camille claudel 11La Paris, am descoperit pe malul Senei, in insula Saint Louis, grație unei plăci comemorative, locul unde a locuit și lucrat nefericita Camille Claudel indrăgostită iremediabil de Rodin, marele sculptor. În urmă cu cîtăva vreme am văzut filmul “CAMILLE CLAUDEL 1915, “ în regia lui Bruno Dumont, cu Juliette Binoche 106și Jean-Luc Vincent. Iată aici povestea adevărată.

Incerc să schițez tragica poveste de iubire dintre Auguste Rodin marele sculptor francez și Camille Claudel ( d. 19 octombrie 1943) . Dar timpul nu m-a lăsat în pace. Intîmplător mi-a căzut privirea pe un DVD cu filmul despre iubirea lor jucat de Isabelle Adjani (in Camille) si Gerard Depardieu ( in Rodin)…. Mi-am zis că trebuie să îmi fac timp să notez povestea pentru fișele mele în speranța că povestea se va revărsa cu totul într-un camille claudel  3roman ( Partida de vînătoare). O poveste despre iubire, nebunie, obsesie, moarte, e intotdeauna thrilling, oricum ar fi, dincolo de tragicul ei. Povestea pasională dintre Rodin și Camille Claudel în această tipologie a amorului pe care încerc să o schițez este un caz de cum o dragostea obsesivă duce fie la azilul de nebuni, fie la sinucidere.

rodin 3Camille Claudel (n, 1864) (sora mai mare a poetului și diplomatului Paul Claudel) vine la Paris în 1881. Trei ani mai tîrziu, 1884, după ce se dedicase deja studiului sculpturii cu un alt mare sculptor, Boucher, îl întîlnește pe Auguste Rodin (n. 12 noiembrie 1840), considerat cel mai important sculptor al epocii, deja o mare celebritate. Diferența de virstă între ei mefistofelică, 24 de ani. Camille devine muza lui Rodin, confidentă, model, amantă. Dar Rodin nu era liber, avea de 20 de ani o legătură cu Rose Beuret, legătură pe care nu a încheiat-o atunci în viața lui a intrat Camille Claudel. Familia ei s-a opus categoric acestei idile. Camille Claudel s-a rupt de familie și a continuat ” le menage a trois” cu Camille Claudel atelierRodin. Era o relație extrem de pasională cum se vede azi în corespondența lor, cîtă s-a păstrat. Rodin chiar a iubit-o, iar ea a făcut din el obiectul unui cult, o adevărată obsesie. În ciuda rugăminților și scenelor din ce în ce mai violente din partea ei, Rodin nu a renunțat la Rose Beuret. Ba chiar a început să o evite pe Camille. În 1892 după un avort, legătura lor suferă mult și încetează să mai fie amanți. Rămîn impreună ca ucenică, muză și confidenta lui pînă în 1898.

Camille expune în saloane și expozitii.Reputația ei începe să prindă contur și asta nu se datora faptului că numele ei era asociat cu Rodin. Era realmente o bună sculptoriță. Lumea pariziană îi deschide porțile. Lucrările ei sunt expuse, se vînd, apar cronici despre operele ei. S-ar putea spune că într-un anumit sens legătura cu Rodin a dezavantajat-o. Prea mulți au fost tentați să o așeze în umbra lui, ca un umil imitator al maestrului. Ceea ce nu era cazul. Cu trecerea timpului valoarea ei a devenit o certitudine.

Tragedia apare în viața ei. Sănătatea ei mentală scade. Tensiune in care trăia de atîția ani, obsedată de Rodin, poate a fost și ceva ereditar, au afectat-o grav. Cade nervos. Distruge în atelier mai multe lucrări, dispare din circuit, fuge din Paris camille claudel 6pentru perioade din ce în ce mai lungi. Este diagnosticată cu schizofrenie. Scenele de nebunie devin frevente. Il acuză pe Rodin de conspirație împotriva ei și că ar plănui chiar să o asasineze. În 1906 fratele ei, poetul și diplomatul Paul Claudel – principalul ei sprijin – pleacă în China și Camille rămîne singură. De acum incolo se închide să trăiască singură în atelierul ei de unde refuză (vezi foto) să mai iasă. Opera ei din această perioada reflectă anxietațile și deruta, furia ei pe

repertoarul amoruluiRodin care nu renunță la Rose Beuret și o făcuse nefericită.

In 1913, in iulie, Camille Claudel, este internată într-un azil de boli nervoase. Apoi, după un timp, a fost internată într-un spital pentru bolnavi mintal, unde rămîne pină la moartea ei, în 1943. Rodin se mai gîndea oare la Camille !? Da. I-a trimis bani, s-a interesat de sănătatea ei pînă in 1917 cînd a murit. În muzeul Rodin din Paris există prin voința sculptorului un spațíu dedicat ei, cu sculpturi semnate de Camille Claudel. Abia in 1952 cînd Paul Claudel a donat mai multe opere muzeului, voința lui Rodin a putut fi indeplinită.

Fragment din volumul „Repertoarul amorului”1, aparut la editura Hyperliteratura. Best-seller 2019.

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Maria Lupu spune:

    O poveste sfâsietoare despre o femeie excepțională care nu si-a găsit locul intr-o lume artistică dominată de prejudecăți

Spune-ți opinia, fă-te auzit!