BUCURESTI STRICT SECRET: „LENIN”

Statuia de şapte metri şi zece tone închinată timp de 30 de ani idolului proletariatului, Lenin, cu care Gheorghiu-Dej spera să-şi cumpere de la Hruşciov încă nişte ani de stăpânire peste România, zace ca un mort, pe spate, în dosul unui palat burghezo-moşieresc celebru, Mogoşoaia.

Scuipată, bătută cu pumnul gol, ciuntită, spoită cu vopsea şi huiduită de o mulţime de proletari, Lenin poate ar fi preferat ca statuia sa să-şi petreacă posteritatea în colecţia unui milionar american excentric. Ar fi dus-o mai bine, ridicată pe picioarele ei, lustruită şi preacinstită în calitate de exponat, spre amuzamentul unor bogătaşi plictisiţi, care apreciază umorul negru pe care-l dovedeşte în ani istoria. Între destinele care i-au fost alese de gura lumii, printre care se numără şi unul care spunea cum că ar fi fost tranşată pentru artişti şi topită, se mai vântura şi acesta: a fost vândută, după detronarea din Piaţa Scânteii din Bucureşti, unui milionar american.

Slugărnicia lui Gheorghiu-Dej o instalase aici cu mare pompă şi sprijin de activişti de partid şi securişti vigilenţi, în 1960. Simţind că-i fuge puterea de sub picioare, sub presiunea undei de şoc de la Moscova, care-l avertiza că Hruşciov îi pregătea un cutremur, Gheorghiu-Dej face o reverenţă URSS şi decide că Bucureştiul are nevoie urgentă de o statuie a lui Lenin. Mai avea una a lui Stalin, dar aceasta căzuse în dizgraţia lui Hruşciov, care îi denunţase cultul personalităţii si Dej nu mai putea pune bază doar pe ea.

Joi, 22 aprilie 1960, la ora 11, a fost ridicată pe postament statuia lui Lenin, opera sculptorului Boris Caragea. Se împlineau 90 de ani de la naşterea lui Lenin. Dej s-a pricopsit cu statuia lui Lenin din calcul politic. Avea probleme cu Hruşciov, care voia să-l schimbe, şi Dej voia să-i arate că-i e fidel, ridicând statuia zeului bolşevic. După război, imperiul sovietic a plantat statuile lui Lenin şi Stalin în toate provinciile imperiului. Varşovia, Berlinul sau Sofia s-au grăbit să dărâme statuile eroilor locali ca să le facă loc celor noi. Şi la Bucureşti au dispărut într-o noapte statuile lui Take Ionescu, Ion Brătianu sau regele Carol.

Statuia lui Stalin a împărţit aceeaşi soartă cu cele ale exponenţilor regimului burghezo-moşieresc, a fost rasă şi ea tot într-o singură noapte de pe faţa pământului românesc. În decembrie 1961, după ce Hruşciov mai denunţă o dată cultul lui Stalin, o mai făcuse o dată în 1956, Dej s-a grăbit să o dărâme. Era amplasată lângă parcul Herăstrău, unde este acum piaţa Charles de Gaulle. Echipe de muncitori au înconjurat-o într-o noapte la ordinul Biroului Politic şi, până dimineaţă, locul era ca în palma.

Criticul de teatru George Banu spune: „Toate puterile au vrut să ridice statui. Toţi am văzut marea scenă, de exemplu, a demolării statuii lui Saddam în Irak, îi mai cădea o mână, un picior, acea figură care se dezmembra era cea care a terorizat Irakul. Popoarele au forţa de a demola aceste simboluri ale puterii şi de a le transforma în simboluri ridicole.”

Valentin Hurduc e unul dintre aşa de putinii oameni care au avut curajul să sfideze regimul lui Ceauşescu, trecând prin foc statuia lui Lenin din Piaţa Scânteii. El nu-şi face un mare merit din asta: „Mai fuseseră foarte multe situaţii d-astea. Unul a scris pe o pânză pe care a pus-o pe căţelul lui –Mi-e foame- de alergau securiştii după căţel şi nu mai şţiau cum să-l prindă. Altă dată au dat unii drumul la un coşciug cu portretul lui Ceauşescu pe Dâmboviţa, tot felul de chestii d-astea…”

Statuia lui Lenin îi dădea în vremea aia fantezii şi criticului de teatru George Banu:”Seara, când plecam epuizaţi şi treceam pe acolo, pe lângă ea, ne uitam la statuie şi ne imaginam ca în sânul statuii să putem instala un bar. Şi de aici începea o adevărată poveste felliniană cu un bar cu femei grase şi seducătoare în inima statuii lui Lenin. Această imagine am păstrat-o ani de zile, construcţia solemnă a lui Lenin văzută de noi, tineri dornici de plăceri interzise.”

Statuia lui Lenin, care aproape 30 de ani a dominat Piaţa Scânteii, era lipsită de orice valoare artistică, spune George Banu:”Era doar un simbol al unei societăţi care s-a dovedit falimentară.”

Ca să fie îndepărtată din Piaţa Scânteii după revoluţie, preotul Sorin Grecu de la Parohia Sfântul Ilie din Teleorman a stat 72 de ore în greva foamei. La 4 martie 1990 dorinţa acestuia se împlineşte. Primarul Capitalei, Dan Predescu, e prezent la demolare şi declară că soclul va fi păstrat pentru a fi amplasat pe el un monument cu autentice valori artistice. Preotul Sorin Grecu îşi face public următorul obiectiv: în ziua următoare se va deplasa la statuia lui Petru Groza, de lângă Facultatea de Medicină, şi va intra în greva foamei pentru a cere şi demolarea acestia. George Banu nu a putut scăpa însă aşa uşor de Lenin, pe care l-a băgat în propria casă:”La începutul anilor ’90 eram la Lisabona cu un prieten care ulterior a fost ministrul Culturii în Rusia. Mi-a adus un cadou, ultimul bust al lui Lenin, căci uzina care le producea pentru toată lumea comunistă se închisese. L-am adus acasă, la Paris, şi i-am spus tatălui meu că i-am adus un cadou. El l-a deschis cu încetineală căci îi plăceau mult cadourile. Când a văzut ce-i înăuntru a avut o reacţie primitivă: -Ptiu, fir-ai al dracu’, să intri în casa mea…-. L-am dat băiatului unui prieten din Italia, nostalgic comunist, acum Lenin stă într-o vilă foarte şic din Roma!”

Statuile lui Lenin au păţit-o în toate statele-satelit ale Rusiei, după căderea Cortinei de Fier. În cel mai bun caz, au făcut obiectul unui comerţ apreciat de excentrici. Una dintre ele se găseşte acum pe un bloc, la New York.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Ioan Campeanu spune:

    De -a lungul timpului, fiecare ideologie , fiecare demnitar de stat s- a dorit a fi trecuti in nemurire prin simboluri , si statui , ca fiind idealul unei lumi perfecte . Timpul, a demolat de fiecare data mitul a ceea ce se credea a fi perfectiune Oare Adolf Hitler , a avut vreo statuie ? Una din poruncile cuprinse in Decalogul lui Moise, spune , ” Sa nu iti faci chip cioplit ” Probabil , pe unii ii ajunge blestemul ….

Spune-ți opinia, fă-te auzit!