NOCTURNA CU VAMPIR OPUS 1

By 6 noiembrie 2018Litere & Comp.

IMG_2425CLAUDIU TURCUȘ – „Nocturnă cu vampir, Opus I” este un thriller cu trei personaje principale și trepidante. Primul e un personaj-cuplu format din Naum, tânăr detectiv onest, alcoolic, priapic, eșuat socio-profesional (fapt ce pare că-l mulțumește) și Arsene, polițist experimentat prin intermediul căruia intrăm în culisele unui sistem polițienesc corupt. Cei doi caută un presupus asasin în serie, al doilea personaj cheie al romanului, care ucide diverși baroni locali sau foști securiști cu aranjamente de proxeneți, utilizând tehnica tragerii în țeapă. Criminalul călătorește într-un camion roșu, identitatea lui e revendicată când de un actor local preocupat să facă bani din înscenarea orientalizată a lui Vlad Dracul, când de un om al subteranei care seamănă leit cu antieroul cărții, Naum.

În finalul cărții, acest ipotetic criminal justițiar rămâne suspendat între moarte și viață, într-o falie de turcusexistență imposibil de pătruns cu instrumentele anchetei polițiste. În fine, al treilea personaj – deopotrivă fundal topografic și stimulent narativ – este Bucureșțiul post-industrial, un spațial fantasmatic, nocturn, compus din multiple mahalale sordide prin care mișună un tip de umanitate decrepită care-și negociază dur supraviețuirea. Romanul adună mituri și stereotipii ale tranziției românești care au stratificat imaginarul culturii române în ultimii treizeci de ani, încercând să compună o distopie parodică din care evacuează – la nivelul viziunii despre lume – culoarea locală. Ea e păstrată, însă, în dialoguri – nu întâmplător autorul fiind un admirator al lui Caragiale. Fiind un roman de consum bine scris, el trebuie să ajungă la cititorii secolului XXI care încă așteaptă ca realitatea mediatică decepționantă a României contemporane să fie transfigurată într-o realitate narativă solidă. Stelian Tănase face asta.”

pecicanOVIDIU PECICAN

„Prin Nocturnă cu vampir. Opus 1, Stelian Tănase, (…) ajunge la al optulea roman, ceea ce îl consacră ca reprezentant susținut al genului. Trei sunt planurile de luat în discuție cu referire la cartea nou apărută, dar găzduită inițial pe blogul personal al scriitorului.

Primul este intriga polițistă, al doilea este romanul Bucureștiului, iar al treilea încadrarea lui în sfera prozei muntenești și bucureștene, cu ereditate pamfletară, cu cromatică bogată și cu oralitate citadină pigmentată accentuat. (…) Intenția anunțată de Stelian Tănase este de a continua proiectul tripticului astfel deschis cu Opus 2 și, respectiv, Opus 3, ceea ce ar oferi o bază fermă tentativei de a realiza o frescă a Bucureștiului contemporan și, prin aceasta, a întregii Românii din proximitatea lui 2020. „(…) La primul nivel, cel al construcției intrigii, autorul construiește destoinic o succesiune de crime sordide într-un peisaj sumbru și dezlânat, caracteristic evoluțiilor interlope bucureștene, cum a rezultat deja din cele de mai sus. (…)

vampirulSe pare însă că și aici, în sfera romanului, funcționează legi valabile în fizică, precum cea care spune că nimic nu se pierde, totul se transformă. Reformulată, chestiunea țepilor din romanul lui Stelian Tănase ar suna astfel: „ce s-ar întâmpla dacă Vlad Ţepes ar învia din morți pentru a pedepsi o gaşcă de hoți aflată la putere? Și dacă se va întoarce, ar arăta ca noi? Ar fi unul dintre noi? Prezența lui ar fi una bună sau rea?” Cum se vede, suntem la o intersecție culturală foarte prestigioasă, între „Cum nu vii tu Țepeș doamne…?” și Poemul Marelui
Inchizitor din Frații Karamazov. Dintr-o dată, chestiunea criminalității devine secundară, la fel ca aceea a abilității „organelor” de a o rezolva. Preluarea sugestiei eminesciene din Scrisoarea a III-a împinge lucrurile pe un culoar artistic parabolic, care amintește și de vizita Diavolului la Moscova, din Maestrul și Margareta lui Bulgakov, dar și de filmul lui Eddie Murphy Vampire in Brooklyn (1995). Citit în această cheie, romanul devine mai important decât pare la prima vedere, lansând o mare provocare mitologică. Într-adevăr, ce s-ar întâmpla dacă…? Depinde numai de Stelian Tănase ca exercițiul lui contrafactual să intre sau nu în seria marilor provocări romanești contemporane. Dar despre rezultatul acestui pariu se va putea vorbi mai mult și mai bine abia după apariția ultimului volum al seriei. Nivelul al doilea, cel al romanului citadin și chiar al romanului capitalei.(…). O metropolă central-sud-est europeană pictată în tonuri sumbre și amare, cu mult negru și gri, cu părți maroniu închise, aduce – de la o anumită distanță – cu orașele anonimatului american prin care se perindau Sam Spade ori Philip Marlowe. La fel de bine însă se regăsește acest București în mediul oțeliu și murdar din Sin City, comicsurile alb-negru semnate de Frank Miller (de mare IMG_7832impact și transpunerea cinematografică omonimă din 2005). Memorabilă versiune a capitalei unei Românii înalt infracționale, unde puterea aparține corupților, iar justiția se face în pofida regulilor dominante ale jocului, parcă. O asemenea reflectare a mediului social și infracțional românesc nu se găsește, deocamdată, în nicio altă operă literară, lucru demn de reținut față de mai edulcoratele reflectări ale locului din alte cărți de gen, cu „duri” și „ștoarfe”. (…)

” În această privință, Stelian Tănase se dovedește un prozator muntean cu acte în regulă. Stilul lui de o oralitate „iute” și vie, colorată până la „fum și mititei de obor” descinde din cronicarii munteni, este înrudit cu fluxul subsidiar din Ciocoii vechi și noi – ce titlu potrivit pare și acesta pentru alcătuirea romanescă a lui Stelian Tănase! – și circumscrie un univers în care se regăsește și umbra lui Gorică Pirgu și a Rașelicăi Nachmanson.” (…) Ca și personajele principale ale perindărilor dintre crime, detectivul tranziției bucureștene și comisarul de poliție implicat în anchetă. „Emblemă a omului corect ce visează să schimbe lumea, Naum aduce cu sine şi ideea de renunţare, de abandon a faptelor eroice, complăcându-se într-o viaţă în afara «scenei» din primul moment în care realizează că eroismul nu poate fi implementat într-o lume plină de şacali”, spune cineva… ”

*** Gasiti „Nocturna cu vampir opus 1″ on-line elefant.to, raobooks.com, librariarao@rao.ro sau eMAG.ro, diverta.ro librarieonline.ro , librarie.net.

De asemenea in lanturile de librarii Humanitas, ale Centrului de librarii Bucuresti, Infomedia, Librex, Alexandria, Diverta, si in benzinariile OMV.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!