Reţeaua FTP-MOI a fost construită de Boris Holban cu emigranţi. Lista cuprinde şi mulţi evrei romani. El însuşi era evreu basarabean, (Baruch Bruchman), comunist. A părăsit Bucureştiul în urma ordinului dat de Komintern PCR, de a trimite voluntari să apere Republica spaniolă contra rebeliunii generalului Franco. În războiul civil, Brigăzile Internaţionale au numărat circa 550 de romani. Cîteva nume – Constantin Doncea, Walter Roman, Dumitru Petrescu, Leonid Tismaneanu, Carol Neuman, Mihail Florescu… Mulţi dintre brigadişti au luptat în anii ‘40 în Macquis. Holban a condus reţeaua FTP-MOI care activa în regiunea pariziană pînă cînd – în urma unei dispute cu şefii Partidului Comunist francez – a fost înlocuit de Missak Manouchian, în august 1943. În toamna aceluiaşi an, aproape toţi membrii reţelei, sunt arestaţi.

S-a spus atunci că Holban a trădat fiind nemulţumit că fusese înlăturat. S-a mai spus că liderii PCF au trădat grupul, dorind “să se debaraseze“ de străinii din Macquis pentru a da o tentă patriotică, “franceză”, Rezistenţei. S-a mai spus că Moscova ar fi furnizat informaţii nemţilor ca să scape de indezirabili. În anii 70 acuzaţia de trădare împotriva lui Holban a revenit prin vocea văduvei lui Manuchian. Cert este că pînă azi enigma capturării grupului rămîne nelămurită. Pe acest subiect se aprind şi azi scandaluri reflectate în media franceză. Trecutult nu e vindecat. Rămîn încă destule întrebări fără răspuns. În noiembrie 1943, după anihilarea grupului, Holban este din nou numit şeful FTP-MOI, post în care rămîne pînă în august 1944, la eliberarea Parisului. După război Holban se întoarce în Romania. Aici deţine funcţii în eşalonul doi pe linie militară, apoi în industrie. A deţinut gradul de general dar nu a avut funcţii de prim plan în guvern sau partid. Gheorghiu Dej (poate în urma zvonurilor din anii 40 despre trădarea sa, poate din alte motive de ordin personal) l-a detestat.

In plin “scandal Manuchian” Holban a emigrat. A ajuns la Paris, in 1984. În 1989, a publict în apărarea sa la acuzaţia că a trădat, volumul “Testament”. Ca o recunoaştere tîrzie a meritelor sale, în ciuda suspiciunilor, în 1994, a primit legiunea de onoare din mîna lui Francois Mitterand, (fost vichist, între altele). A murit la aproape 100 de ani, ( n 1908 ) în 2004 la Paris…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!