BĂTĂLIA PENTRU ROMANIA A ÎNCEPUT

Brusc atmosfera care cam lîncezea, să recunoaştem – în aşteptarea verii – s-a încins. Prezidentul a aruncat pe piaţa politico- mediatică încă o pleaşcă, vorba lui Paleologu. Povestea ne-a prins aşa de tare de cîteva zile încît am uitat de şomaj, de sărăcie, de incertitudini pentru că ne-am repezit cu mic cu mare spre subiectul fierbinte. O diversiune ? De data asta nu. Strategul şef, la Cotroceni, primind rapoarte de la servicii cum că situaţia e albastră, dar şi diverse alte analiza de la institute specializate, care dau aceleaşi concluzii, a văzut ce ştia toată lumea, anume că PDL e în pragul unui eşec electoral, ca să mă exprim elegant. A băgat chestia cu legea din primul tur, dar nu i-a prea convenit pentru că şi PSD beneficiază de schimbare. Apoi a venit cu gogoriţa Constituţiei şi a observat că nesimţitul ăsta de electorat nu frisonează de plăcere cînd aude că trebuie să dărîmăm Parlamentul – o singură cameră şi doar 300 de alesi. Nu are legătură cu banii, mîncarea, datoriile, locul de muncă, sănătatea, educaţia… Eh, vremea suspendării şi referendumului, cînd obţinea 74 procente, s-a dus. Băsescu nu prea mai vede prin preajmă mulţimile de entuziaşti care să îl plebisciteze. Cum zicea ieri un şofer de taxi, “Mai bine lăsam să îl suspende ! “De ce nu aţi făcut-o ? l-am întrebat naiv. “De prost! “ Cu mintea de pe urmă, romanii stau bine.

Dacă nu a reuşit cu primele două manevre, a venit peste noapte cu ideea că trebuie urgent să regionalizăm Romania. De ce ? Crede că e singura şansă a partidului său de suflet de a face cît de cît un scor onorabil în alegerile care se apropie. Miza jocului a crescut enorm ca şi cacialmaua. Dar ce contează în politică este exclusiv scopul, adică alegerile şi prada aferentă, Romania. Deşi pretinde că nu îl intereseaza viitorul său (ne) politic, şi că nu are interese proprii – în 2014 pleacă oricum de la putere – cred că este exact pe dos. Îl preocupă ce se va întîmpla cu el după încheierea mandatului – fireşte dacă ajunge să îl încheie la termen. Perspectiva că Opoziţia iese victoriousă la anul este un coşmar pentru Băsescu. Va fi un figurant redus la ascultatul imnului şi tăieri de

pamblici la doi paşi de fanfară. Si asta e perspectiva fericită. Noua majoritate poate să îl suspende şi de data ar pierde la referendum. A se vedea în sondajele de opinie cum stă la capitolul popularitate.

După ultima manevră – total neinspirată – cota sa va scădea şi mai mult. De ce ? Pentru că această aşa zisă discuţie despre regionalizare aruncă ţara în haos şi anarhie exact cînd Romania abia îşi mai trage sufletul şi are nevoie de linişte mai mult ca oricînd. Lumea a simţit propunerea ca pe un element de nesiguranţă în plus pe lînga cele deja acumulate. E o mutare perdantă, ordonată de Cotroceni care în orice scenariu iese prost. Şi dacă se face şi dacă nu. Băsescu înregistează prima sa înfrîngere majoră pe harta bătăliei strategice care s-a încins. O campanie care începe prost pentru el.

Din „Adevarul” , joi, 16 iunie .

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • cira vasile spune:

    la ce sa spus aici aproape nu mai e ce adauga,o analiza simpla ,clara si concisa.Cu un mic amendament,nu ncred ca Domnul prezident va taia panglici ,ptr simpuu fapt ca are o gramada de dosare pe care sa pus praful dar se pot scutura odata cu pierderea puteri,plus ca o sa mai apara altele.Nu se poate sa faci o multime de nelegiuiri ,sa duci o tara in pragul falimentului,sa o umpli de datorii,sa faci niste legi care o sa ma afecteze pe mine peste doazeci de ani (cand ma voi pensiona si cei ce au fascut legea vor fi tarana de mult,o parte din ei)si sa nu platesti cu varf si indesat…Dictatorul a platit,cam tarziu,dar a platit si oricine isi infometeaza si insela propriul popor ,trebue sa plateasca.

  • Asta se numste gargara la opinia publica si alte mii de campanii pupicucuriste pe minut care nu fac altceva decat sa ne anihileze constiinta nationala. Fie ca suntem de acord sau nu ROMANIA este vanduta cu varf si indesat iar regionalizarea este un prim pas pentru dezmembrarea ei.Dupa ce suntem saraci lipiti se mai adauga si lipsa noastra de patriotism.Pai cum e posibil sa vina nu stiu care idiot sa regionalizeze pe dracu in rugi?!E inadmisibil!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!