BISERICA VREA FAVORURI ÎNSCRISE ÎN CONSTITUŢIE

antonescu, crinponta tinarRevizuirea Constituţiei, iniţiată din motive de regionalizare şi pentru clarificarea raporturilor dintre cele trei Puteri ale statului, s-a extins în diverse direcţii. Una dintre ele, relaţia dintre Stat şi Biserică. În forma actuală, Constituţia vorbeşte la articolul 29 despre libertatea de conştiinţă. Aici, la alin.3, se spune: “Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii. Iar la alin.5 că acestea, cultele, “sunt autonome faţă de stat se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi orfelinate”. De asemenea, în articolul 32, aliniatul 7, se spune că “Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat de lege”.

Pentru înalta ierarhie a Bisericii Ortodoxe Române aceste prevederi nu sunt suficiente. Patriarhia a cerut zilele trecute votul asupra unui articol care să sublinieze importanţa istorică a Bisericii Ortodoxe şi a celorlalte culte creştine. Şi anume: “„Statul român respectă credinţa poporului român eminamente religios şi recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti. Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii”.

În faţa acestei cereri, politicieni nu au ştiut ce să răspundă. Textul acestui amendament, care ar trebui să facă parte din art.29, nu adaugă nimic textului constituţional cu privire la libertatea de conştiinţă şi la libertatea cultelor religioase. BOR vrea neapărat un articol de preamărire chiar în legea fundamentală. Dar cum ar putea un politician să transmită Preafericirii Sale, Patriarhul Daniel, că nu e de acord. Cum să explice Înalţilor Ierarhi că statul român este un stat laic şi că simpla menţiune a numelui uneia dintre Bisericile istorice ar încurca şi mai mult raporturile deja confuze în practică dintre BOR şi stat? Cum să accentuezi că un astfel de amestec, cult – stat, ne scoate din modernitate şi ne aruncă înapoi în timp, acolo de unde Turcia de astăzi se zbate să iasă?

danielNici unul dintre liderii politici nu s-au încumetat să spună lucrurilor pe nume: România este un stat laic, Biserica este separată de stat. E bine aşa, inclusiv spre binele credinţei şi al credincioşilor. La anul avem două rînduri de alegeri, unele în mai, europarlamentare, şi altele în noiembrie, prezidenţiale. Cum să te pui rău cu BOR în asemenea condiţii, se intreabă politicienii. Ştirea este că noua Constituţie va avea un preambul în care va fi menţionată şi Biserica Ortodoxă Română. Dar preambul sau nu, tot text constituţional se cheamă. Ceea ce înseamnă că politicienii momentului nu sunt în stare să se opună cererilor ierarhiei ortodoxe.

Nici faptul că majoritatea parlamentară este social-democrată şi liberală, adică parte a unor curente politice care susţin dintotdeauna separarea bisericii de stat, nu contează. Noroc că majoritatea nu cunocc doctrina partidului din care fac parte. Socotelile politicienilor se referă la sondaje care arată cca 80-85/% dintre români au încredere în Biserică. Nu ţin seama de faptul că numărul credincioşilor practicanţi este de 12-15%). Aceste sondaje confundă încrederea în BOR cu credinţa în Dumnezeu.

Trecerea în Constituţie a unui amendament legat de Biserica Ordtodoxă Română sau altă biserică ar fi o prostie, un pas inapoi, reacţionar.

 

 

 

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Ioan spune:

    Este adevărat ca România este un stat laic, ca in legea fundamentala nu trebuie sa existe o referire la BOR dar si mai gravă este referirea la orientarea sexuală . Si aceasta ar trebui taxata!

  • Stf spune:

    Mi se pare o prostie,in primul rand daca sunt liber,pot sa cred sau sa nu cred….nu imi impune nimeni ce sa cred,chiar daca sunt ordodox nu mi-a cerut nimeni opinia cand am fost botezat,poate vroiam sa fiu musulman..fara discernamant foarte usor mi-a fost impus lucrul asta…nu prea se leaga tot ce promoveaza biserica si democratia cu ce se intampla la noi fara a intra in amanunte…oricum cred ca se va infaptui…la urma urmei vin alegerile

Spune-ți opinia, fă-te auzit!