ZIZI LAMBRINO ȘI PRINȚUL CAROL

By 15 decembrie 2015Graffiti

Carol ofiter tanar1.

În septembrie 1918, Carol dispare de la regimentul de vînători de munte încazarmat la Tîrgu Neamţ. Însoţit de un prieten de încredere, a trecut în Ucraina, peste Nistru. “Aici, s-a pus sub protecția unor ofiţeri austrieci şi şi-a continuat drumul pină la Odessa, unde s-a căsătorit cu Ioana( Zizi ) Valentina Lambrino. Ofiţerii puterilor centrale sînt prezenţi. Autorităţile inamice sînt încîntate că DinaPrintul Carol si Ioana Lambrinostia care le-a declarat război primeşte o atare lovitură.” își aminteste I.Gh.Duca. Carol trimite o telegramă regelui Ferdinand – Eu am luat în căsătorie pe Zizi Lambrino. Răspundeţi dacă pot să mă întorc cu ea sau trebuie să continui drumul către Franţa. Carol.” Prinţul Carol mai ameninţase că se va duce pe frontul de vest să lupte acolo. Dar nimeni nu legase acest zvon de flirtul dintre prinţ şi Ioana Zizi Lambrino, o tînără din anturajul reginei Maria, cu care fusese văzut uneori în împrejurimile Iaşilor sau în saloanele mondene. Tatăl ei era general în armata română. Carol renunţa prea uşor la tron, pentru a se dedica iubitei lui. Ce agrava episodul era faptul era că Odessa se afla pe teritoriu inamic, sub ocupaţia Zizi si carol foarte bunaPuterilor centrale. Carol se făcea astfel vinovat de dezertare şi trădare, cu circumstante agravante; ţara se găsea în război.

2. Fuga prinţului Carol a luat prin surprindere familia regală. Faptul a făcut senzaţie. Ziarele, mai ales cele germane, relatează situaţia cu multe amănunte. Pe lîngă dezertare, rămînea un alt fapt: căsătoria morganatică care îl decădea pe Carol din calodessa 2itatea de moştenitor al tronului.Constantin Argetoianu în Memorii nota : “ Vîlva a fost enormă căci Prinţul, în care toţi ne pusesem încrederea pentru viitor, intrase pentru prima dată în gura lumii, dîndu-ne o mare decepţie .” La Iaşi se ţine Sfat. Regele se consultă cu primul ministru Alexandru Marghiloman, cu Ionel Brătianu, cu Alexandru Averescu, cu Barbu Ştirbey. Unii se pronunţă pentru o pedeapsă aspră: dezmoştenirea lui Carol şi trimiterea lui în faţa tribunalului militar pentru dezertare. Alţii pentru o soluţie blîndă. Regina Maria, mai ales, îşi apără copilul cu energie. S-a hotărît trimiterea unor emisari la Odessa pentru a-l aduce cu orice preţ înapoi pe prinţul moştenitor. Carol e major, om de 25 de ani şi s-a însurat cu romancă, fapt interzis de lege. Era obligat de regulamentele casei regale să ia în căsătorie o femeie dintr-o familie regala străină. Ferdinand în 1892, îndrăgostit de Elena Văcărescu, la cererea lui Carol l, a renunţat la ideea de a se căsători cu ea. Prinţul Carol, într-un alt climat, cu altă educaţie decît Ferdinand, a preferat să părăsească armata în timp de război pentru a se căsători ce cea pe care o iubea, Ioana-Zizi Lambrino. Se cunoşteau din copilarie. Zizi Lambrino era legată de curtea regală pe care o frecventa. Mai ales în perioada refugiului IMGP9930la Iasi,s-a aflat în apropierea reginei Maria şi a prinţului Carol.

ferdinand, rege

La insistenţele trimişilor lui Ferdinand prinţul Carol se întoarce la Iaşi. La graniţă este aşteptat de regina Maria, cu care are discuţii incordate pline de reproşuri, lacrimi şi promisiuni. Carol acceptă in prima instanţă să renunţe la căsătorie. Criza dinastică pare depăşită. Carol este separat de Zizi Lambrino. Orice întîlnire le este interzisă. Zizi este expediată în judeţul Botoşani unde familia ei avea moşie. Prinţul Carol surghiunit la mănăstirea Secu Horaiţa în Carpaţii orientali, lîngă Bicaz. În ianuarie 1919 căsătoria este anulată, pe motiv că s-a făcut fără aprobarea regelui, şeful casei regale, cum cerea Constituţia.

3.

palatul regal 4Familia regală se întoarce la Bucureşti odată cu retragerea trupelor de ocupaţie la 1 decembrie 1918. Carol participă la ceremonii, dar continuă s-o vadă in ascuns pe Zizi Lambrino. Este trimis ca pedeapsă pe malul Dunării în satul Mănăstirea. De aici trimite scrisori de dragoste spre Zizi Lambrino şi ameninţă cu evadarea şi cu sinuciderea. Este trimis în surghiun mai departe de Bucureşti, la garnizoana Bistriţa. Carol vrea să se împace cu Zizi şi pentru că ea aşteaptă un copil. La 1 august 1919, Carol îi trimite o 42Palatul_Cotroceniscrisoare prin care recunoaşte că este tatăl copilului. Deşi a acceptat desfacerea căsătoriei, el revine şi trimite o scrisoare regelui Ferdinand de renunţare la tron.

Carol ofiter tînăr este trimis pe frontul de pe Tisa pentru a reflecta la decizia sa. Guvernul şi regele nu recunosc renunţarea la tron. Un comunicat oficial contestă autenticitatea scrisorii şi spune că renunţarea la tron survine numai după recunoaşterea actului de către rege şi Guvern. Carol revine cu o scrisoare către Brătianu, prim ministru la aceea dată, în care insistă că renunţarea la tron rămîne irevocabilă. Simulează chiar şi o tentativă de sinucidere la Cotroceni, împuşcîndu-se în picior.

zizi lambrino 1Copilul lui Carol şi Zizi Lambrino se naşte la 8 august 1920. Primește numele Mircea Lambrino. Carol devenit tată intr-o căsătorie morganatică, lucrurile iau o întorsătură gravă şi nedorită pentru statutul prinţului moştenitor. Regele Ferdinand şi regina Maria hotărăsc să îl trimită într-o călătorie în jurul lumii. Şase săptămîni după naşterea copilului, la 20 februarie, prinţul Carol pleacă din portul Constanţa, pe traseul Constantinopole, Atena, Alexandria, canalul de Suez, Colombo, Bombay, Calcutta, Rangoon, HongKong, 1896 Helene-06Şanhai, Kyoto, Hawai, San Francisco, Chicago, New York, Londra. Paris.

4.

Stratagema a avut efect. Într-o scrisoare către Zizi Lambrino, Carol o anunţă că legătura lor a încetat. “ Am întors o nouă pagină” o anunţă el. Socoteala reginei Maria, că depărtarea i-o va scoate din inimă, s-a adeverit. Întors în Europa, la Lucerna, Carol o întîlneşte pe prinţesa Elena a Greciei. Se pare că este dragoste la prima vedere, tinerii se plac. Căsătoria are loc la Atena pe 10 martie 1921, la o săptămînă după căsătoria Elisabetei, alt copil al reginei Maria, cu George al Greciei, fratele Elenei. Amîndouă căsătoriile se desfăşoară în prezenţa reginei Maria. Slujba are loc cu fast la Catedrala patriarhală.

În mai, perechea Carol Elena se întoarce in România pe mare. Primirea la Bucureşti este entuziastă. Mulţimea a uitat de criza dinastică, iar Carol pare hotărit să recîştige simpatia poporului. Elena are 25 de ani. Carol 28. Cei doi aleg să locuiască la Sinaia, în vila Foişor, în apropierea Peleşului. Preferă să stea departe de larma capitalei. Regina Maria îi vizita CAROL si pritesa elena a Grecieiuneori dîndu-le sfaturi. Mai ales Elenei, care era însărcinată. Carol îşi petrecea timpul ca şi în trecut printre militari, la regimentul de vînători de munte din Sinaia. Uneori cei doi ies să se plimbe împreună cu automobilul prinţului Carol care e un sofer pasionat. Elena a născut la 25 octombrie 1921 un băiat, căruia i s-a dat numele Mihai. În decembrie Carol şi soţia lui revin la Bucureşti şi se instalează într-un palat pe şoseaua Kiseleff….

zizi lambrino5.

Cum a rămas cu Zizi Lambrino ? Un aranjament cu Guvernul îi acorda o pensie de 100.000 lei/anual cu condiţia să părăsească ţara împreună cu copilul. S-a stabilit lîngă Paris, la Neully într-o vilă cumpărată de statul român. Ea trebuia să restituie corespondenţa cu Carol pentru alţi 100.000 lei. Adevărul este că deşi a primit banii, nu a predat toate scrisorile. În 1926 – la doi ani după ce se pronunţase divorţul lui Carol de regina Elena, Ioana- Zizi Lambrino a intentat un proces pentru pensie alimentară fostului ei soţ. A fost primul dintr-un şir lung de procese…Ioana Zizi Lambrino a adus drept probe scrisorile trimise ei de Carol în care acesta recunoştea copilul, pe Mircea Grigore, născut la 8 august 1920. Presa a înşfăcat acest subiect şi l-a desfăşurat pe multe pagini, vreme de ani de zile, la Paris, ca şi la Londra şi Roma şi bineînţeles la Bucureşti. De întîlnit, însă, cei doi nu s-au mai întîlnit niciodată. Zizi Lambrino a murit la Paris în 1953. După o săptămînă a murit şi Carol, în exil in Portugalia.
STELIAN TANASE

copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Neadac spune:

    Ei domnul Tanase,vedeti cum e cu regina Maria,ce educatie,ce atitudine cand era vorba de odrasla ei,iata ce inseamna si a insemnat monarhia.Iata cine mostenesc averi nemasurat si au obrasnicia sa vrea in fata la ciolan.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!