brancoveanu  5La 24 martie 1714, in Săptămîna luminată, într-o zi de marți, domnitorul Constantin Brâncoveanu a fost declarat mazil. A fost trădat chiar de ai săi, de rude in primul rind. De unchiul sau, stolnicul Cantacuzino și de nepotul acestuia Ștefan. Apoi de o mină de boieri geloși pe averea lui, poate plictisiți de cei 25 de ani de domnie. Alții visau dregătorii mai importante și mai bănoase și voiau o schimbare. Așa că l-au denunțat pentru tot felul de păcate, multe imaginare, la Înalta Poartă. Un episod extrem de trist, dar nu singular.

cantacuzinoImperiul Otoman trecea printr-o perioada dificilă. Dupa asediul Vienei și pacea de la Karlowitz pierdea teritorii. Nervozitatea la Constantinopol era mare. Un nou vizir Gin Ali Pasa, numit in 1713, cumnat cu sultanul, credea că refacerea mareției de altadată a Imperiului ține de o politica de fier, de represiune, de întărirea autorității centrale. Tradiționala toleranță față de provincii, minorități, religii trebuia să înceteze. Avea nevoie de exemple pentru a se impune. Denunțurile venite de la București l-au servit de minune. Le dă curs și trimite la București pe Capugi-bașa, Mustafa Aga Hambar Eminl pentru a-l mazili pe Vodă.

Domnitorul il primeste pe trimisul marelui vizir cu tot protocolul la Curte veche fără să bănuiască ceva. Avea multe brancoveanu 2iscoade la Constantinopol și plătea destui dregători otomani ca să afle ce se urzește. De data asta nu a aflat nimic pentru ca și acestea il trădaseră. Dacă ar fi știut ce se pregatea ar fi avut timp să se retragă în Transilvania unde cumpărase mai multe domenii.

In sala cea mare a tronului sunt de față și marii boieri. Brâncoveanu iese să întimpine pe trimis. Acesta scoate năframa neagră a mazilirii și zice ” Porunca sultanului este ca tu esti mazil si trebuie sa pleci cu casa ta cu, cu fii si ginerii la Constantinopol. …” Brâncoveanu este izolat, ridicat dintre boieri. Capugi bașa citește hatișeriful (ordinul n.red) în care sunt enumerate acuzațiile ce i se aduceau. Era acuzat de trădare, de legături cu Rusia etc. Capugiul cere boierilor să hotărască un domn nou, aceștia refuză spun că nu au nevoie de unul, pentru că au deja unul. Capugiul amenință cu represali – năvala tătarilor deja strînși la Nistru. Palatul este pus sub control, încăperile sigilate, Vodă reținut. Totul a durat mai puțin de un ceas și situațiaîn Valahia s-a schimbat complet.

palatul cantacuzino 6Jalea și teama se instalează în Bucuresști. În Joia Mare vine și firmanul pentru desemnarea noului domnitor – Ștefan Cantacuzino. Slujba are loc in biserica domnească din vecinătate și este oficiată de mitropolitul Antim Ivireanu, Are loc o intilnire între fostul și noul domn, Brâncoveanu îi spune nepotului său ” E mai bine că domnia ți-a fost dată dumitale, decît altuia, unui străin.” Imediat a început căutarea averilor lui Brâncoveanu. Sunt scotocite Palatul de la Curtea Veche, cel de la Tirgoviște, de la Mogoșoaia, așezămintele sale risipite Istanbul(Potlogi, Horezu etc.) în toată țara. A doua zi Brâncoveanu, familia lui, părăsesc Bucureștii. Vodă nu avea să se mai întoarcă așa cum a sperat. De Sfînta Maria, la 15 august 1714, cînd împlinea 60 de ani, a fost ucis împreună cu cei patru fii ai săi.

Nici urmașul său pe tron și denunțătorul lui în același timp, nu a avut o soartă mai bună. Doi ani ani mai tîrziu, 9 ianuarie ( stil vechi ) a fost mazilit la rîndul lui și dus la Constantinopol. A fost ucis în noapte 25/26 mai împreună cu tatăl său. Capetele lor umpute cu cilți au fost tăiate și trimise la Adrianopol pentru a fi văzute de același sîngeros mare vizir, Gin Ali Pașa. Corpurile au fost aruncate în Bosfor.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

copyright www.stelian tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!