O IUBIRE ÎN POFIDA VREMURILOR

By 4 decembrie 2019Graffiti

hannah arendt 7

Martin Heidegger s-a născut la 26 septembrie 1889. Hannah Arendt s-a nascut in 1906, a murit la 4 decembrie 1975. Ambii strulicite carierea de profesori, autor și filosofi. Iubirea lor secretă a fost una dintre cele mai neobișnuite și controversate din acel secol și i-a marcat pe amîndoi. Ca și memoria lor.

hannah arendt 8Martin Heidegger a fost profesor foarte cunoscut la Universitatea din Marburg, filosof influent. Ea ii este studentă. Povestea lor a durat de cînd s-au întîlnit în 1924, pînă cînd au dispărut amîndoi. Foarte repede după ce s-au cunoscut au devenit intimi. Cum Heiddeger este heidegger 2căsătorit, legătura lor a fost ținută secretă. El îi trimite poezii, fac plimbări montane etc. Este o poveste romantică, deși este un menaj în trei. Ca să nu se afle, Hannah Arendt se mută de la Marburg la Heidelberg. Deconspirarea relației lor ar fi dus la compromiterea profesorului Heidegger. Ca să scape de influența lui, în 1929 se căsătorește, mariaj care nu a rezistat. Chiar și așa relația dintre ei nu era provocarea majoră dintre ei. Ea va apărea mai tîrziu. Într-un fel iubirea dintre ei a reflectat una din marile tragedii ale secolului.

hannah arendt 2Hannah Arendt este evreică, iar Heiddeger antisemit, un naționalist german tipic, membru al partidului național socialist. În 1933 devine rector și contribuie la curățirea de evrei a universității. La polul celălalt, evreica Hannah Arendt, pentru a supraviețui, este silită să emigreze. Cauza – politica declanșată de Hitler după ce a venit la putere, 30 ianuarie 1933. Cei doi se despart pentru foarte multă vreme. Hanna Arendt ajunge întîi la Paris unde militează pentru cauza evreilor. Apoi în 1940 ajunge la New York unde este profesoară. După razboi devine celebră datorită cărților ei. Mai ales pentru “Originile totalitarismului (1951). În 1940 s-a căsătorit din nou. După ce Germania a capitulat în 1945 Heiddeger a avut dificultăți cu noile autorități. A heidegger 4fost scos din învățămînt, cărțile sale au fost interzise și a fost supus anchetei Comisiei de denazificare care, cu greu, l-a absolvit pentru trecutul său politic. Una dintre recomandările cerute privind inocența sa i-a fost dată chiar de Hannah Arendt. Interesant este că în 1946, în „The Partizan Review” ea îi reproșase fostului ei iubit adeziunea la nazism. Curios, cînd se intoarce în Germania, în 1950, ea îi scrie și se revăd după 17 ani, într-un hotel din Freiburg. Ea nu a reușit de fapt niciodată să scape de influența mentorului și primului ei iubit.

heidegger 1Pînă la moartea lor cei doi au continuat să își scrie. Cînd ea venea în Europa se întîlneau. Tonul scrisorilor este același din anii 20 – de admirație necondiționată a ucenicului față de profesor – în ciuda trecutului lor dramatic și a istoriei la care au fost părtași în roluri opuse.Mai mult, Hanah Arendt a făcut demersuri pentru ca operele lui filosofice să fie traduse în SUA. Inexplicabil, de vreme ce Hannah Arendt era un cunoscător fin al Germaniei naziste. O analizase de multe ori cu acuratețe ( ex. “Eichman la Ierusalim”), dar totul mergea pînă la 20190601_090543iubirea ei pentru Heiddeger pe care il considera inocent și îl absolvea de orice vină. Rațiunea a fost înfrîntă de dragoste ? Cei doi au murit la mijlocul anilor 70. Peste 20 de ani biografiile și publicarea corespodenței dintre ei au scos la suprafață o mare și paradoxală poveste de dragoste din secolui al XX-lea. (fișă de roman Partida de vinătoare) ( vezi Hannah Arendt “Journal de la pensee,” 1950/1973. ed Seuil 2005, si Hannah Arendt&Martin Heiddeger. Scrisori 1925/1975 ed. Humanitas/2007)

Fragment din volumul „Repertoarul amorului” aparut recent la editura Hyperliteratura. Il gasiti on-line pe elefant.ro libris.ro esteto.ro, diverta.ro hyperliteratura.ro De asemenea in lanturile de librarii Carturesti, Humanitas, Diverta Alexandria.

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!