AMANȚI ROMANTICI LA VENEȚIA

By 1 iulie 2020Graffiti

george sand 2Cei doi amanți ajung la Veneția noaptea, pe o vreme rece, în ultima zi a anului 1833. Se cazează la cel mai scump hotel, Danieli, plasat pe Canal Grande. Faptul indică imaginea pe care o au despre ei și rangul lor, real sau închipuit. De obicei hotelul găzduieste (ieri ca si azi) aristocrati, bancheri, oameni de afaceri, politicieni celebritrati. Numele celor doi calatori nu este necunoscut gazdelor. De altfel le fac o primire deosebita. Se numesc Alfred de Musset si George Sand. Sunt cunoscuti scriitori francezi, publicați, cititi, comentati in saloane. George Sand este pseudonimul unei romanciere pe numele ei Amantine-Aurore-Lucille-Dupin. Avea o extractie dublă – aristocratică și plebee. Cum in literatura femeile nu erau acceptate si-a luat un pseudonim bărbătesc. A funcționat. Dovada – succesul ei nu numai în Franta dar și restul Europei, unde titlurile ei sunt foarte populare. Are cititori in Rusia, Germania, Anglia, si după cum vedem in Italia. Romanele ei se vind foarte bine. Cel care o insotește este Alfred de Musset, steaua în urcare a Parisului.

Cei doi sunt de o vreme amanti. S-au cunoscut chiar in acel an. Sand are cu șase ani mai multi decît el. Musset are 22, ea 28. După ce s-a aflat la Paris, au devenit ținta birfelor si interesului indecent al multora. Au hotărît sa-si intăreasca juramintele de amor la Veneția, locul dintotdeauna al indragostitilor. Au plecat de la Paris pe data de 13 decembrie. Ea era măritată, dar fugită de acasă – de la Nohant – de soțul ei, baronul Casimir Dudevant cu care avea incheiată o casatorie de convenienta, dar și doi copii, Maurice si Solange. George Sand era o apariție sa-i spunem excesiva, dacă nu chiar excentrica. Ii placea să epateze. Purta pantaloni, (motivind ca ținutele o costa mai ieftin așa), fuma ca o turcoaia țigări și tragea pipă. I se reprosa viata sentimentala cam aglomerata. Lista amantilor ei e lunga, chiar dacă era cum spunea ea „o femeie libera” Era cea ce se numeste” une femme-a-hommes”. Avea o intreaga teorie asupra iubirii, sursa trecerii ei la cititori. Vorbea liber despre problemele femeii indragostite, dreptul de avea iubiti, de a duce o viață cum crede de cuviință fara prejudecați, dreptul de a iubi si a fi iubita. Teoria ca teoria, dar practica o atrăgea infinit mai mult. Nu facea un secret din amorurile ei, nu putine, (se indrăgostea ușor). Imita comportamentul dominator al bărbaților. Femeile de ce nu ar face la fel? Cu reputatia sulfuroasă de devoratoare de barbati, cu cărțile provocatoare pe care le publica era chiar un personaj în acea epocă burgheză. Azi nu ii mai citeste nimeni romanele, dar jurnalele și corespondenta fac incă deliciul cititorilor.

MussetGeorge Sand, din vara 1833, avea un nou amor, pe Alfred de Musset. Nici unul dintre ei nu avea chef de mondenitati, nici de viata din saloane. Nici de boemă, chiar dacă se numărau printre protagonistii ei. Aveau chef să fie singuri, departe de Paris. De înțeles. Iși ajungeau unul altuia. Au plecat cu trăsura, pe 13 decembrie. Au ajuns la Lyon si apoi Marsilia de unde, cu un vas, au trecuta marea la Genova, în Italia. Au traversat Toscana, tot cu trăsura și la fel de indragostiti. Au ajuns la Veneția. Ceasul rău – el a avut rău de mare și a stat închis în cabină. Pe puntea vasului ea a fumat și a conversat cu cititori ai cărților ei. Minune, odată ajunși la destinatie, de Musset s-a întremat brusc. Refăcut, a hoinărit prin oraș, fără ea. A fost rindul ei să se îmbolnăvească și să zacă în pat. Erau in contratimp, o coincidență rău prevestitoare. Una sunt jurămintele de amor si alta realitatea. Iarna friguroasă, într-un oraș străin, fără nimeni cunoscut prin preajmă, departe de Paris. Au destule griji – boala, banii, clevetelile care ajung la ei. Atmosfera se înnegurează.

Cine este ținta pasiunii ei? Pe scurt – starul in ascensiune a poeziei romantice franceze. Normal ca Georges Sand, care nu prea ierta nimic de parte barbatească, a pus ochii pe el. S-au cunoscut la un dineu in iunie 1833. Se pare ca a fost invitat la cererea ei. Nimic nou, voia să îl cunoasca. Gazdele i-au așezat la masa unul lingă celallalt, să poata conversa în voie. Ceea ce s-a și întîmplat. Li s-au aprins calciiele la amindoi. De Musset avea o apariție angelica, blond, înalt, foarte tinar, 22 de ani. Publicase prima culegere de poezii si s-a bucurat de succes. A fost recunoscut îndată de școala romantică. Cititorii l-au imbratisat, la fel cronicarii literari. Poza în dandy, modelul Byron făcea ravagii… Se imbrăca in haine colorate de ultima modă, era șic, arogant, provocator. Atragea atentia. Frecventa teatrele, culisele actritelor mai ales. Iși pierdea noptile în chefuri și jocuri de noroc. Nu ocolea bordeurile, nici cuceririle intimplătoare. George Sand știa, dar pacatele lui de poet rebel il faceau mai atractiv. Cei doi se revăd, fac lungi plimbari, iși trimit scrisori. Atractia este puternica și reciprocă.

venetia 7O luna mai tirziu, pe 29 iulie devin amanți, dupa ce Alfred de Musset ii trimite o scrisoare de dragoste in care ii marturiseste – ”Vă iubesc ca un copil!”. George Sand nu a asteptat mai mult. Amantii ei erau mereu mai tineri decît ea. Amesteca rolul de protectoare si mama improvizată cu cel de amantă supusă, dominata de barbat. Era postura ei favorită – femeie dominatoare dar și fragila, mereu in cautarea dragostei adevărate, profunde, totale. Povestea lor se deruleaza cu repeziciune. În august de Musset se muta la ea, scandalul izbucneste și îl dubleaza pe cel provocat de „Lelia” romanul ei, apărut în acea vara. Era povestea spusa fără perdea a unei prostituate. Ca să puna surdina zgmotului din jur hotarasc să petreaca iarna la Veneția.

Aici se intimpla lovitura de teatru. George Sand – femeie fara prejudecati, indrăgostita de Alfred de Musset, cel puțin in vorbe, se incurca cu doctorul italian Pietro Pagello. Ce daca venise de la Paris la Veneția cu Alfred de Musset. Amantul, ca-ntr-un cadril poate fi schimbat fără tevatură. E chiar recomandabil, pentru a stabili proportiile juste ale idilei. Doctorul este un italian tipic, solid, par cirliontat, 26 de ani, amabil, curtenitor. George Sand e sensibila. Alfred de Musset trece pe planul doi. Ea ii vede mai curind defectele. E prea tinar, prea liber in mișcări, ii plac prostituatele si băutura, e vulnerabil și instabil. Ca femeie cu experiență vede exact. E rîndul lui de Musset să cadă iar la pat. Asa intra doctorulPietro Pagello in viata lor. De Musset observa ce se intimpla si o cicăleste cu întrebarea imposibila – daca s-a culcat cu doctorul. Se petrec scandaluri – ii indeparteaza unul de altul. Atmosfera intre cei doi veniti ăa se imbete de frumusetea Veneției se deteriorează iremediabil. Cineva este in plus în acest voiaj. În martie, dupa nenumărate scene, Alfred de Musset – părăsit de George Sand – care il prefera pe doctor, decide să se întoarca singur la Paris. Ea paris palatul  eliseerămine in Italia cîteva luni. Face un voiaj romantic cu doctorul ei.

Chiar daca de Musset si George Sand se despart, continuă să-și trimita scrisori, să se explice, să-și jure mari sentimente. E un adevărat balamuc. In iulie ea ajunge la Paris insoțita de doctor, dar odatat ce vraja Venetiei nu mai e, și sentimentele ei se volatilizeaza. In plus lumea pariziana oferă alte tentații. Îl alunga pe doctor acasa la el, in Italia. Îi plateste si drumul, etc. Cei doi ex-amanți se revad in toamna anului 1834, iar in ianuarie 1835 redevin din nou amanti, cum ii spune ea unui amic comun. Continuă să trăiasca unul cu altul navigind printre scandaluri, scene de gelozie, beții, despartiri, impăcări lacrimogene care făceau hazul Parisului. Anii cu George Sand au fost cei mai fertili pentru el. Si cariera ei merge bine. Scrie mai multe romane care îi consoldiează prestigiul. Și-au servit reciproc de sursă de inspiratie. Alfred de Musset moare de sifilis in 1857 (la numai 47 de ani). Lista ei de amanti se lungeste în continuare. Cel mai cuunoscut – Frederic Chopin. Se stinge la moșia ei de la Nohant in 1876 (are 73 de ani) inconjurata incă de admiratie…

Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul 2, in pregatire la editura Hyperliteratura, toamna 2020.

DEKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!