PACTUL RIBBENTROP-MOLOTOV VA FI DENUNȚAT AZI

stalin ribbentrop molotovParlamentul European votează azi, 19 septembrie 2019, o rezoluție prin care UE condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat de URSS si Germania la 23 august 1939. Sunt 80 de ani de atunci, dar efectele acestui pact inca nu au fost lichidate. A trebuit să se încheie războiul rece (decembrie Malta, 1989) pentru a se trece la recunoastera existentei lui si la un proces de reparatii strict necesar.
Pactul a avut consecinte devastatoare pentru Europa. Al doilea război mondial a pornit de aici. O săptămina mai tirziu, 1 septembrie 1939, Germania invada Polonia. La 17 septembrie face acelasi lucru – cf anexelor secrete ale pactului – Armata roșie invadează Polonia de la Est. A fost un război care a produs zeci de milioane de victime. In 1940 republicile baltice sunt ocupate. In vara 1940 ribbentrop 2România este sfirtecată după ultimatumul dat de Kremlin. Aceste cuceriri au fost consfințite de conferințele de la Yalta si Postdam 1945, de URSS si puterile occidentale, UK si SUA. In 1975 Conferința de la Helsinki consfințește impărtirea Europei in blocuri, Est, Vest si recunoaste granitele existente dupa al doilea război mondial. Altfel spus, a recunoscut și acceptat tratatul Ribbentrop-Molotov. Cuceririle militare sovietice din 1940 și 1944-45 deveneau astfel legitime. O pagina rușinoasa in istoria contemporana a Occidentului.
Nu este prima data – azi, 2019, septembrie – cînd pactul este denuntat. Prima data s-a intimplat chiar la Moscova. molotov1Ceva timp inainte de sfirsitul URSS, Sovietul Suprem (Parlamentul URSS) a denuntat pactul printr-un declaratie oficială, dar s-a rezumat la vorbe. Totusi republicile baltice și-au declarat independenta de URSS, anulind astfel pactul Ribbetrop-Molotov. Mai tirziu au fost primite ins NATO si UE, incheind proces politic indelungat.
Romania plăteste cel mai greu preț. Bucovina, ținutul Hertzei, sudul Basarabiei (judetele Ismail, Cahul si Bolgrad) apartin Ucrainei și azi. Basarabia este un stat rupt de România. In ce măsura Parlamentul European va sterge azi in mod real consecintele pactului Ribbentrop-Molotov nu este greu de știut. Ca la Munchen 1938, sau la Helsinki 1975, se va rămîne la declaratii diplomatice. Este bine că se vorbeste despre acel moment groaznic al istoriei europene, dar este mult prea puțin. Pactul va fi cu adevărat denunțat cind efectele sale – în integralitatea lor – vor fi reperate.
STELIAN TĂNASE

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Silviu spune:

    Exagerand doar putin, rezolutia asta e raspunsul Germaniei, straniu de tacuta pana acum, la condamnarea societica mentionata, dar si la aparitia publica, misterioasa la drept vorbind, a protocoalelor secrete. Recenta äparitie, un soi de ªpublicareª, deci act diplomatic in sine.
    Germania -si compania neinteresata, deloc, dar complezenta- vrea acum sa para ca nu este mai prejos. Ca, desigur, condamna trecutul, si ca este de acord sa negocieze viitorul, fara sa isi asume ceva in nume propriu.
    Deci negociere. Ucraina, prima vizata. Apoi si altele. Desigur, Romania va pupa muscalii din Piata Independentii, ca nu este in stare de nimic prin sistemul ei de conducere.Reluam ciclul istoric. Nu era suficient ca ªelitaª, ticalosii astia de stat ne distrug orice optiune si sanse de viata decenta si moderna, acum vor asista, pasiv si zambind a idioti inutili, la amanetarea viitorului. De fapt distrugerea lui, ca oricum Pactul functioneaza bine merci intre organele de stat ale tarii. De unde si lupta, sferele de influenta, crima contra unui stat care putea insemna ceva. In absenta ticalosilor de stat, patrioti cu patalama trecuta prin vettingul americanoid. Halal!

  • Andrei Stan spune:

    Astept un editorial din partea d-voastra si pe aceasta tema: https://www.libertatea.ro/stiri/mai-multi-tineri-cu-steaguri-comuniste-mesaj-jignitor-in-fata-fostei-inchisori-din-pitesti-locul-unde-jegurile-anticomuniste-au-primit-pedeapsa-meritata-2751283. Pare-se ca unii nu au inteles nimic din ultimii 70 de ani. Andrei Stan, fost student al d-voastra, FSPUB.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!