ADOLF ȘI EVA, CA-N WAGNER

By 8 decembrie 2018Graffiti

eva braun 2Eva Braun si Adolf Hitler s-au căsătorit în bunkerul din Berlin pe 29 aprilie 1945. Citeva ore mai tirziu s-au sinucis. eva braun hitler 2M-am întrebat dacă asasinii a milioane de semeni pot să iubească pe cineva in afară de ei înşişi. Dacă au avut ceva uman în ei? Nu am un răspuns, deşi am aflat destule citind despre viaţa lui Lenin, Stalin, Mussolini, Hitler, Mao…Toţi au avut povestile lor, neveste, amante, concubine. Dar sentimente adevărate ? Greu de spus.

Cînd Hitler o cunoaşte pe Eva Braun, era un lider politic marginal, mai mult orator de berărie. Ea era asistenta unui fotograf din Munchen, Hoffman, fotograful oficial al lui Hitler. Diferenţa de vîrstă dintre ei era de 23 de ani, ea avea 17, el 41. (n. 1889). Legătura lor a debutat greu, pentru că ea provenea dintr-o familie catolică, bine educată, burgheză, cu sentimente antinaziste. Hitler era chiar dispreţuit de tatăl eva braunEvei. În acea perioadă Hitler trăia cu nepoata sa, Geli, o relaţie pasională ciudată. Apropierea dintre Eva Braun şi seful nazist datează din 1931 după ce Geli s-a sinucis ( cu pistolul lui Hitler ), episod care va lăsa asupra viitorului dictator urme. Ca şi sinuciderea Nadejdei Stalin asupra lui Stalin.

În 1933 dupa ce Hitler ajunge Fuhrerul Germaniei și îi cere să se mute la Berlin. Aici cumpăra un apartament unde o vizitează pe ascuns. Ea îşi petrece vremea aşteptîndu-l. Hitler vine, rar şi cu maxime precauţii. Dorinţa ei este să facă publică legătura lor şi mai ales să se căsătorească deşi el îi declarase că este celibatar convins, lucru pe care il spusese şi în cîteva din discursurile lui, pretinzînd că se însurase cu… Germania!

hitler 1Abia după o tentativă de sinucidere, regizată sau reală, cînd a luat barbiturice şi a fost salvată de sora ei Ilse, Hitler decide să facă unele schimbări în relaţia lor. Ea locuieşte de acum oficial cu el. Are voie să se arate în anturajul Fuhrerului, la dineuri, mese, etc. Petrece multă vreme la Berchtesgaden în Alpii bavarezi, reşedina lui favorită. Înoată, schiză, face lungi plimbări. E cochetă, îi place moda, vizitează croitori, coafori… Îşi umple timpul în aşteptarea Fuhrerului…

Era limpede că povestea celor doi va fi influenţată, decisă, de soarta războiului. Odată cu înfrîngerile în Est şi Vest şi cu declinul fizic şi psihic al lui Hitler, fidela Eva Braun devine tot mai importantă pentru el în contextul în care mulţi şefi nazişti luau eva braun hitlerdistanţă. Ea se instalează cu el în Berlin, în bunkerul săpat sub cancelaria Reichului. Într-un stil wagnerian, Hitler decisese să se retragă aici. Armata roşie pătrunsese deja în oraş sub conducerea lui Jukov şi ducea lupte la cîteva străzi depărtare de bunker. Hitler a decis să se sinucidă pentru a nu cădea prizonier în mîinile ruşilor. La 20 aprile 1945 Hitler implinea 56 de ani şi s-a organizat cu ultimiii devotaţi o petrecere. Hitler i-a cerut să plece cu ultimul avion din Berlin, dar ea a refuzat. El a sărutat-o prima dată în public. A hotărît să se însoare cu ea. În acelasi timp i-a dat fiola de cianură.

eva  braun 1Ceremonia nunţii a avut loc pe 29 aprilie 1945 în bunker. Eva Braun s-a îmbrăcat intr-o rochie neagră, ca sentiment funerar sau pentru ca lui Hitler îi plăcea acea rochie. A urmat o mică petrecere într-o atmosferă total ireală. În timpul ei s-a primit o depeşă Reuters, cf căreia Mussolini şi Clara Petacci fusesera capturaţi, ucisi, şi cadavrele lor profanate la Milano. Pentru a nu suferi acelaşi tratament a dat ordin ca imediat după moarte trupurile lor să fie incinerate. Şi-au luat adio de la ultimii fideli, secretare, ordonanţe, aghitotanţi, au trecut în camera rezervată lor. S-a auzit un foc de armă. Hitler s-a împușcat după ce a strivit fiola între dinţi. Eva Braun a murit şi ea tot din cauza cianurii. Cadavrele au fost scoase afară în gradina Cancelariei Reichului, stropite cu benzină şi incinerate. Împrejurarile morţii au făcut obiectul unei anchete minuţioase ordonată de Stalin care în secret – ştim azi din arhive- îl admira pe Fuhrer. În arhiva Kremlinului, este un rest de craniu atribuit lui Hitler. În ciuda acestui fapt, continuă să umble legende după care Eva Braun şi Adolf Hitler ar fi fost văzuţi în anii 50 în America de sud.

Fişă de roman – Partida de vânătoare – editura Vremea 2018.

Găsiți PARTIDA DE VÂNĂTOARE în rețeaua de librării Humanitas si în librăriile CLB (Centrul de librării București). Iar on-line – pe elefant.ro EMAG.ro libraronline.ro. sau direct la edituravremea.ro

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!