SEXUL ERA FIERBINTE, RĂZBOIUL RECE

IMG_3187Ne naștem cu atracția pentru celălalt sex. Instinctul nu se naste in pubertate sau adolescență cind incepem – ca băieti cu acnee – să urmarim sfircurile fetelor pe sub sarafan la liceu. Dacă nu ar fi așa, ar trebui să cred ca am fost precoce de vreme ce mă uitam de copil la tivul fustelor sa prind vreo farima din pulpele fetelor pe stradă. La sotron, la fața-ascunselea cind imi permiteam atingeri nepotrivite. Nu ai crede că din acest „obsedat” a apărut mai tîrziu un mare timid în abordarea fetelor drăguțe. Inghețam in apropierea lor. Eram pe la 16 /18 ani paralizat de frică, mă temeam să nu fac un gest nepotrivit și totul era nepotrivit atunci. Aveam amici foarte relaxati cu fetele, le agățau și le făceaua propuneri indecente (sa mearga la filmca sa se sarute pe intuneric in sala, să iasă în parc in acelasi scop, să le sărute chiar acolo …) fără reticențele mele. Aveau un succes nebun unde eu eșuam lamentabil. Adevarul e că nici nu incercam să trec la fapte.

Lipsa de inhibitii era secretul lor. Se găsea cite unul să ne povestească incintat isprăvile cu o colega care ii cazuse in plasă. Firește cu detalii scabroase. Făceam pariuri bîrfînd cite o fata, dacă mai e virgină sau nu. Nu ghiceam niciodată, unde mai pui că nu afla nimeni. Rămînea un mister care îi amplifica atracția. Oricum fetele cunoscute nu se culcau cu noi ci cu studenți din vecini. Erau totuși destui să se laude cu aventurile lor amoroase. Mdeh, indivizi precoci! Azi cred 100% că se lăudau. Dar atunci ascultam pasionat poveștile lor și credeam fiecare cuvint. Ii invidiam la modul asasin. Ii consideram superiori, chiar dacă la invățătura erau de 6-7 și mă uitam la ei din înaltimea catalogului de sus in jos. Așa se stabileau ierarhiile. Lumea adolescenților (ieri ca și azi) este extrem de competitivă. Rivalitățile sunt mai dure decît în restul vieții….

IMG_0931Sexul în anii cind mă înălțasem destul să poftesc carnal o fată este o poveste cu dus și întors. In 1966 Ceaușescu a dat decretul 707 cînd a interzis avortul, introducînd pedepse grele cu închisoarea deopotrivă pentru doctorii ginecologi dar și pentru paciente. Zvonistica dădea multe exemple. Fata lui Patilineț, un stab apropiat de Ceaușescu, a murit în timpul unui chiuretaj, ta-su și-a pierdut postul de ambasador. Pe scurt Ceaușescu visa o țară cu 30 milioane de locuitori care să-l aplaude.

Pe acest fundal anti-avort mi-am facut educația sentimentală. Sunt născut in februarie 1952. În 1966 aveam 14 ani, in 1971, cînd terminam liceul, împlinsem 19. Ce bună școala am făcut pe tema sexului, nu-i așa!? Pudibonderia, secretul absolut, bigotismul si cenzura au fost profesorii mei cei mai buni. Eram pe contul meu, ca fiecare. Nu aveai de unde să afli ceva, să inveti cit de cit ce ai de făcut, care sunt pericolele. Mi-amintesc ce sperietură am tras cînd în București prin 1970 s-a răspîndit o epidemie de boli venerice. Sau era doar un zvon lansat de propaganda PCR ca să stăm cuminți!?

Sexul era – la vremea cind incepeau să ma intereseze partidele de sex – un sport extrem. Dacă lăsai gravidă fata, dădeai de dracul – dracul se prezenta sub forma de Miliție și Procuratură. Si totuși instinctul nu iți dădea pace, te impingea să ai o viata sexuală normală, (și plină de excese). In adolescență simțurile explodează. Nu ți-e gîndul decît la sex. Interdicțiile transformă obsesia în psihoză. A tinerilor, dar și a părinților care se gîndesc să nu le vină fata gravidă acasă. Exista o teama cronică de relații cu băieți și respectiv fete. Părintii erau isterizați total.

Circula un folclor vast despre cum să te păzesti de sarcini nedorite. Un calendar pe care îl țineau fetele, cu datele favorabile sau nu. Exista coitus interuptus. Prezervativele erau de negăsit în magazinele de stat, numai la bursa neagră la suprapreț. Statul scumpea maximal sexul. Metoda cea mai sigură să te descarci de tensiunea care-ți umfla los cojones era o labă tristă sub duș. Ceea ce nu agream. Imi plăcea la nebunie atingerea pielii femeii, voiam să îi aud șoaptele, să fabulez în prezenta unui trup frumos despre literatura pe care urma s-o scriu.

Ce îmi amintesc cel mai bine din experiențele de atunci este promiscuitatea. Partidele de amor pe fugă ( să nu vină părintii acasă să ne surprindă). Locurile improvizate și ciudate pe unde ne întilneam. Ciudat, dar nu-mi amintesc aproape deloc numele și chipurile fetelor cu care m-am culcat in acei ani.

***Fragment din volumul „Sunt un copil al războiului rece” aparut la editura Corint Books, in aprilie 2020.Comandati on-line.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!