CANALIILE SE VICTIMIZEAZĂ

orbanAm ales pentru azi la rubrica ” Sa stam de vorba”un scurt extras dintr-un articol aparut in cotidianul american „The Washington Post”.Articolul discuta situatia precara a democratiilor post 1989 din Polonia,Ungaria, Romania.

Astept ca de obicei comentariile dvs. pro si contra.

 

„Schimbările din sistemul judiciar polonez reflectă disprețul manifestat la scenă deschisă de partidul aflat la guvernare față de principiile occidentale și față de democrația liberală. Drept răspuns, Uniunea Europeană a deschis o procedură disciplinară împotriva Poloniei, dar fiind apărată în acest proces de Ungaria, cu un regim autocratic similar, este puțin probabil că țara va suferi consecințe reale. ”Acesta este drumul spre război civil”, a avertizat Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea, mișcare care a determinat răsturnarea guvernului comunist în anii 80.

watergate 15În România, unde liderul partidului de guvernare social-democrat a fost condamnat de două ori pentru abuz de putere, partidul a ripostat în încercarea de a dilua legislația anti-corupție. Acest lucru reprezintă a lovitură dură după un deceniu de anchetare a cazurilor de corupție din această țară, în care corupția a înflorit în cele două decenii după căderea comunismului.

dragnea 1Liderul partidului, Liviu Drangea, condamnat pentru fraudă electorală și pentru abuz de putere – în ultimul caz fiind vorba de menținerea a doi membri de partid în funcții publice timp de șapte ani, deși aceștia nu au lucrat pentru stat – se apără de tot acest scandal așa cum canaliile deseori o fac: prezentându-se drept o victimă. Atacând sistemul judiciar pe care îl numește ”stat paralel”, Dragnea susține că forțe întunecate complotează împotriva lui. Susținătorii săi, inspirându-se din cazul președintelui Trump, compară presupusa persecuție a domnului Dragnea cu investigația privind rolul Rusiei în victoria lui Trump.

Forțele antidemocratice din ambele țări sunt încurajate de Ungaria, care, în ciuda faptului că este considerabil mai mică decât oricare dintre ele, și-a cam luat nasul la purtare în UE, îndepărtându-se de la regulile democratice. Premierul Viktor Orban, la putere din 2010, a redus la tăcere presa independentă, și-a agresat oponenții, imigranții și atacă orice instituție care nu se ploconește în fața lui. UE nu a găsit încă un răspuns eficient la aceste afronturi aduse valorilor europene, deși fondurile UE sprijină economia Ungariei, așa cum se întâmplă și în Polonia și România.”

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

  • Sándor Skultéty spune:

    Nu știu cui îi aparține titlul articolului (W.P.?), dar mi se pare cu totul ofensator să te exprimi în felul acesta la adresa unor țări aliate. Și, mai cu seamă, să bagi cele trei țări în aceeași oală. Situația din Polonia, Ungaria, România nu este NICI PE DEPARTE de aceeași factură. Nu tot ce se zice pe la Înalta Poartă este adevărat (gândește oare cineva că Washington Post este „de la Dumnezeu”? Oglindă curată nedistorsionată de interese?), ci reflectă INTERESUL finanțatorului de a avea slugi obediente – ceea ce, în cazul Ungariei și Poloniei, nu vor avea (au mai intrat și alții cu tancurile…). Este doar și numai imaginea relației stăpân–slugă din perspectiva „stăpânului” cel bogat. Trăim, mai mult ca niciodată, în uriașul Imperiu al Manipulării… Sau nu? NU ESTE ADEVĂRAT, bunăoară, că Ungaria a redus la tăcere presa independentă (cine urmărește pe viu – adică în limba maghiară – lucrurile știe acest lucru. Prezentarea presei ungare dispărute de moarte naturală este de aceeași factură cu vodevilul morților de la crematoriul timișorean, în 1989). Nu este adevărat că a agresat imigranții (vrea DOAR ca aceștia să intre pe poartă, NU SĂRIND SAU RUPÂND GARDUL. Un stat fără frontiere nu este stat, ci văgăună). Nu este adevărat că atacă orice instituție care nu se ploconește în fața lui. Faptul că a câștigat A TREIA OARĂ alegerile chiar nu înseamnă nimic în ochii distinsului organ de presă american? Cum se explică oare că actualul Parlament al Ungariei are un singur reprezentant liberal – și acela intrat pe lista altui partid? Singurul lucru pe care-l vrea V.O. este o relație cu cărțile pe masă. Puterea i-a fost dată prin voința poporului maghiar, exprimată prin alegeri libere. De ce nu face și Europa referendum pentru problemele fundamentale – că tot se laudă cu democrația? Uniunea Europeană este aproape de alegerile de anul viitor. Așa cum se anunță, tot mai multe țări din Europa preiau idei (sau le descoperă, obligate, ele însele) ale Grupului de la Visegrád, ale lui Victor Orbán (Austria, Italia, Bavaria[!], chiar și bizara doamnă A. M.) Râde mai bine cel care râde la urmă (deși râsul, în acest caz, va fi mai mult plâns pe ruinele a ceea ce vor lăsa în urmă cei aflați azi la cârma sărmanei, sleitei și decadentei Europa). Să nu ne bucurăm, așadar, că i-a zis-o…

  • Pătrașcu Marian spune:

    Diferența între Polonia și Ungaria, pe de o parte, și România, pe de altă parte, este aceea că liderii primelor două țări își permit „să facă pe nebunii” față de UE fiindcă ei nu sunt niște hoți dovediți și, pe deasupra, și niște semianalfabeți, ce mai – proști sadea, dar hoți – cât încape, așa cum sunt cei ai României, iar corupția în acele țări este la un nivel minim și ținută strașnic în frâu, în timp ce în România a devenit deja un cancer în stadiu foarte avansat și care ne va costa scump într-un termen scurt ori cel mult – mediu. În plus, Polonia și Ungaria s-au dezvoltat și se dezvoltă economic în ritm accelerat, profitând la maximum de fondurile europene, în timp ce în România economia se degradează pe zi ce trece. De aceea, Poloniei și Ungariei li se vor trece multe cu vederea și de acum înainte, în timp ce România va deveni în cel mai scurt timp „ciuca bătăilor” UE, riscând într-un final previzibil chiar dezmembrarea și dispariția ei ca stat de pe harta lumii. Și totul, nu datorită străinilor cum ne place nouă să ne justificăm (noi suntem frumoși, harnici și deștepți – nu! – cei mai frumoși, cei mai harnici și cei mai deștepți de pe fața Pământului, ce să facem însă dacă restul omenirii nu există decât pentru a ne face nouă rău?!), ci fix din cauza noastră, fiindcă, dacă cineva își bate joc de mine o face pentru că poate și pentru că are de cine-și bate joc, iar pentru asta singurul vinovat sunt eu! Deh, „fiecare popor își are conducătorii pe care și-i merită” (Karl Marx).

  • Georgeta spune:

    ” Evreieste ” ! Am totusi , mari dubii si rezerve fata de ” principiile occidentale ” ! Si ma pune pe ganduri sintagma ” democratie liberala ” ! Ca roman naiv , sa-mi explice cineva ce e ..aia si ce alt fel de ” democratie ” mai exista ! Dar exista , cu adevarat , undeva , in lumea asta larga , o democratie ” pura , adevarata ” ? Cum ar fi fiind sa fie aceasta ?

  • Liviu A. spune:

    Să recunoastem totusi, Kovesi a avut partea sa de contributie la propasirea PSD. Parca DNA se ocupa de marea corupție, dar singurul dosar cu adevărat baban a fost Microsoft, in care au fost multe prescrieri. Dragnea e putred de bogat iar DNA i-a facut dosare pe referendum si femei de serviciu. Trebuiau făcute si astea, dar nu mai bine începeau cu Teldrum. De ce a fost nevoie ca OLAF-ul sa ne spuna ca Dragnea fură? Eu cred ca adevărul este un amestec de interese si incompetență, exact ca in politica, presă, învățământ, etc. Cine crede că avem printre noi „extraterestri” se înșeală. Trebuie să avem răbdare sa evoluăm cu totii, împreună si să ne cultivăm simtul ridiculului.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!