sinatra 2

Ava Garnder si Frank Sinatra s-au căsătorit la 7 noiembrie 1951. Cind l-a cunoscut pe Frank Sinatra, Ava Gardner (n. 24 decembrie 1922) fusese căsătorită de doua ori 1/ cu Mickey Rooney (42-3) si 2/ cu jazzmanul Artie Shaw (1945-46). Avuse de asemenea o lungă legătură amoroasă cu miliardarul excentric Howard Hughes. Avea o cariera la Hollywood de superstar. Unul dintre succesele ei a fost rolul jucat în filmul “Ucigaşii” cu Burt Lancaster. S-a impus ca un star internaţional cu ”Zăpezile din Kilimanjaro”, cu Gregory Peck, şi ”Mogambo” cu

ava gardner 3Clark Gable.

Frank Sinatra (n.1915) era căsătorit din 1939 cu Nancy Barbato și avea trei copii, cînd s-au cunoscut. Frank Sinatra era considerat cîntăreţul nr 1 din SUA, vînduse deja milioane de albume. A divorţat în 1951 pentru a se căsători cu Ava Gardner. Catolic, Sinatra a fost criticat pentru că şi-a părăsit familia şi copiii de prava gardner 4esa puritană din Hollywwod ca şi de la Vatican. Nici fanii lui (provenind mai ales din rîndul comunităţii italiene) nu au apreciat prea mult că şi-a părăsit familia pentru o femeie cu o reputaţie de femeie fatală.

Căsnicia lui cu Ava Gardner a durat pina în 1957, 6 ani. Lungă, după etaloanele star-sistemului de la Hollywood. Sinatra a spus odată ca Ava Gardner a fost femeia vieţii lui. Cariera lui începuse la inceputul anilor 50 să decadă. Ava Gardner în acei ani dificili pentru Sinatra a uzat de toată influenţa ei să primească roluri în filme, să apară pe scenă, să aibă contracte. Graţie insistenţelor ei a primit rolul principal în filmul de mare succes ” De aici in eternitate” cu care ava gardner 2Sinatra a cîştigat Oscarul pentru interpretare masculina (1953). Ava Gardner l-a salvat şi i-a relansat cariera, mai ales pe cea de actor.

ava gardner 1Căsnicia lor nu a fost liniştită, amîndoi erau personalităţi accentuate. Certurile, despărţirile lor, impăcările lor au fost pe larg descrise în presă. Nu au avut copii deşi în cartea ei de memorii Ava Gardner a amintit că a avut două sarcini pe care însă le-a avortat din raţiuni de carieră. Avea contracte de film. MGM – pentru care lucra – penaliza drastic nerespectarea acestor contracte, indiferent de motive. Modul lor de viaţă era unul epuizant – petreceri nesfirşite, alcool, dar şi muncă multă pe platurile de filmare, pe scenele cazinourilor din Las Vegas, in turnee.

În 1957 s-au despărţit în cele din urmă şi s-a pronunţat divorţul. Cei doi au rămas în buni termeni toată viaţa. Au continuat să ducă fiecare o viaţă tumultuoasă. Ava Gardner a avut apoi o poveste cu Ernest Hemingway, pe care l-a vizitat la ferma lui din Cuba. Au călătorit împreună în Spania. Unii au contestat natura erotică a poveştii. Apoi ea s-a îndrăgostit de mai tînărul Luis Miguel Dominguín, mare toreador spaniol. Alt iubit al ei a fost actorul George C. Scott. (1965-1967), tot o legătură tumultoasî, cum avea ea de obicei.

Frank Sinatra  *for use with Nancy Sinatra piece*Cariera ei decade, odată cu vîrsta, în anii 70. În 1986 paralizează parţial, trebuie să fie spitalizată pe termen lung. Rămîne imobilizată la pat. Sinatra achită cheltuielile îngrijirii medicale. Ava Gardner care nu mai juca de mult în filme şi nu avea incasări, chiar avea nevoie de acest sprijin. A murit la 20190601_090543Londra din cauza unei pneumonii (fusese o pasionată fumătoare şi era dependentă de alcool). Avea numai 67 de ani ani, ultimele ei cuvinte au fost ”Sunt obosită”.

Frank Sinatra a avut o viață la fel de aventuroasă. Expediţiile erotice şi petrecerile cu prietenii lui Dean Martin, Sammy Davis Jr, fraţii Kennedy, Peter Lawford sunt cunoscute. Spectacolele date la Las Vegas, show-urile de televiziune, turneele inteprinse în anii 60-80 au rămas memorabile după cum probează inregistrările rămase. Succesele lui Sinatra nu au incetat. A avut legături cu Mafia pentru care a apărut in faţa Congresului SUA. După divorţul de Ava Gardner a mai avut două căsătorii. Cu actriţa Mia Farrow ( 1966-68) şi Barbara Marx, din 1976. A murit la 82 de ani, in 1998, după 22 de ani de căsnicie cu Barbara Marx.

https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

Fragment din volumul „Repertoarul amorului” cea mai citita carte a anului. A apărut la editura Hyperliteratura, iunie, 2019. Comandați pe elefant.ro, libris.ro, literatura.net, cartepedia.ro, esteto.ro. In librăriile Cărturești, Humanitas, Diverta, Alexandria

STELIAN TANASE

FOTO classicforever.blogspot.com

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!