BASESCU SUSPENDAT

By 7 noiembrie 2011La zi

Infrîngerea Opoziţiei la referendumul din 2007 a rămas pînă azi o traumă. Sunt destui care nu s-au vindecat şi doresc încheierea socotelilor. Atunci Coaliţia AntiBăsescu a fost o greşeală politică gravă – referedumul a invalidat hotărîrea Parlamentului. Băsescu a mizat corect că poporul nu va accepta ideea. Capului de locuitor i s-a părut un atac împotriva democraţiei, revoluţiei, a siguranţei sale, iar Băsescu a părut victima unui odios joc polticianist din partea nomenklaturii, excomuniştilor, securiştilor şi a parlamentarilor corupţi. Nu era el cel care a denunţat comunismul în faţa Parlamentului ? Era! Aşadar lumea a sărit să salveze democraţia şi pe preşedintele iubit, cum făcuseră minerii în 1990-1. Capul de locuitor nu a perceput exact manevrele complicate ale politicii. Cînd Băsescu a adus acuzaţii infamante la adresa regelui Mihai, vara asta, măştile au căzut. Platforma cu care cîştigase la referendum a dispărut. În 2007 încercarea de a-l suspenda pe Băsescu l-a reinventat din punct de vedere politic, i-a dat o statură, l-a aşezat pe un soclu de lider care vrea să facă reforme dar hidra reacţiunii nu îl lasă! A jucat această carte în 2009 şi a cîştigat al doilea mandat.

În fine. Mai e ceva. Dacă X. are un salariu bun, un job, restul nu contează. Cînd îl atingi la salariu şi job, atunci se întoarce împotriva ta. Este exact ce s-a întîmplat din 2010, cînd Băsescu a căzut în disgraţia milioanelor lui de admiratori neconditionaţi în urma măsurilor de austeritate. Acum Opoziţia agită iar stindardul suspendării. Povestea cu anticomunismul a căzut, iar standardul de viaţă este mai jos ca oricînd în ultimii zece ani. Datele problemei s-au schimbat. Un referendum pentru suspendarea lui Băsescu ar da un rezultat pozitiv. De data asta votul ar fi împotriva lui, suspendarea votată în Parlament ar fi validată. O ştie bine şi Băsescu, aflat sub 15% în sondaje. Acum, pentru că Băsescu are în Parlament o majoritate confortabilă, o încercare de a-l suspenda ar cădea la vot. Dar după alegeri, majoritatea va fi alta.

Adrian Năstase a evocat sîmbătă la 3×3 suspendarea lui Băsescu – dacă nu va încredinţa guvernul USL, în situaţia în care ar obţine 51% din voturi. Crin Antonescu ieri a spus şi el că prin atacurile împotriva justiţiei, Băsescu încalcă Constituţia, motiv serios pentru a fi suspendat. Victor Ponta a evocat şi el această posibilitate, cînd raportul de forţe din Parlament o va permite. Treptat cercul se strînge în jurul lui Băsescu. Discursul se radicalizează, Opoziţia face ce trebuie să facă o opoziţie – să contraatace. Campania electorală pare să-şi fi găsit tema politică. Dacă va cîştiga, USL îl va suspenda pe actualul preşedinte în exerciţiu şi va declanşa alegeri anticipate pentru Cotroceni. Băsescu are de ce se teme.

 

 

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • gigi marcu spune:

  S-a deschis sezonul de vanatoare la Intaiul Carmaci,ha,ha,ha!

 • ionela gavril spune:

  Un context de suspendare si mai favorabil era in vara lui 2010, cand sansele de aprobare a demiterii presedintelui prin referendum, erau mai mari decat acum. Si Ponta s-a jurat atunci ca il suspenda pe Basescu, pe tapet fiind o lege cu miza importanta: Legea pensiilor. Dar Ponta s-a razgandit fiind constient ca o astfel de actiune ar costa scump PSD. În toata perioada 2010-2011 Opozitia a zis bogdaproste ca a scapat de o asa perioada de guvernare. Cu toate acestea, calculul Opozitiei a fost tot unul prost. Acum sansele de suspendare sunt mai mici decat in 2010, avand in vedere ca USL pierde teren.

 • Nu pot fi de acord cu afirmaţia că Parlamentul a greşit atunci când l-a suspendat pe Băsescu. Părerea mea este că a făcut exact ce trebuia în condiţiile date. Băsescu ataca instituţiile statului, încălca în mod flagrant regulile scrise şi nescrise ale democraţiei, se folosea în folos personal şi de partid, de instituţiile statului şi de poziţia sa de la Cotroceni. Părerea mea este că Parlamentul nu a făcut nici o greşeală atunci. Dimpotrivă, şi-a exercitat exact rolul, la fel cum s-ar fi întâmplat lucrurile în orice democraţie consolidată. Opoziţia a greşit doar atunci când nu a ştiut să explice populaţiei ce se întâmplă. Lucrurile erau grave şi opoziţia ar fi trebuit să-şi folosească toate resursele, ca şi când existenţa ei ar fi fost în joc, pentru a câştiga referendumul. Or, campania pentru referendum a fost lăsată mai mult sau mai puţin la întâmplare, iar preşedintele interimar a fost mai mult de decor. Din această greşeală Parlamentul a pierdut şi mai mult din puterea sa, iar Băsescu a revenit cu forţe proaspete şi sporite. Adăugând la asta faptul că a devenit din ce în ce mai discreţionar şi mai incompetent, a rezultat o administrţie submediocră şi coruptă, pusă să gestioneze o criză. O nouă suspendare, pe lângă faptul că ar descotosi România de o piatră de moară, ar repune Parlamentul şi preşedinţia în rolurile lor fireşti dintr-o republică parlamentară.

 • L-am votat de doua ori pe Basescu din lipsa de contracandidat serios precum si pentru faptul ca era -si mai este inca !- printre singurii politicieni care au dorit sa faca ordine in clasa politica corupta si in justitia care ne tragea mereu inapoi. ASTAZI SINT IMPOTRIVA PRESEDINTELUI DATORITA VORBELOR NEGINDITE SI INJUSTE SPUSE REFERITOR LA M.S.REGELE MIHAI I AL ROMANIEI. Sint impotriva presedintelui Basescu si totusi nu de aceeasi parere cu Dl.Tanase caci pentru mine un Geoana, Antonescu C. sau Poanta nu au nici o credibilitate . Toti acestia , desigur ca au doar cuvinte de critica la adresa Presedintelui fiind in opozitie. Aceasta opozitie din pacate nu are nimica comun cu dorinta de a face ceva pentru tara , ci doar orgoliul de a-l dobori pe Basescu. Acest fapt a dus la o crincena si invariabila negare a tot ce venea de la Cotroceni fara sa-i intereseze fondul problemelor. TRISTA OPOZITIE ! La viitoarele alegeri sper ca se va naste si un alt candidat inafara celor patru nume insiratie in acest comentariu. Este singurul care poate primi votul meu si a multora dintre roamanii din strainatate care avem o privire critica a intregii vieti politice de astazi din tara. Dorinta mea cea mai mare ar fi trezirea romanilor si orientarea spre singura cale de salvare a tarii, MONARHIA

 • Baki Ymeri spune:

  Datorita lui Bassescu care nu recunoaste Kosova pe care au recunoscut americanii si cele mai mari puteri europene, Peter in numele albanezilor ne fac cea mai muradara rata din lume. Peter pare cam ratist cu acest comentariu, comparandu-i pe rromii din Hermania cu romani, dar vina principala e a slugilor lui Ceausescu care au devenit servitorii Serbiei si Rusiei in materie de Kosovo. Peter are dreptate cand spune ca Domnul Basescu ar trebuie sa pune mana pe carte pentru a invata istoria legendara a vechilor dardani (actualii albanezi kosovari) care rezistat in fata invaziei romane, otomane si panslaviste, in timp ce noi romanii am alunecat ca porcu-n gheata considerandu-o pe sarbii „frati”. Serbia este un stat terorist iar sarbii si un neam infectat de grandomanie, sovinism si ratism, care ii discrimineaza si pe fratii nostri din Valea Timocului. Quo vadis, Romania!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!