BOMBARDAMENTUL DIN 4 APRILIE 1944

bombe 1La 4 aprilie 1944, o flotă aeriană anglo-americană, s-a ridicat din sudul Italiei, a traversat Dunărea şi a lovit Bucureştiul la ora prinzului. Rezultatul – 2994 morţi şi tot atîţia răniţi. Mii de case au disparut sub suflul exploziilor.Cartierele Gara de Nord, pînă-n Calea Victoriei, Grant, Griviţa, Giuleşti, Triaj, Chitila, au devenit de nerecunoscut, suferind pagube enorme. Morţii au fost îngropaţi într-o margine a Cimitirului Calvin, cu ceremonii amintind de funeralii naţionale, într-o atmosferă de durere şi consternare totală. Bucureştiul făcea cunoştinţă în acea zi cu vitregiile războiului. Pînă tunci, frontul fusese departe, şi locuitorii lui se legănau în iluzia că va fi ocolit de nenorociri. Vor urma şi alte bombardamente, dar acesta a fost cel mai distrugător. Aşa a şi rămas în amintirea Bucureştiului pînă azi, chiar dacă nimic nu aminteşte în Bucureşti de acea zi tragică. Nici cimitirul unde au fost îngropate victimele nu mai păstrează crucile. Ele au dispărut sub bălării.

Vezi film 26 de minute- singurul făcut pină azi despre bombardamentul din 4 aprilie 1944 – pe http://www.stelian-tanase.ro/zona-libera/4aprilie-1944-moartea-venea-din-cer/ episod din serialul documentar „Bucureşti strict secret” pe acest blog.

In romanul meu ” Moartea unui dansator de tango” am început povestea cu acea zi fatală, care anunţa atîtea nenorociri pentru Bucureşti. După 4 aprilie 1944 nimic nu a mai fost ca înainte. Un modest omagiu adus acelei lumi dispărute.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!