ZIZI LAMBRINO, IUBITA PRINȚULUI CAROL

carol cu ziziPrintul Carol, mostenitorul tronului a părăsit la 27 august/9 septembrie 1918 unitatea militară pe care o comanda – aflată la Târgu Neamț. A plecat la Odesa impreună cu Zizi Lambrino, iubita sa, cu care s-a căsătorit intr-o biserica cum prevedea legea rusa, exclusiv religios. Lui i s-o fi părut un gest romantic. Sigur erau foarte îndragostiti, daca au luat asemenea riscuri si au sfidat atita lume. Dar Odesa se gasea pe teritoriul inamic, fiind ocupată de armata germană. Pe scurt, prințul Carol, moștenitorul tronului, se făcea vinovat de tradare in vreme de razboi,circumstanțe agravante. Asta era una. A doua – căsătoria incheiata la Odesa era morganatica. Încălca Constitutia și statutul Casei regale. Cerinta era ca o asemenea căsătorie să se incheie numai cu o persoana dintr- o alta casă regala. Și oricum nu cu o româncă. Mai exista o cerințăa – avea nevoie de aprobarea șefului Casei regale – regele Ferdinand. Ferdinand nu stia nimic, nu îi ceruse nimeni aprobarea. Nici nu ar fi primit-o, evident.

Vestea a căzut ca trăsnetul la Iași, unde familia regală și guvernul se aflau în refugiu din decembrie 1916. Carol – ca și cum nu era de ajuns – a trimis o scrisoare cf căreie renunța la tron. S-a produs o criza dinastica extrem de serioasă, prima dintr-o serie. Scandalul a fost imens. Totuși prințul Carol este adus inapoi, după multe rugaminti (Maria) si amenințări (Ferdinand). A fost pedepsit părinteste cu 75 de zile de arest la CAROL si pritesa elena a Grecieimanastirea Horaița. Nu degradare militară, nu proces, nu închisoare. Țara era in război, înfrintă, iar coroana avea nevoie de un moștenitor.

Situatia din Rusia unde bolsevcii preluaseră puterea si asasinaseră pe țar și familia sa, era in măsură să îngrijoreze foarte serios. Evenimentele puteau să o ia în orice direcție. Finalul razboiului nu se intrevedea. Carol nu dădea semne că ar fi fost interesat să ii succeadă tatălui său la tron. Singurul lui gind era să fie împreună cu Zizi Lambrino. Fireste, pentru a fi potolit, i se interzice să- o mai intilnească, cu prețul unor mari suferinți pentru cei doi indragostiți. Au continuat să își trimita in secret scrisori inflăcărate, pline de juraminte de iubire vesnică. Ca un făcut, un tribunal anuleaza căsătoria printr-o sentință definitivă în ianuarie 1919.

Carol ofiter tanarLucrurile nu se termină aici, așa cum spera familia regală. Ele se complică odată cu nașterea lui Mircea Grigore Lambrino, fiul celor doi amorezi, la 8 august 1919 pe care Carol il recunoaste printr-un înscris privat către Zizi dar nu si oficial. Ca represalii Carol este trimis într-o calatorie in jurul lumii de regina Maria, care spera ca ardoarea fiului ei sa se diminueze la mari distanțe. Ochii care nu se văd se uită. Ceea ce s-a si intimplat. Pe drumul de intoarcere în Elveția, o cunoaște pe principesa Elena a Greciei și o cere de soție. Renunță astfel la legatura cu Zizi Lambrino. Casatoria intre Carol si Elena are loc in scurt timp. Povestea pare incheiată.

Zizi Lambrino care depozita cu grijă scrisorile trimise de Carol si stringea si alte probe ale relaiției lor, amenință cu scandalul. Exact de ce nu avea nevoie familie regală. Deținea zeci de scrisori, bilete, fotografii etc. și spune că le va încredinta presei spre publicare. Prin interpusi, familia regala negociaza intens sa cumpere acele dovezi, ca și tacerea fostei iubite ultragiate care doreste sa se razbune pentru că fusese părăsită. Se ajunge in final la un aranjament. O banca ii cumpără o vila lingă Paris, Neuilly-sur-Seine, și i se stabileste o generoasă pensia viagera. Zizi Lambrino se obliga în schimb să predea scrisorile si dovezile pe care le avea de la printul Carol. Se parafează acordul si se părea ca se făcuse pace în acest scandal care zabovise prea mult pe prima pagina a ziarelor.

regele carol elena lupescu 9Ani mai tirziu insa, Zizi Lambrino revine spectaculos. Odată cu renunțarea tron din 1925 a prințului Carol dispartu la Paris cu Elene Lupescu – noua lui amanta, Zizi anunță că mai deține niște scrisori – cele mai compromițătoare. Asaltul se intețeste. Ameninta să le trimit la presa. Dupa divorțul dintre Carol și Elena, 1927, asaltul se intețeste. Mai mult decit atit, se află că negociaza cu o mare editură din Statele Unite publicarea unei carti de memorii în care făcea dezvaluiri despre familia regala, cu deosebire despre regina Maria. Firete dadea amănunte despre povestea ei cu Carol din 1918-19. Era un santaj, partea cealalta avea tot interesul să îi inchida gura. Se ajunge la procese, care se judeca la Paris. Zizi Lambrino nu obtine cistig de cauză. Între timp, din iunie 1930, Carol devine rege al Romaniei si Franta avea tot interesul sa intretina relatii amicale cu Bucurestiul, unul dintre principalii ei aliati din Europa.

Alungarea de pe tron a lui Carol ll în septembrie 1940, războiul și sovietizarea României contribuie la stingerea scandalului. Zizi Lambrino rămîne fără surse de existenta. Trăieste in ultimii ani in sărăcie. Moare la 11 martie 1953 la Neuilly-sur-Seine, putin timp înainte de moartea fostului ei iubit, Carol al II-lea care se stingea în Portugalia.

Fragment din volumul „Repertoarul amorului” in curs de aparitie la editura Hyperliteratura. Precomandați! #cititoriresponsabili #repertoarulamorului

 

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!