elena lupescu 111977 19 iunie la Estoril murea Elena Lupescu, sotia regelui Carol ll (n 15 septembrie 1895). La 14 februarie 2002 a avut loc repatrierea rămășițelor pământești ale lui Carol al II-lea și ale ultimei sale soții – Elena Lupescu. Sunt îngropați la Curtea de Argeș. Regele Carol în necropola regilor României. Elena Lupescu la o oarecare distanță.

Lumea o uitase, dar au fost ani cînd a făcut prima pagină a cotidianalor și cînd a jucat in România un rol important, grație faptului că era amanta regelui Carol ll. Am găsit la buchinişti pe Sena o veche revistă ”7 Jours” unde pe coperta se văd exilatul rege Carol şi Elena Lupescu îmbarcîndu-se pentru Mexic. Fireşte, am cumpărat-o. După ce am citit atîtea despre familia Hohenzollern şi cei 4 regi, am ajuns la concluzia, că în ciuda proastei reputaţii a poveştii, a fost iubire adevarată. Cel puţin din partea lui Carol. Cine citeşte însemnările lui din exil, observă cum tonul lui, spre finalul vieţii, este patetic – devenise dependent de ea. O poveste de iubire care ține 28 de ani nu este un eşec și nici o aventură de ocazie.

regele carol elena lupescu 1Circulă mai multe versiuni despre prima “vedere” dintre prinţul moştenitor şi Elene Lupescu, femeie mondenă, proaspăt divorţată, o mare frumuseţe a Bucureştiului. A fost dragoste la prima vedere, cei doi au ajuns repede nedespărţiţi. Pînă la sfîrşitul anului Carol fuge cu ea în Occident, iar în ianuarie 1926 renunţă la tron. Presa vuieşte, toate ziarele din Europa scriu despre scandal. Emisarii trimişi de la București de Ferdinand şi Maria nu au succes. Carol e decis să trăiască departe de casă, ca un simplu civil, cu femeia iubită. Se arată în cazinouri, la cursele de maşini, în localuri la modă. Pretutindeni e însoţit de Elena Lupescu. Sub numele Carol Caraiman a trăit o vreme în Italia, în Anglia, apoi la Paris, în periferia de lux Neuilly.

elena lupescu 1În 1930 Carol hotărăşte să se întoarcă în ţară. Forţele politice favorabile ideii îi condiţionează întoarcerea de despărţirea de Elena Lupescu, căreia toţi îi atribuiau renunţarea lui la tron. Carol promite, dar nu se ţine de cuvînt. Nu putea trăi fără ea. După două luni a adus-o în ţară clandestin. O vreme a stat ascunsă la Sinaia, și bineînţeles că s-a aflat. Mai ales că influenţa ei asupra lui era vădită.

elena lupescu  casatorieÎn jurul lui Carol şi al ei s-a format un grup de favoriţi care a jucat un rol din ce în ce mai însemnat în viaţa politică şi economică. O mînă de profitori, „camarila”, un fel de curte neoficială unde se distribuiau avantaje, afaceri şi s-au ţesut intrigi. De ramarcat şi influenţa nefastă a rudelor Elenei Lupescu. Carol îşi selecţionează anturajul pe criteriul acceptării relaţiei lui cu Elena Lupescu. Dacă nu erai de acord te îndepărta. Nu suporta să fie criticată în faţa lui. Ea mijlocea multe interese pe lîngă rege, de unde influenţa ei printre industriaşi, miniştri, bankeri, trepăduşi.

Carol şi-a făcut din cauza ei regele carol elena lupescu 9duşmani puternici în politică, presă, în cercurile de afaceri. În 1940 aceştia au presat pentru plecarea lui din țară. Carol a considerat că viaţa lui privată îl privea exclusiv. Ea a fost marea lui iubire. Regele Eduard al Marii Britanii, pentru a lua un exemplu tot din anii 30, a renunţat la tron pentru a se căsători cu o femeie divorţată, Wiilis Simpson. Carol a păstrat tronul şi în acelaşi timp a trăit cu femeia iubită. În septembrie 1940 nici nu şi-a imaginat că ar fi putut să renunţe la ea cînd a trebuit să plece.

A urmat exilul, Spania, Mexic, Portugalia. S-a căsătorit cu ea tîrziu în august 1949 după 24 de ani de cînd se cunoscuseră, cînd ea împlinea 50 de ani. Carol mai a trăit pînă în 1953. Elena Lupescu i-a supravieţuit 24 de ani. S-a stins la Estoril, în casa lor, Mar El Sol, la 29 iunie 1977. Rămăsiţele lor pămînteşti au fost aduse în ţară. Mormintele lor se găsesc la Curtea de Argeş, nu în acelaşi mormînt – la distanţă unul de altul. ( fişă de roman, Partida de vînătoare- in curs de aparitie 2018)

Extras din volumul DINASTIA -Povestea celor patru regi ai Romaniei- de ELENA VIJULIE si STELIAN TANASE, Editura RAO 2017.

Gasiti volumul DINASTIA on-line pe raobooks.com librariarao@rao.ro sau eMAG.ro elefant.ro diverta.ro librarieonline.ro. librarie.net. De asemenea in lanturile de librarii Humanitas, in cele ale Centrului de librarii Bucuresti, Infomedia, Librex, Alexandria, Diverta, si in benzinariile OMV.

DESKREPORT

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!