ARMAND CĂLINESCU RĂPUS DE GLOANȚE

armand calinescu  5La 7 martie 1939 in România începe guvernarea Armand Călinescu (n.4 iunie 1893). Va termina tragic la 21 septembrie 1939, cind primul ministru este asasinat de legionari in mijlocul Bucureștiului ca act de răzbunare. Se continua astfel seria incepută cu I Gh Duca( 1933) și el primministru asasinat de legionari.

armand calinescu 4In acea vară toată lumea se pregătea de război. La 23 august 1939, la Moscova, miniștrii de externe, german și sovietic, Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov, sub ochii aprobatori ai lui Stalin, semnează un act prin care cele două două state stabilesc să și își împartă între ele Europa de Est. La 1 septembrie, Polonia este atacată de Germania. Al doilea război mondial a început. Marea Britanie şi Franţa se hotărăsc în fine să riposteze. La 3 septembrie declară război Germaniei. La 17 1septembrie URSS invadează Polonia de la Est. Blindatele germane mărșăluiesc la Varșovia. Deși la 6 septembrie, România s-a declarat neutră, guvernul este armand calinescude acord să primească refugiații polonezi. Veștile din Polonia nu sunt singurul semn al dezastrului…La 21 septembrie primul ministru Armand Călinescu este ucis de un grup de legionari. Avea 42 de ani.

Cum s-au petrecut lucrurile ? Grupul de legionari refugiat la Berlin, condus de Horia Sima, a hotărît asasinarea primului ministru. Mai executaseră un primministru, pe liberalul I Gh Duca în gara Sinaia la sfîrșitul lunii decembrie 1933. De data asta cel vizat este Armand Calinescu, considerat vinovat de represiunea antilegionară ordonată de regele Carol, și mai ales de asasinarea mai multor legionari in noiembrie 1938, în frunte cu Corneliu Zelea Codreanu, la Tâncăbești. In 1938. Armand Calinescu era la acea dată armand calinescu 7ministru de Interne, între timp ajunsese șeful guvernului.

La ordinul lui Horia Sima, se constituie la Berlin un grup cu misiunea de a-l asasina. Atentatul este executat la 23 septembrie 1939, la ora 14,00, la intersecția b-dului de azi Elisabeta (atunci bd Carol al ll-lea) cu Calea Stirbey voda. Azi o placă amintește asasinatul. Grupul de legionari a tăiat calea mașini oficiale și asasinii au deschis focul. De neînțeles, Armand Călinescu (intr-o vreme de război în Europa și cînd viața sa era în pericol – fusese amenințat ) circula cu un singur agent și acesta înarmat sumar, cu un pistol. Din echipa morții au facut parte legionarii Cezar Popescu, Dumitru Dumitescu, Traian Popescu, Ion Moldoveanu, Ion Ionescu, Ion Vasiliu. Agentul care îl armand calinescu 8păzea (Radu Androne) a fost impușcat și a murit pe loc. Șoferul a reușit să fugă. Atentatorii au deschis ușile mașinii și au tras asupra primului ministru. A fost nimerit de 20 de gloanțe. Peste cîteva minute, legionarii au pătruns in sediul Radio, au întrerupt transmisia și Traian Popescu a anunțat la microfon că”primul ministru Armand Călinescu a fost omorit “. Au fost toți arestați chiar în sediul clădirii Radio și duși la Prefectura Poliției Capitalei.

armand calinescu 6In acea seară generalul Gheorghe Argeșanu a fost numit primministru cu misiunea de a pacifica situația și de a aduce calmul. Recte, de a pedepsi exemplar pe cei responsabili. Liderii legionarilor din fiecere județ au fost arestati și executați, apoi expuși în piața publică. Echipa morții care îl asasinase pe primul ministru Călinescu a fost dusă la locul atentatului și toți membrii ei au executați. Nu a existat niciun proces. Cadavrele au fost lăsate pe loc pentru a fi văzute de populația Bucureștiului, vreme de mai multe zile. Legionarii deținuți la închisoarea Rm. Sărat au fost de asemenea executați, printre ei Mihail Polihroniade, Alexandru Cantacuzino, Alexandru Tell, Gheorghe Clime, Alexandru Totu, etc. toți în conducerea mișcării legionare. Generalul Gheorghe Argeșanu va fi la rîndul lui asasinat la închisoarea Jilava in noiembrie 1940, de un comando armand calinescu 1legionar, alături de Mihail Moruzov, Gabriel Marinescu etc. ca răzbunare.

Armand Călinescu a fost înmormîntat la Curtea de Argeș, conform voinței sale testamentare, unde a fost dus într-un car tras de șase boi, după ce sicriul a fost coborît din tren. Pînă atunci corpul neinsuflețit a fost expus la Atheneu. O impresionantă ceremonie de adio a avut loc. Populația Bucureștiului, vădit impresionată de tragedie, a venit in nr. mare să îl vadă pentru ultima dată. Patriarhul Nicodim a ținut slujba în prezența regelui Carol al doilea și a fiului său Mihai. Seara tîrziu, spre miezul noptii, sicriul a fost dus de un cortegiu funerar la Gara de nord, de unde trenul a plecat spre Curtea de Argeș. In fiecare gară, oficialitați, oameni simpli, au salutat pentru ultima dată pe cel care fusese Armand Calinescu.

In vara acelui an 1939, România a intrat într-un lung și intunecat tunel din care nu a ieșit pînă în decembrie 1989. Dramele s-au succedat de atunci una după alta.

Fragment din volumul DINASTIA de STELIAN TANASE si ELENA VIJULIE publicat de editura RAO ***Gasiti volumul DINASTIA on-line pe raobooks.com librariarao@rao.ro sau eMAG.ro elefant.ro diverta.ro librarieonline.ro. librarie.net *** De asemenea in lanturile de librarii Humanitas, in cele ale Centrului de librarii Bucuresti, Infomedia, Librex, Alexandria, Diverta, si in benzinariile OMV.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!