ALMA MAHLER, O MUZĂ A SECOLULUI XX

By 16 aprilie 2019Graffiti

alma mahlerO poveste care a traversează istoria Vienei mulţi ani. In miezul ei figura unei femei excepţionale prin influenţa sa – ALMA MAHLER. alma mahler 4La 31 august 1879 s-a născut la Viena Alma Mahler ( Schindler ). La 7 iulie 1860 în aceeaşi Vienă a lui Franz Josef se născuse marele compozitor Gustav Mahler. Amintirea lui se leagă nu doar de partiturile sale simfonice geniale, dar şi de biografia sa. Mai ales povestea de iubire care l-a legat de Alma Mahler a reţinut atenţia. Alma Mahler a fost una dintre mai interesante apariții în lumea vieneză de la începutul secolului trecut. Daca ar fi numai fi să ne luăm după bărbații ei oficiali – Gustav Mahler, Franz Werfel, Walter Gropius – un compozitor, un scritor, un arhitect, toți nume de primă mărime. Nu mai pun la socoteală amanții – printre Gustav Klimt, Marck alma mahler 3Burkhard, etc.. Ne întrebăm cine era această femeie cu o influență atît de mare? Se născuse intr-o familie burgheză. A fost conectată cu toată elita intelectuală și culturală a Vienei și a jucat un rol important în toată mișcarea artistică a epocii (Seccession). Era cunoscuta pentru frumusețea ei, stilul inegalabil, farmecul și ușurința cu care cucerea inimile bărbaților. Mai ales a celor cu talent. Trebuie să fi fost ceva, devreme ce printre cuceririle ei se găsesc adevărate genii ale acelui început de secol.

S-a măritat întîi cu Gustav Mahler, in ciuda multimii pețitorilor. În 1902, ea l-a ales pe Mahler, directorul Operei, cu 19 mai în virstă decît ea. Au avut doi copii, Și Alma avea veleităţi de muzician, nu voia să fie doar o soție. A și compus. Are o aventură cu Walter Gropius, (care va iniția mai târziu în arhitectură Bauhaus). Mahler descoperă adulterul soției sale. Era cunoscut de mulți la Viena, fiind un subiect de bîrfă în cafenele saloane, redacții. Mahler trece peste episod, chiar o ajută să-și publice creațiile muzicale. Călătoresc împreună la New York sperînd să-și refacă mariajul. Mahler fusese invitat aici să dirijeze. Descoperă că boala de inimă de care suferea s-a agravat și se întorc în Europa. Gustav Mahler moare la Viena la puțin timp după întoarcerea lor.

Desi nu intrerupsese legătura cu Walter Gropius, are in preajma războiului o altă legătura cu pictorul Oscar Kokoska care o si alma mahler 1pictează. S-a măritat totuși cu Walter Gropius în 1915, au avut împreună o fetiță. In timpul serviciul militar, Alma naște un alt copil, (mort prematur la vîrsta de un an, 1019) produs al legăturii ei cu poetul Franz Werfel. În 1920 soţii Gropius divorțează. Căsătoria dintre Franz Werfel și Alma Mahler se consumă mai tîrziu în 1919, Alma refuzînd vreme îndelungată să aibă un alt mariaj.

mahlerAlma Mahler părăsește iubita ei Viena ei după Anschluss, cînd Hitler ocupă Austria. Se refugiază în Franța, apoi în 1940, cînd Germania ocupă Franța, se refugiază in SUA. Cei doi Werfel se stabilesc la Los Angeles, unde exista o colonie de intelectuali germani numeroasă, cu Thomas Mann, Bertolt Brecht etc. Werfel a murit tot de inima ca și Mahler, in 1945 în Los Angeles. Alma s-a mutat la New York unde a jucat de asemenea un rol important in viața elitei culturale de aici.

A murit in 1964 la New York dar a fost ingropată, cf voinței ei testamentare, la Viena, alături de Gustav Mahler. Viața ei a făcut obiectul a mii de articole de presă, a mai multor cărți – romane și documentare, biografii. A inspirat cîteva filme, evocări, expoziții, piese de teatru. Cert, Alma Mahler este departe de a fi uitată. Enigma ei încă fascinează.

Fragment din volumul „Repertoarul amorului” in curs de aparitie la editura Hyperliteratura.

Precomandați! #cititoriresponsabili #repertoarulamorului

STELIAN TANASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!