ASALTUL BARICADEI PSD

tanase 222In Opozitie bintuie un frison – miroase a putere de cind se pregateste depunerea unei o moțiuni de cenzură. Și, ca de fiecare dată, in ciuda calculelor hîrtiei, se speră in abstracto că se va intimpla o minune. Adică se vor aduna cumva voturile necesare răsturnării guvernului. Cind iei la socotit vezi că lipsesc vreo 50 de voturi pentru a forma o nouă majoritate. Sloganul – Pe ei, că nu au gloanțe! nu se potriveste de data asta. Nu suntem în situația din 2012, cînd Guvernul MRU a fost doborit de o moțiune de cenzură – singura tentativă care a reusit din 1990 pînă azi.

Pentru Opozitie sunt de fapt două ținte reale 1/ să se unească și să voteze pachet „jos Guvernul”! 2/ să adune din tabăra PSD suficiente voturi care să schimbe raportul de forte. De ce ar vota parlamentarii PSD împotriva propriului guvern!? Sunt destui care nu îl mai vor pe Dragnea lider și se jenează de prestația d-nei VVDăncilă. Ei ar dori un PSD mai european, mai dinamic, ar dori să scape de acuzatia de partid corupt. Ei vor mai ales un PSD cu șanse de a cistiga alegerile din 2019-2020. Cu Dragnea&Dăncilă nu au nicio șansă.

IMG_0652Dupa cum arată ultimele sondaje PSD se afla la un minim istoric cu cca 25%, aproape jumatate din cit avea cind a preluat guvernarea. In acest ritm PSD va cădea si cu asta cariera PSD se încheie aici, fără glorie. PSD ar urma astfel tendința partidelor social-democrate și socialiste din Europa care se prăbușesc peste tot. PSD ar deveni un partid second-hand pe scena politică românească. Este foarte posibil ca în cazul unui eșec PSD sa se scindeze 1/ intr-un partid socialist, mai la stînga 2/ un partid social-democrat în tradiția occidentala.

Ce trebuie să facă Opozitia pentru ca evenimentele sa ia cursul dorit. Să îi reuseasca motiunea de cenzură, ca prim pas? Intii trebuie să facă rost de voturi de la PSD. Pentru asta moderații din cele doua tabere, PSD și Opoziție, trebuie sa negocieze condițiile unui troc. Pesedistii dau voturile. Opoziția trebuie sa dea asigurări ca oameni din PSD vor face parte din noul guvern. Ar fi un PSD într-o nouă configurație, cu Dragnea decăzut. E de stiut ca niciun pesedist, oricit l-ar detesta pe Dragnea, nu vrea să piardă privilegiile și puterea, sau accesul la resurse. Pesedistii nu vor da voturile pe gratis. De ce ar da jos propriul guvern daca nu au nimic de cistiga. Politica nu e filantropie.

dragnea 1Politica poate fi concepută în termeni de „war”(ori tu ori el) sau „bargaining”, win-win situation. In acesti ani politica a fost ințeleasă ca „war” si a dat mereu un joc-de-sumă zero. Ar fi momentul să se ajunga la o formula de compromis între tabere – care sa dea un joc-de-suma-pozitiva și sa deblocheze situatia. Există destule persoane in Opozitie, mai ales la virf, grabite și mai ales fără multe minte. Le miroase deja a singe și vad rost de fotolii ministeriale. Se vad făcind brusc mari cariere. Se fac liste cu febrilitate, unii isi comandă deja cărți de vizită pe care sunt notate noile ranguri.

Atenție! Este o ambuscada. Ar fi o mare greșeală, asemănătoare cu aceea a aducerii unui guvern de tehnocrați, manevră politică ratată, care a trimis PSD intr-o iluzorie opoziție. Rezultatul – PSd s-a intors după un an victorios in alegeri, atribuind liberalilor si tehnocratilor toate eșecurile lor.

protest club colectivO asemenea greșala nu trebuie să se repete. PSD în altă formulă ar trebui să poată fi la guvern în continuare ( de ex cu Corina Crețu premier) și să își ducă mandatul pînă la capăt. Electoratul va face treaba care trebuie făcută – va trimite PSD în opoziție. Dragnea reprezintă o facțiune din PSD, dar niciun grup din PSD dispus la negocieri, dispus să își dea votul in favoarea moțiunii, nu o va face fără garanția că nu devine de mîine un out-low, un paria. Vrea să i se garanteze că mai are șanse de a rămine la guvernare și ca isi poate continua cariera politică. Altfel, motiunea de cenzură – fără aceste voturi PSD care ar face diferența – va cădea. Si tara ramine pe mina lui Dragnea&Co. Dacă situația este lăsata pe mina radicalilor din PSD si din Opozitie, a demagogilor din ambele tabere, atunci nu se va ajunge la nimic și Dragnea va rămine atotputernic. Nu doresc o Opozitie care se laudă că a pierdut eroic. Nu dorec nici o Opoziție care spune că a încercat, dar a pierdut. Doresc o Opozite invingătoare la această moțiune de cenzură.

Concluzia care se desprinde de aici – moderații trebuie zilele astea să negocieze răbdători pentru a ajunge la o platforma comună ca să adune voturile necesare pentru ca moțiunea să treacă. Numai asa se va scapa de penibilul guvern VV Dancilă. Apoi și de Dragnea – care va fi demis urgent de PSD dacă pierde guvernul. Să fiu mai clar – depinde ce se vrea. Depinde de nivelul de realism politic angajat. Dar mă intreb circumspect – cîtă fățărnicie este amestecată în aceasta moțiune de cenzură? Cit este joc de imagine si cit lupta adevarată?

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

 • Parvu Vasilca spune:

  Imi place. Gasca de infractori n-a platit niciodata. Dar si ideea de a-i mai vedea in continuare ma dezgusta.

 • Misu Liberalu spune:

  Câtă fățărnicie ? 99,99% !
  USL trăiește. Prin el se vede PCR-ul.
  Câinele nu pleacă din ușa măcelăriei chit că va muri de obezitate de atâta stat pe coadă. I s-ar face un bine dacă ar fi alungat…
  Doar printr-un masiv vot contra PSD și PNL și ALDE se poate curăța acest grajd. Misiunea este imposibilă, evident.
  Misiunea devine posibilă doar dacă se reușește cooptarea în politică a unui număr cât mai mare de tineri competenți, educați în spirit european care, formând un fluviu de nestăvilit prin votul masiv primit de la un popor însetat de lideri loiali, să măture casta cleptocratică, oligofrenă și decrepită care distruge România.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!