 11corupţie, cenzură, ce servicii secrete etc. Noi, adică “omul noul” am înţeles total diferit acet mesaj. Am inţeles că epste ocean presa putea să doboare un preşedinte american, cel mai puternic om din lume.

Richard Nixon nu ne era necunoscut. Fusese in România şi l-am văzut de pe un trotuar cu multă lume, trecînd într-o limuzină deschisă, în coloana oficială, la mine în cartier, pe strada Baba Novac, in Balta albă. Ceauşescu îi arăta blocurile noi. Cine îşi imagina ce avea să se întîmple cu amîndoi! La 9 august 1974 Nixon a demisonat (m. 1994). În decembrie 1989, Ceauşescu, gazda lui Nixon, a fost răsturnat de o revoluţie populară, judecat de un tribunal excepţional şi executat de Crăciun.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!