NEVESTELE ÎMPĂRATULUI BOKASSA

By 20 septembrie 2020Graffiti

bokassa 5*** La 2 septemnrie 1979, imparatul Bokassa l este inlaturat printr-o lovitura de stat.

Eroul nostru seamana cu Regele Ubu, eroul lui Alfred Jarry. Aici totul e dispoporționat, fantasmagoric’. Pare un spectacol de vodevil. Bokassa e un amestec de monstru si bufon. E un fost ofiter care dă o lovitură militară împotriva varului sau, și se proclama presedinte pe viață, mareșal, în fine împărat. Titlul pare sa ii satisfacă orgoliul. Povestea se petrece in Africa Centrală, devenita imperiu sub sceptrul de 5 kg aur al lui Jean Bedel Bokassa. Bokassa a servit sub drapelul Frantei din anii 40 pină în anii 60, cînd a fost pus în retragere cu gradul de capitan. A luptat in războiul contra Japoniei, și în anii 50 in războiul din Indochina contra Vietnamului.

Africa Centrală nu are sosele asfaltate ( are numai 180 km la o țară de șase ori cit Romania). Telecomuncatii, nu, nici armata regulată, doar niste cete tribale. E una dintre cele mai sărace tari din lume. În schimb este a doua la productia de diamante și are zăcăminte de uraniu. Populatia traieste ca în secolul XVll-lea. A fost colonie franceza pină in 1960, dată la care Parisul i-a acordat independența. Politiceste – o mare instabilitate. Din conflictele pentru control se impune Jean Bedel Bokassa. Guverneaza prin teroare, este un dictator absolut. Abuzurile, violențele sale il fac recunoscut ca una dintre cele mai singeroase figuri din regiune. E acuzat de canibalism. Resursa puterii sale este susținerea Frantei. Fosta metropola îl vede ca pe omul ei.

bokassa 2Se distinge prin luxul exorbitant. Bokassa este mitoman, egolatru, îi plac decoratiile, parăzile militare, vrea să fie aclamat de mulțime. Pretutindeni apar portretele si statui care il reprezinta. Este preamărit. Bokassa nu suporta să fie contrazis. E suspicios. E și un mare admirator al lui Napoleon. Un exemplu – garda palatului imită uniformele armatei franceze de le inceputul secolului XlX. Croitoria se afla in Palat linga sala tronului ca să poata verifica ce se face acolo. Seamănă mai mult cu un atelier de costume al unui studio cinematografic sau al unui teatru. Momentul crucial al regimului său intervine cind se proclama imparat la 4 decembrie 1976. Probabil că înnebunise și pierduse simtul realitatii. Il imită pe Napoleon, numai că acela crease un imperiu, Bokassa – nimic. Afiseaza o Curte, sfetnici, ceremonial identic. Formulele de adresare sunt cele de la curtea lui Napoleon. Ceremonia este una fastuoasa. Vrea sa impresioneze, să-și satisfacă amorul propriu. Se televizeaza cu ajutorul Parisului care pare sa-l susțină în nebunia lui. Cheltuielle sunt enorme. Participa peste 5000 de invitati si peste 100 de jurnalisti atrasi de pitorescul intregii situatii. Dar nici un sef de stat sau om politic important. E ceva comic, grotesc. Bokassa isi pune coroana singur pe cap, asa cum a facut si Napoleon. Cintateste 5 kg aur, si e impanata cu diamante si cu o puzderie de piatre pretioase. Tronul are o inaltime de 3 metri. Proaspătul așa-zis impărat este acoperit de o mantie din velur rosu, bordata de samur. Sceptrul este din aur și cintăreste 5 kg. Modelul ceremoniei – încoronoarea reginei Elisabeta la Londra si ridicarea pe tron a sahului Iranului, Mohamad Reza Pahlavi la Teheran.

bokassaFireste, există și o imparateasa, Catherine Denguiade. Bokassa avuse mai multe neveste, ca nu mai contabilizez amantele. Era un devorator de femei, și un prădător. Tinea zeci de amante, drept urmare numarul copiilor legitimi si al bastarzilor este imposibil de socotit. Cifrele care circula – 18 neveste 57 de copii. Puterea politica merge impreuna cu sexul. E cel mai tare afrodisiac. Cine a zis asta ? Cu cît Bokassa acapara mai multa putere cu atit colecționa mai multe femei. Poftele lui nu păreau să aibă limite.Obisnuia să răpeasca femeile (mereu mai tinere) care il il impresionau la party sau intr-o vizita oficială. Le sechestra, se tirguia cu ele, (cadouri, bani, statut). Cind nu reușea, se prezenta la părintii favoritei. La o adică, o cerea de nevastă. Facea o oferta de nerefuzat, respingerea propunerii ducea la represalii și Bokassa era temut. Se stia ca nu glumeste, că e violent si crud. II plăcea să se razbune pentru orice afront. Altfel spus, femeile care ii cazusera cu tronc erau „luate cu japca”, cum se spunea in Bariera Vergului, unde am copilarit. Si-a instalat amantele in cladiri anexă ale palatului imperial. Un adevărat harem. Bokassa vizita aceste apartamente incercind sa nu fie surprins de Catherine, extrem de jeloasa. Ca și el de altfel.

Una dintre ele a fost o romanca – pe numele ei Gabriela Drimba, care i-a fost nevastă pe atunci președinte pe viata. Intr-o vizita la Bucuresti, ( 11/16 iuni 1970) Bokassa a pus ochi pe tinara blonda cu ochi albastri. Unii spun ca era dansatoare intr-un ansamblu folcloric, alte surse dau ca era translator in cadrul acelei vizite. Traducea din franceza in română și invers. Ion Pacepa scrie Gabriela Dramba era agent al Directiei de Informatii Externe. Pacepa nu e o sursa foarte sigura, le cam infloreste, dar asta nu este cine stie ce informatie cu caracter secret. Altfel spus cind i-a cucerit inima dictatorului african, Gabriela Drâmba se afla în misiune sau a devenit agent dupa ce Bokassa a cerut să îi fie trimisa la BAnguy bokassa 1femeia de care se amorezase. Scena in care Gabriela Dramba se lasă convinsă de Ceaușescu să accepte oferta trebuie sa fi fost antologică. Dictatorul român a pledat pentru rațiunea de stat!!! Și scena in care Bokassa o pețeste la Ceausescu pe d-ra Gabriela Dramba trebuie sa fi fost de un umor nebun. Doi dictatori față în față! Un rol important in convingerea lui Ceauescu l-au jucat diamantele. Cit l-a costat pe Bokassa cumpăratura asta la Bucuresti? La ce pret a cedat Ceausescu? Vorbesc de diamante. Era un argument pe care Bokasssa îl folosea destul de frecvent. Asa a facut –un exemplu – cu Valery Giscard d’Estaing care mergea la vinătoare in Africa Centrala. La plecare Bokassa nu uita sa îi plaseze cîteva diamante. Ca sa aiba inaltul oaspete ce admira la micul dejun!

Românca nu a fost imparateasa, cum au scris unii grabiți. La data căsătoriei lor, Bokassa era „doar” președinte pe viata”. Bokassa s-a auproclamat imparat in 1976 si a fost rasturnat în 1979. Intretimp cei doi avut un copil, o fata, Anne ( azi Anne Bokassa de Berengo trăieste in Franța). In 1976 Gabriela Dramba cere desfacaerea căsătoriei. Dupa o tentativa de sincidere (declara ea intr-un interviu) Bokassa a acceptat. A fost de acord și termenii unui acord financiat avantajos pentru româncă. Bokassa se pregatea să se proclame imparat siavea nevoie de liniste. Gabriela Drâmbă a pierdut cursa pentru a fi declarata impărăteasă în fașa Catherinei Denguiade. E motivul pentu care romanca a cerut divortul. Cit a stat la Banguy a fost continuu in conflict cu cealaltă. Ca imparateasa ar fi ramas poate în continuare în Africa Centrală. Poate a fost ordinul DIE sa se intoarcăacasa. Lucrurile se inrautatisera pentru colonia românească de acolo, plantată de Securitate – sa spioneze, sa faca afaceri, sa se ocppae de diamante și uraniu. bokassa 3S-a vorbit chiar si de o incercare de asasinare a lui Bokassa in care niste romani ar fi fost implicati. Gelosul Bokassa a acuzat-o pe Gabriela Drâmbă de adulter nu nu doar cu un amnt, ci cu trei!!! Gabriela Drimba s-a intors la Bucuresti. Misiune indeplinită.

In 1979, 20 septembrie Bokassa este răsturnat de pe tron dupa ce un desant francez de parasutisti ocupa Banguy. Bokassa se afla in Libia in vizita la Gadafi. Bokassa se refugiaza in Coasta de Fildes. La o luna dupa caderea sa „Le Canard Enchaine” publica un document care il implica pe Valery Giscard D’Estaing care in 1973 – cind era ministru de finante al lui tanase rep 3Pompidou – a primit de la Bokassa diamante. Diamantele a acestea (a primit si mai tirziu, ind era presdinte) a fost tema principala de campanie la alegerile prezidentiale din 1981. D’Estaing care voia al doilea mandat, a pierdut. Povestea cu diamantele l-a costat. Bokassa a furnizat documentul care il incrimina. Bokassaa l-a acuzat public pe D ‘Estaing ca era amantul Imparatesei sale. Avea pe ce s[ se razbune. Bokassa s-a intors la Banguy. A fost judecat si condamnat pe viata. A fost gratiat si eliberat. Citeva luni mai tirziu, 1983, a murit in urma unui atac de cord. Nu am citit nicaieri ca fosta lui sotie a venti de la Bucuresti sa asiste la funeralii.

Fragment din „Repertoarul amorului” volumul 2, aparut in septembrie 2020 la editura Hyperliteratura.

*** Gasiti cartea pe libris.ro, elefant.ro cartepedia.ro carturesti.ro. Dar si la libraria din colt.

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Buzila Marinela spune:

    Am citit cu mare atentie articolul.Relatarea este asa cum o stiam si noi (unii) din acele timpuri.Este f.Bine ca mai aducem in atentia cititorilor mai tineri realitățile acelor ani.Felicitări autorului.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!