AZI, DE SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIL

sfintii mihail si gavril  4Pe 8 noiembrie credincioșii ortodocși și greco-catolici din România îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Peste 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui, purtând numele de Mihaela, Gabriela, Mihai, Gabriel, dar și Mihail, Gavril, Mihnea, Mihăiță, Mișa sau Gavrilă. “La Mulți Ani” tuturor!

Numele complet al acestei sărbători este “Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri”. Altfel spus, în data de 8 noiembrie nu sunt sărbătoriți numai Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci, în același timp, toate cetele îngereşti, tot “soborul” Sfintilor Ingeri.

sfintii mihail si gavril 1Conform învățăturilor bisericești, îngerii sunt slugi credincioase ale lui Dumnezeu, trimişi de acesta pe pământ ca să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. Dar la un moment dat, înainte de facerea lumii, Dumnezeu i-a supus unei încercari prin care îngerii să-și dovedească ascultarea. O parte dintre ei, în frunte cu Lucifer, care era cel mai frumos si cel mai înzestrat dintre ei, s-a răzvrătit împotriva Ziditorului. Și atunci, Mihail, și îngerii lui, au pornit război cu “balaurul”, învingându-l.

Sărbătoarea are o vechime de cincisprezece secole, iar la origine a fost doar o prăznuire a Sfântului Arhanghel Mihail. Cu timpul, sărbătoarea a ajuns să se adreseze şi Sfântului Gavriil, ca apoi să devină o zi de prăznuire închinată tuturor Sfinţilor Ingeri.

Drept recunoştintă pentru aceşti doi îngeri, Biserica a rânduit ca aceştia să fie pictaţi pe uşile Sfântului Altar.

Mihail înseamnă în limba ebraică, “Cine este ca Dumnezeu?”. Sfântul este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata sfintii mihail si gavril 8Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor. Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.

Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri. El nu poartă sabie de foc, ci crin, fiind aducătorul veştilor bune, întrucât Arhanghelul Gavriil este cel care a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului.

Sfinții sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai și fac trecerea de la venerarea sfinţilor şi a moaştelor la cultul îngerilor. În popor se spune că fiecare om are câte un înger păzitor.

sfintii mihail si gavrilZiua de 8 noiembrie mai poartă și numele de “vara arhanghelilor” în popor pentru că, așa cum spune credința populară, vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în aceasta perioadă a anului. Vara arhanghelilor trebuie cinstită și este considerată o mare sfidare a puterii divine dacă în această zi faci diverse treburi gospodărești. Se spune că cel care încalcă această tradiție se va chinui mult în ceasul morții sale.

În sâmbata dinaintea aceastei sărbători au loc Moșii de Arhangheli. Se fac parastase pentru cei morți, se împarte pomană pentru sufletul lor și se cere iertarea pacatelor. În biserici, se pomenește numele celor trecuți în neființă și se aprind lumânări pentru ei. Și cei vii trebuie să aprindă câte o lumânare pentru ca să aibă asigurată lumina de veci iar drumul către lumea de dincolo să le fie luminat și ușor.

sfintii mihail si gavril 2În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail poartă cheile Raiului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai traiască, fiind şi un stăpânitor al văzduhului, alături de proorocul Ilie.

În Bucovina, în zonele muntoase, Sfinții erau, în trecut, celebrați ca și patroni ai oilor. Păstorii făceau o turta mare din mălai, numita “turta arieților” (berbecilor), care era considerată a fi purtătoare de fecunditate. În dimineața zilei de 8 noiembrie aruncau turta în târla oilor, iar dacă aceasta cădea cu fața în sus, era semn de mare bucurie deoarece se considera ca în primăvara ce urmează toate oile vor fi purtătoare de miei.
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!