lenin 7La 7 decembrie 1895, Lenin este arestat la Sankt Petersburg şi închis 15 luni pentru propagandă revoluționară. In Siberia, in exilul intern, se casatoreste cu Nadejda Krupskaia.Biografii oficiali ai lui Lenin au vorbit multă vreme despre el schițind portretul unui ins dedicat total revoluției proletare mondiale. Ei au ascuns latura sentimentală a vieții lui. Citeva cuvinte despre aceasta latură a vieții lui.

lenin krupskaia  1La 26 februare 1869 s-a născut la Skt Petersburg, Nadejda Krupskaia. Cine își mai amintește azi de ea? A fost soția lui Lenin (d.1939). S-au cunoscut la Skt Petersburg, și s-au căsătorit cind Lenin a fost trimis in Siberia pentru doi ani în domiciliu forțat. L-a urmat apoi toată viața ca o umbra pină cînd Lenin a murit la 21 ianuarie 1924 in orasul Gorki. NK nu era o femeie frumoasă, nici inteligentă, era doar servanta fidelă a lui Lenin, șeful bolșevicilor. Troțki a spus o dată o vorbă acidă despre ea. ” E suficient să te uiți la Nadejda Krupskaia ca să înțelegi că femeile nu joacă niciun un rol în viața lui Lenin.” Și totuși nu era așa. Avem azi documelenin 4nte care probează că în viața lui Lenin au existat cîteva femei. Cum era secretos, puține s-au aflat în timpul vieții lui. Lenin și-a cultivat tot timpul imaginea unui om dedicat exclusiv revoluției.

În urmă cu cîteva veri în Elveția, am văzut casa din Zurich unde a locuit Lenin în 1916-17. Știam că era pe str. Spiegelgasse, lîngă Cabaret Voltaire unde frații Iancu, Tristan Tzara din București, plus alții, au lansat mișcarea DADA. Am găsit repede locul. Am trecut dintr-un Zurich fictiv, așa cum l-am descris în romanul “Dracul și mumia”, (editura TREI 2015) într-unul real. De mirare, toate detaliile imaginare erau acolo, concret. Lenin – care locuia la nr.14, (Cabaret Voltaire era la nr 1) foarte probabil i-a întîlnit pe excentricii dadaiști. Tzara a splenin 5us într-un interviu dat în anii 50 că a jucat șah cu el în capătul străzii într-un scuar unde se strîngeau șahiști din cartier.

Dintre poveștile cu Lenin am să povestesc aici numai iubirea lui cu Inessa Armand. Generalul Dmitri Volkogonov, care a scris o biografie bazîndu-se pe arhivele secrete ale Kremlinului, a observat că acest episod este singurul din toată viața care-l umanizează pe liderul bolșevic. Dosarul care ascunde scrisorile schimbate intre cei doi amanți, peste 200, a fost un secret absolut pînă la prăbușirea URSS în 1991.

Cei doi s-au intîlnit la Paris înparis vechi 1909. Inessa venise în Franța după iubitul ei mort de TBC în urmă cu un an și se refăcea după această dramă. Cel mort, era fratele soțului ei, dl Armand. Scandalul de moravuri făcuse vîlvă la Moscova. Ea fusese judecată și închisă pentru activități clandestine împreună cu iubitul ei(si cumnatul ei) dar evadase de la Mezen ( din zona de nord a Rusiei ) ca să traverseze Europa pentru a-l întîlni pe Coasta de azur unde se îngrijea. A ajuns prea tîrziu, cît să îl vadă cum moare. Cei doi Armand proveneau dintr-o familie bogată, de origine franceză, mari industriași de textile. În casa lor crescuse de mică Inessa după ce rămăsese orfană la Paris și adusă de rude în Rusia. Tinăra l-a luat de soț pe unul din frați. Era deja mama a mai mulți copii cînd a intrat în activitatea politică subterană și s-a încurcat cu fratele mai mic al soțului, Vladimir. Soțul a acceptat situația. Au trăit separat, dar el i-a asigurat traiul în Occident și s-a ocuplenin 8at de copii. Nu au divorțat niciodată. Cînd Lenin și Inessa Armand s-au întîlnit, Inessa era una din admiratoarele scrierilor lui.

Lenin era în exil din 1900 și se instalase la Paris în 1908, mereu cu Ohrana pe urmele lui. De altfel Ohrana va nota într-unul din rapoartele sale că Inessa Armand și Lenin sunt amanți. A fost un menaj în trei. Lenin era căsătorit cu Nadejda Krupskaia care îl urma ca o umbră. fanny kaplanVor închiria două apartamente vecine în sudul Parisului, pe rue Marie Rose, 2 și 4. Ca în orice melodramă, Krupskaia i-a propus să îl părăsească pentru a-l lăsa liber să se dedice iubirii pentru cealaltă femeie. Lenin i-a spus să rămînă fiindu-i utilă în afacerile partidului.

Povestea dintre Inessa Armand si Lenin a durat cu suișuri și coborîșuri pînă la moartea ei în toamna 1920. Luna de miere a fost între 1909-1912, dată la care Lenin s-a mutat lîngă Cracovia, in satul Poronin, aproape de granița cu Rusia. Aici cei doi se despart. Inessa Armand pleacă în Elveția. Corespondența dintre ei continuă. Se reîntîlnesc in Elvetia în 1914, cînd el se refugiază aici – toamna 1914. De data asta nu vor locui în vecinătate, ea preferind să se țină departe, lenin  11lingă Berna. Dar, la fel, corespondența lor amoroasă continuă. Nimănui Lenin nu îi scrie atît de des. E singura căreia i se confesează și căreia i se adresa pe numele mic. În 1917 cînd Lenin se întoarce în Rusia cu vagonul plumbuit, Inessa îl urmează.

Preocupat să ia puterea cei doi se văd mai rar. Legătura lor devine și mai strinsă insă după ce Fanny Kaplan în august 1918 a tras asupra lui încercind să îl omoare. Se revăd, schimbă scrisori. Lenin, acum omul cel mai puternic din Rusia, o ajută pentru să ocupe un apartament în apropierea biroului sau din Kremlin, să își pună telefon (o linie specială ). O ajută să-și procuInessare lemne de foc, medicamente, alimente, tot ce avea nevoie într-o Rusia în plin război civil. Ceka (serviciul special) inregistrează intilnirile frecvente dintre cei doi.

În 1920 Inessa pare dezamagită de bolșevism dar și de felul cum evolua legătura ei cu Lenin. Vrea să plece definitiv la Paris. Lenin respinge ideea. Apoi ea invocă nevoia unui tratament medical. Lenin iar refuză s-o lase să plece și îi oferă un sanatoriu în Georgia unde se îngrijea noua elită bolșevică. Aici se îmbolnăvește de holeră și moare. Trupul este adus la Moscova, Lenin așteaptă sicriul la gară și participă la funeralii. Nu a putut să scoată o vorbă pe drum. Imbătrînise cu zece ani, a notat un memorialist, Angelika Balabanoff. Inessa Armand a fost îngropată în zidul Kremlinului.

lenin krupskaiaLenin în 1922 a suferit un puternic atac și aproape că a paralizat. Mulți au comentat că moartea iubitei sale Inessa Armand i-a cauzat șocul emoțional care i-a grăbit boala. A dus boala pe picioare, din ce in ce mai marcat, senil în ultimele faze – îngrijit de Nadejda Krupskaia, pînă cînd a murit in 1924.

Corespondența necenzurată dintre Lenin si Inessa Armand a fost publicat în anii 90 ai secolului XX. Scrisorile dintre ei rezolvă enigma care a durat atîta vreme. Istoriografia oficială sovietică a încetățenit imaginea unui Lenin preocupat exclusiv de revoluția proletară mondială. Da, Inessa Armand și Lenin au fost amanți din 1909 pînă în 1920, timp de 11 ani, pînă la la moartea ei.

Fișă de roman – „Partida de vinătoare” publicat in 2018 de editura Vremea.Fișă de roman – „Partida de vinătoare” aparut la editura Vremea. Găsiți PARTIDA DE VÂNĂTOARE în rețeaua de librării Humanitas si în librăriile CLB (Centrul de librării București). Iar on-line – pe elefant.ro EMAG.ro libraronline.ro. sau direct la edituravremea.ro
Despre realtiai dintre Lenin si Inessa Armand vezi si in „Dracul si mumia” editura TREI 2011.

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!