BARBU ȘTIRBEY – OMUL SECRET

By 4 noiembrie 2020Graffiti

barbu stirbey 5In 1872 la 4 noiembrie s-a născut dintr-o familie cu vechi rădăcini boierești și domnești prințul Barbu Știrbey (m. 1946). Azi este pe nedrept uitat. In prima jumătate a secolului a jucat un rol primordial in politica României. Cîteva rînduri despre el pentru a schița portretul unui personaj misterios și influent. Apropiat de Ionel Brătianu cu care era cumnat, de regele Ferdinand, de regina Maria, a fost un personaj esențial la București vreme de decenii.

maryedinburgh1876Deşi istoria nu prea îi acordă atenţie, rolul jucat de Barbu Ştirbey nu e deloc mic. El este cel care îi telegrafia in 1944 de la Cairo lui Maniu: „Inventaţi de urgenţă un partid comunist!”. Istoricul Neagu Djuvara îl numeşte pe prinţul Barbu Ştirbey o personalitate extraordinară a secolului al XX-lea, despre care în momentul de faţă nu se prea ştie cine a fost cu adevărat: „Omul Ştirbey era într-adevăr foarte interesant şi bine ca persoană, dar şi foarte capabil din punct de vedere politic”. Ion Varlam nepotul lui Barbu Stirbey – : „Era un om înalt şi subţire, cu ochi de un albastru închis foarte impresionanţi, particularitate subliniată de nişte sprâncene foarte stufoase care nu se despărţeau deasupra nasului, ceea ce îi đădea o oarecare asemănare cu Anthony Eden. Vorbea puţin, era un om discret şi tăcut.”

barbu stirbey 12Prinţul Ştirbey se îndrăgosteşte de prinţesa Maria de Edinburgh atunci când aceasta soseşte la Bucureşti pentru căsătoria cu prinţul moştenitor Ferdinand. Ion Varlam (vezi pe blog episodul „Eminența cenușie „din serialul „București strict secret”) susţine că nici măcar nu-i trecea prin cap că se va putea apropia de ea pentru a-i deveni iubit: „Nu avea de unde să ştie că ea era o femeie atât de, să folosim un eufemism, emancipată în relaţiile cu bărbaţii. Cert e că a fost lulea după ea din primul moment.” „Dacă a fost iubitul ei, şi e foarte probabil să fi fost, nimeni nu prea mai neagă lucrul ăsta, probabil s-a întâmplat pe la începutul secolului după naşterea principesei Mărioara si a principelui Nicolae.”

Sbarbu stirbey 6unt istorici care atribuie două dintre progeniturile reginei Maria, pe Mircea, care a murit în decembrie 1916, şi pe Ileana, lui Barbu Ştirbey. Constantin Argetoianu spune că prințul Carol îi atrage atenţia principesei Ileana că „A venit tac-tu! ! „atunci când principesa Ileana se uită pe fereastră, pe alebarbu stirbeyea Castelulului Peleş era prinţul Ştirbey, care avea o audienţă la regele Ferdinand. Asemenea răutăţi se întâmplau în familie, unde relaţia dintre regina Maria şi Barbu Ştirbey era arhicunoscută. Regele Ferdinand acceptase acest triunghi conjugal, de altfel şi el avea micile lui aventuri.

Legătura lor e întreruptă doar pentru cîţiva ani, cînd regina Maria se îndrăgosteşte nebuneşte de un fost căutător de aur canadian, sosit în România cu Crucea Roşie. „Din 1917 până prin 1921, regina Maria e îndrăgostită de Joe Boyle. După retragerea lui Joe Boyle din România şi moartea lui puţin mai târziu, relaţia dintre regina Maria şi Barbu Ştirbey a fost reluată. Au continuat să fie iubiţi chiar şi mai târziu, după Restauraţie, și după reîntoarcerea lui Carol al II-lea la Bucureşti. Se vor întîlni însă în străinătate, Barbu Ştirbey e silit de gelozia şi resentimentele lui Carol al II-lea să se exileze în Elveţia, dar regina Maria vine să-l vadă aici şi face cu el călătorii în Italia şi Franţa. Regina Maria se stinge în 1938, spre marele regret al lui Barbu Ştirbey, care va mai trăi pina in martie 1946, regretind-o. ”

iuliu maniuIon Varlam îşi aduce aminte, din povestirile mamei sale şi ale surorii ei despre călătoria lui Barbu Ştirbey la Cairo, unde acesta a aflat de la negociatorii sovietici că dacă România nu are un partid comunist trebuie să-l inventeze. Era vital, credea prinţul Stirbey: „Eu ştiu o grămadă de detalii despre el, dar cel pe care vreau să-l evoc este unul dintre care istoricii nu vorbesc deloc. E vorba de telegrama trimisă de el de la Cairo, unde începuseră discuţiile cu englezii, când generalul britanic Wilson l-a informat că, în urma întelegerii dintre americani şi ruşi de la Teheran România trebuie să negocieze cu ruşii. Atunci el i-a trimis lui Maniu: celebra telegramă. În palatul prinţului Ştirbey de la Buftea avuseseră loc şi întâlnirile de taină ale regelui Mihai cu complotiştii svisinskiăi, pentru a pregăti 23 august 1944 şi răsturnarea de la putere a generalului Antonescu.

Prinţul Ştirbey face parte în 1944 şi din delegaţia României la Moscova pentru semnarea Armistițiului, condusă de Lucreţiu Pătrăşcanu. După conferinţa de la Yalta, prima ţară care cade sub mina lui Stalin în jocul de domino este România. La Bucureşti, guvernul era condus de generalul Rădescu, sortit pieirii după Conferinţa de la Yalta. Numele despre care se vorbeşte insistent că va forma un nou guvern este cel al prinţului Ştirbey. Moscova spune NU şi-l trimite pe Andrei Vîşinski, adjunctul ministrului de Externe, Molotov, să barbu stirbey  3îl impună pe Petru Groza, o coadă de topor.

În 22 martie 1946, Vîşinski dă o mare recepţie la Ambasada sovietică de pe șoseaua Kiseleff la care ţine neapărat să participe prinţul Ştirbey. Ion Varlam povesteşte: „N-avea nici o poftă să meargă, s-a eschivat, Vîşinski a insistat foarte mult, Ştirbey se încăpăţânează, dar nevasta lui, o femeie foarte blândă, îi spune: -Nu e bine să jignim pe oamenii aceştia, nu pentru tine, pentru ţară. Mai bine te duci, stai câteva minute şi pleci. Când uşierul îl anunţă la recepţie pe Barbu Ştirbey, Vîşinski se întoarce imediat, îl primeşte cu braţele întinse, cheamă un fecior să aducă o tavă cu băuturi. Pe tavă erau şampanie şi cocktailuri, o amestecătură colorată de nu ştiai prea bine ce-i înăuntru. Ia un pahar cu cocktail şi i-l pune lui Barbu Ştirbey în mână, care bea puțin din el. Vîşinski termină frazele de politeţe şi pleacă. Barbu Ştirbey s-a simţit imediat rău.”

barbu stirbey 11A murit a doua zi dimineaţa. Cortegiul său funerar, reunea poate pentru ultima dată o întreagă elită. Aceasta, fie a ales mai tirziu exilul, fie a putrezit în închisorile comuniste. Moartea lui a venit la timp. Puşcăriile bolşevice incepeau să se umple…

***Fragment din volumul DINASTIA de Stelian Tanase si Elena Vijulie aparut la editura RAO, 2017.

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • TARZIU ANGELA spune:

    La școală nimic din ceea ce scrieți aici nu s-a spus. Eu știu o parte din aceste întâmplări de istorie de la tatăl meu, care era o istorie vie. A reținut cu detalii multe evenimente prin care a trecut. A rămas toată viața un regalist adevărat. Nu i-a acceptat cât a trăit pe comuniști. Mulțumesc frumos pentru multele informații despre istoria noastră pe care ni le oferiți.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!