BUZESTI-BERZEI, PUNCT ŞI DE LA CAPĂT

” Prin decizia pronunţată pe 16.06.2011 în dosarul 52455/3/2010, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat utilitatea publică a proiectului Buzeşti-Berzei. Decizia este definitivă şi irevocabilă. Acţiunea a fost depusă de „Asociaţia Salvaţi Bucurestiul” la Tribunalul Bucureşti pe 29 octombrie 2010. Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea asociaţiei pe 23.11.2011. Prin decizia din 16.06.2011, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul asociatiei. Utilitatea publică fusese declarată prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 262/2006. Pe scurt, motivele de ilegalitate ale Hotărârii 262/2006 sunt: 1- conform legii, întrucât in cauza erau şi monumente istorice, utilitatea publică trebuia declarată de Parlament prin lege, nu de Consiliul General. 2- conform legii, utilitatea publică trebuia declarată în urma unei cercetări ştiinţifice care să ateste că soluţia aleasă este cea mai eficientă şi justifică costurile; Primăria nu a făcut dovada vreunei cercetari prealabile; nici măcar costurile nu au fost estimate. 3- comisia care a declarat utilitatea publică nu conţinea reprezentanţii obligatorii ai unor instituţii; cele 5 persoane care au declarat utilitatea publică reprezentau doar Primăria Capitalei şi fuseseră numite exclusiv pentru utilitatea publică a Pasajului Basarab.

În baza utilităţii publice au fost emise ordinele de declasare pentru 3 monumente istorice şi avizele de desfiinţare pentru alte 74 de clădiri din zone protejate. Prin sentinţa pe care a pronunţat-o pe 23.11.2011, judecătoarea Loneta Gavrea ar fi putut opri aceste distrugeri. Aceasta a justificat însă în motivarea sentinţei “ reclamanţii susţin […] că nu mai putin de 13 monumente istorice şi alte 8 clădiri aflate în zonă vor fi declasate şi probabil demolate pentru o lucrare publică ce nu se va realiza, însă se constată că aceste imprejurări invocate nu redau aspectul perturbării grave şi nici a prejudiciului grav, viitor şi previzibil al autoritaţii.” Utilitatea publica era fundamentul pentru avizarea de către Ministerul Culturii a demolării / translatării celor 7 monumente istorice rămase în picioare pe traseul diametralei Buzesti-Berzei, printre care Hala Matache. Prin decizia Curţii de Apel Bucuresti, demolarea /translatarea celor 7 monumente istorice rămîne fără fundament juridic.

Este al 5-lea proces pe care primarul îl pierde cu ONG-urile pe subiectul Buzeşti-Berzei.” Ce spuneţi despre această hotărîre a instanţei ? Sunteţi de acord sau nu cu ea ?

Foto Hotel Marna înainte de a fi demolat în 2011.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • pick spune:

    Masura incompleta, ce nu rezolva problemele urbanistice din zona si chiar fac un mare rau. Trebuie urgent dezbatut planul zonal si reluate lucrarile de translatare si finalizare a drumului pana la inceputul lui septembrie 2011.

  • Dany spune:

    Arata bine hotelul in ciuda varstei lui. Pacat ca a disparut.
    Ca sa revin la intrebare – cred ca nu e o decizie rea dar vine mult prea tarziu. Cladirile au fost deja demolate si zona arata cum arata. Lucarile ar trebui continuate, sau macar ar trebui amanajata zona demolata. Nu e normal ca oamenii din zona sa traiasca in aceste conditii.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!