ALEGERI DIRECTE, ITALIA de SABIN DRĂGULIN

By 26 noiembrie 2012Zona Libera

Duminică, 25 noiembrie 2012 în Italia s-a desfăşurat un moment important în istoria democratică a acestei ţări. Partidul Democrat (PD), este important să nu fie confundat cu omologul său din România deoarece există doar o asemănare de nume, cel italian fiind de centru-stânga a organizat alegerile interne pentru a fi ales de către membrii şi simpatizanţii partidului, liderul acestuia şi drept consecinţă candidatul la preşedinţia consiliului de miniştri al republicii italiene în cazul în care acest partid va câştiga alegerile parlamentare din primăvara anului 2013. Acest mod de a alege liderul partidului a fost iniţiat de PD în urmă cu mai mulţi ani. Practic, există posibilitatea ca membrii simpli şi simpatizanţii partidului să voteze liderul acestuia. Este o formă de democraţie directă care ar trebui să fie inaugurată şi de partidele noastre. Astfel vor fi evitate momentele penibile de tipul acelora care au permis alegerea lui Victor Ponta în fruntea PSD-ului în care diferiţi lideri de filiale îşi negociau ca la uşa corturilor voturile. O altă dovadă a succesului acestui stil de a-şi alege liderul este dată de numărul foarte mare de participanţi la secţiile de votare existente în filialele din întreaga Italie ale partidului, respectiv 9239. Conform informaţiilor preluate din presa on.line din Italia până la ora 13:30 participaseră la vot peste 1.500.000 de persoane, fiind aşteptate până la ora 20:00, momentul închiderii secţiilor de votare aproximativ 4.000.000 conform organizatorilor.

Candidaţii pentru acest post sunt: Pier Luigi Bersani (actualul lider al partidului), Matteo Renzi (primarul oraşului Florenţa), Nichi Vendola (preşedintele regiunii Puglia), Bruno Tabacci (fost preşedinte al regiunii Lombardia) şi Laura Puppato (consilier în cadrul consiliului regional din Veneto).

Conform sondajelor de dinaintea votului favoriţi sunt Pier Luigi Bersani şi Matteo Renzi. Bersani reprezintă linia conservatoare a partidului şi este sprijinit de toţi liderii partidului, în timp ce Renzi, care este mult mai tânăr, este sprijinit de tineri.

Vom vedea care vor fi rezultatele. Oricum, participarea masivă la această acţiune politică este o lovitură dată liderului populist Beppe Grillo şi mişcării acesteia care în ultimii ani a militat masiv pentru eliminarea „ vechii politici” reprezentată de liderii celei de-a doua Republici. Aceste alegeri reprezintă un test foarte important pentru viaţa democratică din peninsulă, pe fondul violenţelor de stradă din ultima perioadă datorate crizei economice care afectează din ce în ce mai mult bunăstarea familiilor italiene.

 

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • IOANA spune:

    Comentariu (*)da si eu am votat ,ca rezidenta in Italia,mi se pare corect,asa ar trebui sa se intample si in Romania,asfel nu ar mai exista atatea discutii,pe tema candidatului premier!

  • Comentariu (*) Acest mod de a alege liderul partidului iniţiat de PD(Italy) aduce aminte de „Agora” grecească, iar forma de democrație directă în cadrul partidului italian conturează acel fir democratic de care partidele trebuie să-l aibă ca exemplu. Îmi aduc aminte de Circul PSD-ului făcut în special de numele grele din partid…Aripa Geană, Aripa Ponta, părerea și susținerea lui Ion Iliescu, fuzionarea voturilor și înțelegerile dintre clovni, acel spectacol grandios făcut de Vanghelie Marian care aducea susținători în sală pentru a aplauda la comandă, iar pe holuri „susținătorii” își cereau cei 50 de lei munciți și aplaudați din greu…Hmm..Ne aducem aminte !!!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!