AFIȘ CU UN SPECTACOL DE MARIONETE

By 4 septembrie 2012Graffiti

Campania electorală deja a început, firește, dacă s-a intrerupt măcar o zi în acest an. Prima mișcare a făcut-o PDL, cum se întîmplă de obicei în campanii – gruparea cu șanse mai mici e mai grăbită. Liderii PDL sunt îngrijorați de ostilitatea masivă față de Traian Băsescu. Lipsa unei “locomotive” e primul inconvenient. Al doilea, e că la 9 decembrie nu are cum să folosească tactica boicotului. Nu mai poate cîștiga prin neprezentare, regulile sunt altele. Legea electorală și rezultatul alegerilor locale fac ca în PDL nimeni să nu fie sigur că va intra în Parlament. PDL reia însă alt element tactic de la referendum – ascunde figurile prea compromise, Udrea, Anastase, Boc, etc și defilează cu MRU, Neamțu, Baconschi, Pavelescu, Papahagi. PDL speră să ascundă și partidul, schimbînd pe afiș titlul spectacolului. Dar piesa e aceeași.

Acești aliați de circumstanță nu vin totuși din afară. Sunt militanți proBăsescu și servesc de marionete într-o pretinsă nouă construcție politică. Alfel spus PDL nu s-a aliat de fapt cu nimeni. Noii veniți își doresc pur și simplu cîteva locuri în Parlament. PDL e dispus să le ofere pentru că are nevoie disperată să se prezinte în alegeri drept altceva decît „partidul lui Băsescu”. Așa se explică manevra de a inființa niște grupări satelit care apoi să se „uneasca”cu PDL Normal ar fi fost să intre in PDl, și să li se dea locuri in Parlament, cum s-a procedat în alște timpuri cu Cristian Preda, Traian Ungureanu, Monica Macovei, la Bruxeles, Teodor Paleologu la București.

Timpurile s-au schimbat. MRU, Neamțu, Papahagi, etc, au găsit un PDL vulnerabil, panicat de un posibil eșec electoral de proporții, deci în căutare de figuri noi, un partid dispus în 2012 să facă un măritiș cu oricine. Chiar și cu formațiuni politice și civice practic inexistente – care nu au propria lor bază electorală, nici filiale, membri, sedii, logistică. Ce dau la schimb noii veniți ? Se lasă folosiți în acest scenariu infantil.

Dacă voiau să facă politică, numiții ar fi trebuit să stea în afara partidelor deja constituite, și mai ales în afara anturajului lui Băsescu. Ar fi trebuit să constituie o alternativă reală la establishmentul politic actual. Critica situației prezente era calea de urmat și nu servirea lui Băsescu, unul din principalii vinovați pentru drama României de azi. Ei sunt însă doar noua gardă a lui Băsescu, și au fost f prezenți în campania de le referendum, în mass media, în mitinguri, etc. Ca premiu li se vor da acum cîteva locuri, cu titlul personal, în diverse colegii. Independența era condiția esențială pentru o nouă forță politică, a tinerei generații, să spunem, a unor intelectuali nemulțumiți de modul cum este condusă țara. Ceea ce nu e cazul. Agenda personală a fiecăruia dintre ei este prioritară, și nu agenda publică.

Pe cine va înșela această manevră ?

 

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • Cornel spune:

  Comentariu (*) Maestre, eu nu pot spune decat ca vor urma zile foarte grele, pentru care, singuri, ne facem greutati. Din pacate cred ca alianta USL-ul incepe sa-si puna, singura, piedici si chair daca PDL-ul va face greseli, contabilizarea IN MINUS va fi in contul USL-ului.
  Despre asa ceva am scris duminica:

  DUMINICĂ, 2 SEPTEMBRIE 2012

  Ganduri despre arta auto-infrangerii
  Nu stiu altii cum sunt si ce gasesc bun in a-si crea singuri necazuri, dar gandurile de astazi, nascute tocmai din aceasta situatie sui-generis, m-au determinat sa exprim cateva reflaxii despre intentia publica, deja mediatizata dar, inca, nesustinuta oficial, de a se relua demiterea presedintelui, printr-un nou referendum, cu ocazia alegerilor parlamentare.

  Mai intai, ma gandesc cat de rational poate fi cineva care, confruntat cu un esec nascut dintr-o proasta organizare, nici nu si-a evaluat foarte bine infrangerea. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, nu atat sistemul BINE PREGATIT SI PUS LA PUNCT i-a conferit fostului presedinte dublususpendat castig de cauza ci, paradoxal, tocmai acele rezultate initiale, din parlament, obtinute mult prea facil care, pur si simplu, au imbatat intiatorii miscarii. Acestea, dandu-le, irational, iluzia succesului si facandu-i sa nu mai aprofundeze intrega conjunctura interna si internationala, prin atat de simpla si importanta analiza SWOT, au facut ca balanta sa incline in partea opusa.

  Apoi, ma gandesc la lipsa de logica a initiatorului acestui nou demers.
  Departe de a-mi permite o critica la adresa dlui profesor, nu pot sa nu tin cont de situatia actuala care, contrar asteptarilor, se pare ca nu mai este atat de favorabila USL-ului. Cand afirm acest lucru ma gandesc, din pacate, la INCONSECVENTA acelora care lipsesc si care, logic, ar fi trebuit sa-si apere voturile invalidate. In afara de cele cateva sute, sau chiar mii, de contestatari ai modului antidemocratic de rezolvare a referendumului „la masa verde”, in ultimele zile se observa usoara resemnare, ca si cum poporul si-a acceptat soarta. Iar fara o puternica sustinere Parlamentara, printr-o majoritate covarsitoare, nu este ILOGIC sa „vinzi, deja, pielea ursului din padure”, cand nici nu ai plecat la vanatoare?

  Daca coroborez cele doua aspecte sus-pomenite ma gandesc ca, in lipsa altei strategii de contracarare si diminuare a „PUTERII RAULUI”, la care am facut referire ieri, cei care isi doresc atat de mult debarcarea demisului uita cele mai simple principii de lupta politica si, mai mult, uita ca NU INTERESELE LOR trebuie sa primeze, CI VOINTA POPORULUI SUVERAN. Ori, pentru a-si demonstra capacitatea si forta de a reprezenta vointa poporului, trebuie sa se astepte, volens-nolens, inceperea noii sesiuni a Parlamentului.

  Din nefericire, prin modul diletantist in care s-a procedat nu s-a facut decat sa se dea „apa la moara” tuturor acelora care au manipulat si discreditat votul liber al poporului, sa se mobilizeze, fara a fi nevoie, „TOTI OAMENII PRESEDINTELUI” si, ca in vechea zicala, sa se planifice utopii iluzoriu- castigatoare, de tipul „dam vrabia din mana pe cioara de pe gard”. Strategic si total deconspirat.

  Ca si in arta de „a-ti bate singur cuie-n talpa” sau a auto-infrangerii.

  O arta pe care nu ti-o preda nici o facultate.

 • Catalin spune:

  Comentariu (*) Buna ziua. Pronind de la remarca dvs: „Independența era condiția esențială pentru o nouă forță politică, a tinerei generații, să spunem, a unor intelectuali nemulțumiți de modul cum este condusă țara.”, ce parere aveti despre mesajul partidului Forta Noua? Eu, cel putin- dar cred ca si pentru altii, as fi foarte interesant sa aflu intepretarea dvs despre aceasta noua constructie politica si sansele ei.

 • Emil spune:

  Hai sa privim din partea cealalte: e nevoie de politicieni noi? E! Cum pot ei dovedi ca sint noi? Nealaturindu-se celor prezenti. De ce? Pentru ca vor fi considerati omu’ lu’ cutare. Dovezi? Da’ cine’s mai pierde timpul cu d’astea? Cum altfel sa iti dovedesti curatenia decit incercind singur? Se poate insa? Eu nu cred. Macar pentru alegerile de anul asta, in actualul climat media, e imposibil pentru o noua formatiune sa intre in carti. Si atunci ce ramine? Sa te alaturi cuiva prezent. Dar atunci arata toti cu degentul spre tine. Al naibii de vicios cercul, nu-i asa?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!