BĂIEȚII DEȘTEPȚI FAC AFACERI

nedelea 1Am dat ieri un interviu by phone Adrianei Nedelea pentru Libertatea.ro – Stelian Tănase: ”Niște băieți deștepți cred că pot face bani mulți în vremea coronavirusului. Orban să verifice, pentru că forfota e mare, tropăiala e suspectă” Reproduc mai jos largi spicuiri din acest interviu,

„Analistul politic și scriitorul Stelian Tănase spune, într-un interviu pentru Libertatea, că de trei săptămâni stă închis în casă și încearcă să nu se intoxice cu bombardamentul informațional despre coronavirus.
Adriana Nedelea, Vineri, 27 martie 2020, 14:44
ST – “Încerc să îmi mențin rațiunea. Lumea e înfricoșată. Trebuie să fim calmi, să stăm acasă”, a adăugat scriitorul. Stelian Tănase crede că acum, mai mult ca niciodată, limbajul guvernanților trebuie să fie unul prudent, realist, pentru că oamenii sunt speriați, au probleme reale care țin de joburi, de bani, de salarii și pensii. Aici trebuie să fie Guvernul mult mai ferm. La alegeri, va fi un dezastru dacă Guvernul nu iese bine din situația asta, crede analistul politic. Avem un dușman capricios, letal, care nu știm ce vrea. Dar eu cred că vom ieși cu bine din asta. E limpede că e o bulibășeală. Situația de la Suceava este expresia cea mai adecvată a haosului.
orban 143Stelian Tănase spune ca de trei săptămâni stă închis în casă și încearcă să nu se intoxice cu bombardamentul informațional despre coronavirus. „Încerc să îmi mențin rațiunea. Lumea e înfricoșată. Trebuie să fim calmi, să stăm acasă”. „Acum, mai mult ca niciodată, limbajul guvernanților trebuie să fie unul prudent, realist, pentru că oamenii sunt speriați, au probleme reale care țin de joburi, de bani, de salarii și pensii. Aici trebuie să fie Guvernul mult mai ferm. La alegeri, va fi un dezastru dacă Guvernul nu iese bine din situația asta. Avem un dușman capricios, letal, care nu știm ce vrea. Dar eu cred că vom ieși cu bine din asta. E limpede că e o bulibășeală. Situația de la Suceava este expresia cea mai adecvată a haosului.
Stelian Tănase: „Politicienii sunt în competiție, se poziționează înainte de alegeri” „Dincolo de lupta împotriva coronavirusului este o tensiune între cei care decid ce măsuri de iau și asta se vede în declarațiile contradictorii. În plan politic, avem conflicte interne între diferite personaje care decid și ies pe sticlă pentru ca sunt într-o competiție. Iese Orban, iese și Iohannis. Unul vrea să ia fața celuilalt. Vom avea alegeri si incearcă să se poziționeze și din punctul de vedere al partidului, dar și ca lideri”, a mai spus Tănase. (…) Stelian Tănase a exemplificat cu declarația președintelui Klaus Iohannis, care a ieșit și le-a spus românilor că persoanele peste 65 de ani nu mai ies din casă versus declarația premierului Ludovic firea 1Orban care apoi a anunțat că vârstnicii pot ieși din cază între anumite ore. ” Aceste contradicții nu sunt întâmplătoare. E o situație care ține de rivalități, de interese, dincolo de lupta împotriva coronavirusului.”
Stelian Tănase: După primele cazuri de coronavirus în România, au apărut și firme care oferă la prețuri mai mari produse pentru diverse spitale. Sunt interese de afaceri ale unor ”băieți deștepți”. ”Forfota e cam mare, tropăiala e cam suspectă. L-aș invita pe Orban să vadă ce se întâmplă, s-ar putea să fie doborât exact de un tsunami, de o mare afacere de corupție, în momentul în care lumea e extrem de sensibilă la aceste aspecte”, a adăugat analistul politic. Stelian Tănase a vorbit în acest context și de fostul ministru Victor Costache, care din poziția de conducere de la Ministerul Sănătății a încercat să ajute firma pentru care lucrează, spitalul unde este medic. Victor Costache a căzut în această împrejurare. Nu știu dacă el a fost vinovat de anumite aranjamente, dar el e foarte înclinat spre afaceri, nu spun că neapărat necurate, dar e preocupat să facă afaceri. Stelian Tănase: Problema e să nu fie în conflict de interese. Tu, ca ministru, te duci să operezi și apoi te duci la minister, și apoi compania unde tu operezi primește din partea Guvernului niște contracte. Asta nu mai e în regulă”, a adăugat Stelian Tănase.
costache vStelian Tănase a vorbit și despre anunțul făcut joi de primarul Capitalei, Gabriela Firea, și de doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, privind testarea, de săptămâna viitoare, a 10.000 de bucureșteni pentru coronavirus. ” Orban să verifice, pentru că forfota e mare, tropăiala e suspectă”
Stelian Tănase a vorbit și despre anunțul făcut joi de primarul Capitalei, Gabriela Firea, și de doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Instituti de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, privind testarea, de săptămâna viitoare, a 10.000 de bucureșteni pentru coronavirus. Discuția dintre Firea și doctorul Cercel e de un comic mortal. Să facă teste, să ne scoată în fața blocului, putem face o comedie hollywoodiană. Stelian Tănase spune că anunțul a fost făcut pentru că Gabriela Firea e în campanie electorală și ”dorește să puncteze”. ”Firea nu e deloc fericită cu decizia lui Orban care spune că sunt niște prostii, deci nu se vor efectua testele”. „Victor Costache a fost un ministru slab.Si-a ridicat lumea în cap după declarația cu testarea tuturor bucureștenilor. Reacția oamenilor a fost extrem de negativă. Costache e un playboy, e un băiat frumos, am auzit că e și un chirurg bun. E interesat de afaceri, dar a fi ministru e o pălărie prea mare pentru el”, a spus analistul politic. El susține că Victor Costache a plecat de la conducerea Ministerului Sănătății și pentru că nu a mai rezistat presiunii. Nu le poți face pe toate, să fii și ministru, să și operezi. A fost un ministru slab. Are alte preocupări, îi plac fetele, îi plac banii, problema e să nu intre în conflict de interese, să ne vândă una, dar de fapt să ne vândă altceva, să aibă un dublu limbaj. Iar el cam asta a făcut”, a mai spus Stelian Tănase pentru Libertatea”

DESKREPORT

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

 • dan puscaciu spune:

  …Intotdeauna o criza imbogateste pe citiva, e vorba tot de accesul la informatie!…Dupa razboi au aparut imbogatitii de razboi, in vremea comunista lipsa de produse aproape generalizata a imbogatit vinzatori de orice, de la petrausi la mobila sau bere sau butelii, si medici sau asistente care faceau clandestin raclaje, acum imbogatitii de epidemie, la Mega Image ceapa s-a facut in 10 ore 5,09lei de la 2,89 dar sint munti de ceapa si cartofi peste tot, si NIMENI n-are ac de cojocul lor, pentru ca NIMENI nu a dorit sa se opuna legal speculei!…Asa ca nu va mai imbatosati pentru ca scrieti degeaba mimind revolta!…

 • Silviu spune:

  Costachita Victor a dat niste interviuri, presarate de panseuri si minciuni evidente. Ca nu stia, ca minte, oricum e penal tipul. Si relativ la moartea unor medici/asistente, si in privinta OUG pe Sanatate. Dar fiind prbabil sosia lui Johannis in habarnism, si cu ochii de culoarea potrivita, va fi laudat in continuare. Johannis il va medalia, adica decora, sau invers, si atunci va fi intangibil, ca un adevarat general.
  Altfel nici Orban nu sta mai bine. „Povestea” cu testarea prin sondaj nu este o poveste decat in masura in care orice sondaj este o poveste, producatoare de bani enormi si minciuni de stat. Dar aici problema este una vitala, dincolo de aspectul indicativ stiintific (are un sens povestea, indicativ , ca orice sondaj) si electoralisme asociate (Firea e si samariteanca, si interesata, macar se face si ea ca lucreaza, ca Orbansi Johannis).
  Este limita dintre stat si privat, pe o parte, si conflictul inerent centralism diriguitor/ autonomie locala (chiar subisidiaritate, ca tot se regionalizara baietii chiar cand UE facu poc!). Poate statul interzice o actiune legitima de-a privatilor, privitoare mai ales la sanatatea/viata garantata inclusiv prin starea de urgenta? Poate guvernul central sa opreasca actiuni legitime de-ale autoritatilor locale? Firea are legitimitate, face totul legal, Orban nu poate sa o opreasca. Decat prin abuz. militar. Sau nu?
  Stie cineva?
  In rest, Orban sa faca bine sa ia nota: procuratura se ocupa de afacerile penale, nu Corpul de Control. Daca se ocupa ultimul rezulta ca afacerile sunt facute in famiglie, deci au protectie inalta, deci o poate pati si el daca nu se face ca nu vede.
  Tipii pusi sefi de la PNL &Co. nu inteleg un lucru, nici acum. Ori sunt fermi si chiar duri cu regulile decise, de preferinta simple si gandite, nu facute pe picior, ori vor avea de-a face cu furia enorma a prostimii. Care vrea muschi si minciuni bine ticluite, adica ordine eficienta,nu prostii debitate din nebagare de seama.Inclusiv in economie. Aici chiar ca nimeni nu va mai tolera clientelismul, inertia, „minciunade stat ” (Macron are o plangere penala pe tema asta de la medici) aplicata in profitul imunilor din oficiu decat fata de cetatenii romani abia spoiti cu imburghezeala romaneasca penala. Culmea, tocmai electoratul fantosa al PNL.
  Sau nu?
  Scheisse.

 • Cetatea Rimbaud spune:

  Eu sunt din Slobozia, eu sunt Mircea Dinescu,
  Plagiez din Cațavencii, dinescuiesc firescul,
  Un Rimbaud, o Cetate, un aprig menestrel,
  Știu vinul pe de rost, ca Păstorel
  Ajuns la Dunăre în sudul cel zglobiu.
  Nu-mi place nici la Cluj, nici la Sibiu
  Și nu-mi plac ardelenii, prostovani-s
  Că mulți pun rămășagul pe Iohannis!
  Iohannis dictatorul sau Iohannis groparul.
  – Iohannis, vine Moartea, citește ziarul!
  Cetate sfertodoxă sau grâu păzit de maci,
  Eu dacă tac, tu mâine-l asculți pe Pomohaci.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!