JOHN LENNON ASASINAT

By 8 decembrie 2019Graffiti

lennon 2

La NY am fost să văd locul unde Mark Chapman l-a asasinat pe John Lenon. In altă vizita, vara 1997, pe cind mă găseam la NY cu o bursă Fulbright, mi-am dus şi copilul să îi arăt locul şi să îi vorbesc despre Lennon. Am facut fireşte fotografii, am stat de vorbă cu un portar amabil care ne-a spus că toată lumea vine aici, depune flori, ii cere să povesteasca despre Lennon. Acolo, aproape de Central Park unde a locuit era un adevărat pelerinaj deşi trecuseră multi ani de la moartea lui. Pentru mine muzica şi versurile lui Lennon au însemnat un capitol esenţial în anii de formatie. Mi-a dat ideea de a te revolta, de a fi tu insuţi, chiar de a fi un rebel. Mai ştiam ceva de la Camus şi de la altii, dar mesajele lui Lennon erau mai vii, mai provocatoare, mai actuale în acei ani cind eram in liceu si apoi student. Butada lui că Beatlesii sunt mai populari ca Isus, şi care a provocat atita indignare in USA. mi-a plăcut – era o sfidare teribilă a sistemului, ceea ce pentre un adolescent cuminte ca mine era f mult.

lennon 6

lennon 3

Personalitatea lui a continuat să suscite însă un mare interes. Edgar Hoover directorul FBI l-a considerat extrem de periculos pentru SUA, capabil să mobilizeze lumea şi opinia publică, un anarhist şi un rebel, gata să se alăture sau să ia iniţiative pentru diverse cauze. Popularitatea lui era de fapt marele pericol. john lennon yoko onoL-ar fi vrut revenit la Londra/Liverpool, oraşul lui natal. A fost supravegheat încă din 1969, i s-au ascultat convorbirile telefonice, a fost filat continuu, i s-a deschis un dosar. FBI s-a opus acordării cetăţeniei americane pe care a cerut-o.

In 1980, Lenon a revenit pe plan muzcial inregistrînd albumul „Double Fantasy”, după o nouă împăcare cu Yoko Ono. La 8 decembrie, 1980, trei săptămîni mai tîrziu, cei doi se întorceau acasă de la studioul de inregistrări, Mark David Chapman s-a aproapiat şi l-a împușcat pe Lennon în spate. Fără motiv, absurd. Moartea a fost constatată de medici la ora 11,07. A fost incinerat la cimitirul Ferncliff din New York. Lumea s-a strîns, zeci de mii de persoane indurerate, a avut loc un meeting de doliu alături de locul asasinatului, în Central Park. Aici s-au cintat cîntecele lui. Yoko Ono a risipit apoi în parc cenuşa.

Mark Chapman a fost judecat pentru crimă şi pedepsit la 20 de ani de închisoare. În anul 2000 trebuia să fie eliberat. Nu a fost eliberat, i s-a intentat un nou proces şi este tot în închisoare si azi. Yoko Ono trăieşte, s-a dedicat memoriei celui care a fost John Lennon…

8 decembrie 1980 va rămîne pentru totdeauna în calendare ziua asasinării absurde a lui John Lennon.La inceputul anilor 90 (fiind la NY pentru citeva zile) am fost să văd locul unde Mark Chapman l-a asasinat pe John Lenon. In altă vizita, vara 1997, pe cind mă găseam la NY cu o bursă Fulbright, mi-am dus şi copilul să îi arăt locul şi să îi vorbesc despre Lennon. Am facut fireşte fotografii, am stat de vorbă cu un portar amabil care ne-a spus că toată lumea vine aici, depune flori, ii cere să povesteasca despre Lennon. Acolo, aproape de Central Park unde a locuit era inca un adevărat pelerinaj deşi trecuseră multi ani de la moalennon 11rtea lui. Pentru mine muzica şi versurile lui Lennon au însemnat un capitol esenţial în anii de formatie. Mi-a dat ideea ca trebuie sa te revolti, sa spui NU, sa fii tu insuţi, si uneori de a fi rebel. Mai ştiam ceva de la Camus şi de la altii, dar mesajele lui Lennon erau mai vii, mai provocatoare, mai actuale.

lennon 11In 1980, Lenon inregistra albumul ”Double Fantasy” cu Yoko Ono. La 8 decembrie, 1980, pe cind cei doi se întorceau acasă de la studioul de inregistrări, Mark David Chapman s-a aproapiat şi l-a împușcat pe Lennon din spate. Fără motiv, absurd. Moartea a fost constatată de medici la ora 11,07. A fost incinerat la cimitirul Ferncliff din New York. Lumea s-a strîns, zeci de mii de persoane indurerate, a avut loc un meeting de doliu alături de locul asasinatului, în Central Park. Aici s-au cintat cîntecele lui. Yoko Ono a risipit apoi în parc cenuşa.

Mark Chapman a fost judecat pentru crimă şi pedepsit la 20 de ani de închisoare. În anul 2000 trebuia să fie eliberat. Nu a fost eliberat, i s-a intentat un nou proces şi este tot în închisoare si azi. Yoko Ono trăieşte, s-a dedicat memoriei celui care a fost John Lennon…

Fragment din volumul „Sunt un copil la razboiului rece” in curs de aparitie,

STELIAN TANASE
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!