BOMBA DE LA SENAT

8 decembrie 1920, la Senat explodeaza o “mașinărie infernală”. Nu e vorba despre o țara din Orientul Apropiat ci de București. A fost montată sub tribună. Morți – ministrul Justitiei, Dimitrie Greceanu, senatorii Spiridon (Spirea) Gheorghiu și Dimitrie Radu, episcop de Oradea. Președintele Senatului, generalul Constantin Coandă, a fost grăv rănit, spitalizat. Atentatul trebuia să ducă la o “ridicare a maselor” și la haos, răsturmarea monarhiei și la instalarea unui regim bolșevic. Vestea atentatului a sosit la Moscova în timp ce o delegație de stîngiști români se afla în vizită la Lenin, la Kremlin. Kominternul încerca să fabrice un puci în România.

Făptasul era Max Goldstein, născut la Birlad, avea 23 de ani. I se zicea Ciungul sau „omul cu cârlig” pentru că mîna dreaptă îi fusese amputată în urma unei explozii pe cînd se afla în Rusia la o școala de terorism. Fusese deja condamnat în România la zece ani de închisoare pentru crime împotriva statului în 1920. In 1917/8 a dezertat la Odesa și s-a amestecat printre bolșevici, și românii extremiști, fiind o vreme garda de corp a lui Cristian Racovski. Întors în țară a fost prins, judecat, dar a reușit să evadeze din închisoare în condiții spectaculoase și să ajungă clandestin în Rusia. S-a întors îndoctrinat ca agent, stipendiat de la Msocova de Ceka, instruit să comită atentate. Era o mașinărie umană perfect antrenată să ucidă. Este deja un terorist profesionist. După atentatul de la Senat a fugit la Iași și Chișinău, apoi în Rusia.

A fost arestat din nou în noiembrie 1921 la Călugăreni (avea asupra lui 15 kg explozibil). Trecuse fraudulos frontiera la Giurgiu după ce trăsese asupra unui grănicer. A fost judecat în 1922 odată cu comuniștii arestați la congresul lor din mai 1921, în așa anumitul “proces din Dealul Spirii”. În iunie 1922 regele Ferdinand cu ocazia căsătoriei fiicei sale Marioara cu regele Iugoslaviei, la Belgrad a dat o amnistie. Nu se încadrau aici cei judecați pentru terorism. Procesul lui Max Goldstein și complicii lui Leon Lichtblau (în contumacie) și Saul Ozias a continuat. Max Goldstein a fost condamnat pe viațăa. A fost internat la Doftana unde a murit în octombrie 1925, dupa 57 de zile de greva foamei.

Nu a regretat niciodata atentatul săvirșit, considerindu-l punctul culminant al vieții lui de ” revoluționar”.

FOTO Max Goldstein, fotografie luată de Poliție la arestarea sa.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Dumitru spune:

    totdeauna am fost interesanti pt rusi, in special pt bolsevici si atunci si mai tarziu si mai acum; ce sa-i facem, de vina este pozitia geopolitica in care ne aflam; nu e curios ca am devenit interesanti si pt puterile occidentale, cam tarziu, dar nicio data nu este tarziu, spune o vorba; poporul roman este bland, nu se supara dupa cum bate vantul; a suportat si suporta in continuare, pana cand ?

  • Adi spune:

    noi, romanii, suntem „celebri” printre… noi insine ca nu ne recunoastem niciodata pacatele. dar oare avem dreptate macar cand spunem ca totusi comunismul a fost adus de alogeni? sau poate nu (mai) conteaza? sau poate ne-ar ajuta sa intelegem ce se intampla cu noi azi si de ce votul nostru nu conteaza? @ Dumitru – daca citesti cu atentie numele, vei vedea ca nu am fost si nu suntem interesanti doar pentru rusi!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!