zidul de la berlinLa 13 august 1961 berlinezii s-au trezit cu oraşul lor tăiat în doua. Un gard de sirmă ghimpată, turnuri de control, bariere, cîini de pază, camioane militare, multă armata estgermană – au apărut pe bulevardele centrale. Se ridica zidul de la Berlin. A fost ridicat ca că oprească afluxul de cetățeni din Germania de est spre raiul capitalist care începea fix o stradă mai incolo, în Berlinul de vest. Pentru lumea civilizată a fost un mare şoc, o surpriză de proporţii produsă de Nikinta Hrușciov și Kremlin.

zidul de la berlin 4A fost un semnal că blocul sovietic pierduse partida. Hruşciov se lăudase că în cîţiva ani va ajunge din urmă ţările capitaliste la standardul de viaţa, în aşa fel ca est-uropenii să nu mai fie tentaţi să fuga în Occident. Vorbe goale, propagandă ! URSS şi aliaţii lor nu ţineau pasul cu boomul economic capitalist. Cum era şi un război ideologic, iar Germania comunistă se depopula cu repeziciune, Kremlinul a luat această decizie.

zidul 2Zidul de la Berlin a fost o ruşine a lumii postbelice. Natura regimului bolșevic, de închisoare a popoarelor, s-a văzut şi mai bine ca niciodată. Acest lagăr începe la vest la Berlin și Praga și se termina la Vladivostok. Au fost inregistrate 1500 de victime, din 61 pina în 89. Toți au fost oameni curajoşi care au încercat să treacă în Vest ca să gasească libertatea si au fost impușcați. Căderea zidului de la Berlin în noiembrie 1989 a fost semnalul că Blocul Sovietic şi-a încheiat istoria. Imaginea mulțimii trecind printre grănicerii est-germani fără să mai fie opriți a rămas pînă azi emblema prabușirii regimurilor comuniste din Europa.
STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyrighth www.stelian-tanase.ro

zidul 1

Spune-ți opinia, fă-te auzit!