IMG_2468CLAUDIU TURCUȘ – „Nocturnă cu vampir, Opus I este un thriller cu trei personaje principale și trepidante. Primul e un personaj-cuplu format din Naum, tânăr detectiv onest, alcoolic, priapic, eșuat socio-profesional (fapt ce pare că-l mulțumește) și Arsene, polițist experimentat prin intermediul căruia intrăm în culisele unui sistem polițienesc corupt. Cei doi caută un presupus asasin în serie, al doilea personaj cheie al romanului, care ucide diverși baroni locali sau foști securiști cu aranjamente de proxeneți, utilizând tehnica tragerii în țeapă. Criminalul călătorește într-un camion roșu, identitatea lui e revendicată când de un actor local preocupat să facă bani din înscenarea orientalizată a lui Vlad Dracul, când de un om al subteranei care seamănă leit cu antieroul cărții, Naum.

În finalul cărții, acest ipotetic criminal justițiar rămâne suspendat între moarte și viață, într-o falie de turcusexistență imposibil de pătruns cu instrumentele anchetei polițiste. În fine, al treilea personaj – deopotrivă fundal topografic și stimulent narativ – este Bucureșțiul post-industrial, un spațial fantasmatic, nocturn, compus din multiple mahalale sordide prin care mișună un tip de umanitate decrepită care-și negociază dur supraviețuirea. Romanul adună mituri și stereotipii ale tranziției românești care au stratificat imaginarul culturii române în ultimii treizeci de ani, încercând să compună o distopie parodică din care evacuează – la nivelul viziunii despre lume – culoarea locală. Ea e păstrată, însă, în dialoguri – nu întâmplător autorul fiind un admirator al lui Caragiale. Fiind un roman de consum bine scris, el trebuie să ajungă la cititorii secolului XXI care încă așteaptă ca realitatea mediatică decepționantă a României contemporane să fie transfigurată într-o realitate narativă solidă. Stelian Tănase face asta.”

vampirulDIANA DANIELA MACOVEI „Limbajul atipic este repede umbrit de strălucirea personajului Naum. Un personaj şarmant, atât de real şi de potrivit în peisaj încât te laşi repede furat de ansamblul acţiunii. Doza de autoironie cu care se tratează frecvent te face inevitabil parte din poveste. Parcă, parcă începi să te recunoşti în unele momente. Emblemă a omului corect ce visează să schimbe lumea, Naum aduce cu sine şi ideea de renunţare, de abandon a faptelor eroice, complăcându-se într-o viaţă în afara “scenei” din primul moment în care realizează că eroismul nu poate fi implementat într-o lume plină de şacali.

Am pus degetul la tâmplă şi am început să meditez fotogenic, privindu-mă în oglindă. Şi ce găsesc!? Un fraier!!! Cearcăne, obraji neraşi, ceva chelie, un rid nou… Mi-am zis din suflet- Nasol moment, mişto colivă! Eşti o belea maximă!

Nocturnă cu vampir. Opus 1 are construcţia unei comedii negre umplută cu doze mari de dispreţ faţă de societate, justiţie şi colcăind de acţiunile de joasă speţă a celor ce deţin şi folosesc puterea în scopuri josnice, personale, coabitând cu injustiţia. Stelian Tănase îi atribuie lui Naum, pe de o parte, imaginea eroului ce a încercat să suprime nedreptatea, însă s-a lovit de un zid de răufăcători cu mai multă putere decât el. Pe de altă parte, este imaginea omului ce se menţine pe linia de plutire abuzând de autoironie şi făcând haz de necaz.”

SHARE, PLEASE!

Romanul „Nocturnă cu vampir opus 1, apărut la editura RAO, se găseste de cumpărat on-line la elefant.ro eMAg.ro libris.or librarie.net și lanțurile de librarii Humanitas, Alexandria, CLB, Infomedia, ca și în benzinăriile OMV.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!