ADEVĂRUL DESPRE PARTIDA DE VÂNĂTOARE

IMG_8647„Partida de vânătoare”, publicată de Editura Vremea, este o carte plină de energie şi umor. Personajul principal, o femeie de 30 de ani, căuta liniştea interioară şi se apucă de scris, când nu mai găseşete niciun sens în jurul ei. Când nu mai ai decât două soluţii pentru a scăpa de angoase – preotul sau psihologul – o poţi alege pe a treia: să te apuci de scris un roman. Astfel, poate rezulta „o carte fenomen”, după cum recomandă Editura Vremea volumul lui Stelian Tănase, „Partida de vânătoare“.

Personajul principal din „Partida de vânătoare” este Ţumpi, o femeie de 30 de ani, ce trăieşte schimbarea prefixului sub forma tuturor crizelor posibile – sentimentală, profesională şi de identitate. Părăsită la altar, fără un loc de muncă şi nici un scop în viaţă, Ţumpi se apucă de IMG_8579scris şi evadează în universul propriei cărţi, exploatându-şi personajele emoţional şi sexual pentru a câştiga faimă printre cititori. De-a lungul efortului creator, Ţumpi se va prăbuşi în toate capcanele scriitorului aspirant – consum de anxiolitice, neputinţa de a distinge între realitate şi imaginaţie, pierderea inspiraţiei, recenzii dintre cele mai surprinzătoare, distrugerea manuscrisului şi… revolta personajelor. Ţumpi însăşi este un personaj foarte actual, în contextul epocii noastre: tinereţea se întrepătrunde cu maturitatea trezind prematur spaima de îmbătrânire, eşecul sentimental devine o condamnare la veşnică singurătate, jobul IMG_8623reprezintă o nesfârşită pendulare între agonie şi extaz. Cu toţii cunoaştem cel puţin o Ţumpi – într-o continuă agitaţie şi nelinişte interioară, vânată de bărbaţi dubioşi, când adorată, când ignorată, plină de idei măreţe, dar deznădăjduind într-ascuns. Instrumentele de înfruntat lumea: rujul şi pastila de xanax.

În fond, câte dintre femeile aflate în diverse încercări ale vieţii nu găsesc salvarea în a abandona realitatea neplăcută în favoarea unui univers imaginat? Se apucă de scris romanul vieţii, convinse că acesta le va schimba lor, dar mai ales întregii omeniri, destinul. Ţumpi trăieşte această experienţă din plin. Romanul pe care are ambiţia de a-l scrie este unul po-po-po, adică porno-politic-poliţist, cu toate ingredientele unui succes de zile mari. Intriga erotică întrepătrunde culisele politice şi naşte complicaţii cu oamenii legii. Însă de la entuziasmul IMG_8604primelor licăriri de imaginaţie şi până la crunta pană de inspiraţie e mai puţin de un pas. De-ar fi însă doar atât! Dincolo de provocarea de a-i umbri pe marii scriitori ai lumi, Ţumpi are de înfruntat şi reacţiile savuroase ale cititorilor – declaraţii de dragoste şi ameninţări cu moartea, în egală măsură. „În toate romanele mele, personajul principal este o femeie”, ne-a mărturisit Stelian Tănase. „Aleg întotdeauna femeia pentru că e mai plină de angoase şi probleme decât un bărbat. Despre o femeie ai oricând ce scrie!”.
OTILIA ANDREI/ADEVARUL

„Partida de vânătoare” aparut la editura Vremea in 2018. Il găsiți comanadind on-line la elefant.ro eMAG, librarie.ro libraronline.ro si in rețelele de librarii Humanitas si CLB (Centrul de librarii Bucuresti). PLEASE SHARE!
ST.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!