CADAVRUL POPORULUI de TOMA ROMAN jr.

By 5 ianuarie 2013Zona Libera

Nu m-am dat niciodată în vânt după Sergiu Nicolaescu. L-am considerat un personaj vanitos, cabotin dar un bun realizator de explozii și împușcături. Ce a urmat după moartea lui, însă, Dumnezeu să-l ierte, mi-a făcut părul ghioagă, ceva mai mult decât o simplă măciucă. Răposatul a vrut să se ardă, așa cum au mai făcut câteva zeci de mii de români. Chestia asta a declanșat adevărate crize de morbiditate publică, fundamentalism obtuz, a alimentat teoria conspirațiilor.

În primul rând, o gloată isterizată, dublată de o seamă de analiști funerari de ocazie au găsit că e o sfidare faptul că sicriul depus era cu capac. Mitocănimea era frustrată că nu poate să spună ”ce frumos e săracul, zici că doarme!”. Am auzit halucinații de genul ”se acoperă o culpă medicală, l-au tăiat aiurea” sau ”nu e în sicriu”, în orice caz, ”ni se ascunde ceva!”.

La o televiziune de știri, un cetățean care se erija în purtătorul de cuvânt al masselor largi, debita: ”Sergiu Nicolaescu e proprietatea poporului! Trebuia să-l vadă tot poporu!”.

Cât despre incinerare, aici lucrurile au luat-o razna complet. Ultima nevastă a regizorului a fost făcută ”satanistă”, ”evreică” și chiar infractoare, fiindcă Nicolaescu ar fi avut un fiu din flori și ea nu ar dori o eventuală prelevare de probe ADN care să-i pună în pericol calitatea de unică moștenitoare. Delirul a culminat cu huiduieli, insulte și tropăituri în fața crematoriului doar pentru că sărmana doamnă a îndeplinit ultima dorință a soțului ei. Lumea ar fi vrut să o vadă pe femeie trântindu-se pe jos, rupându-și părul din cap și îmbrăcată-n negru din cap până-n picioare. Faptul că a avut un pardesiu alb părea o altă culpă teribilă.

Toată povestea cu ”cadavrul public” al lui Sergiu Nicolaescu a mai arătat încă o dată cât de profundă e o parte a României profunde. Anume, fix acea parte care i-a trimis în parlament pe Gigi Becali sau Verginel Gireadă, își creează culoar spre moaște cu pumnul, votează PPDD sau se holba la OTV în perioada de glorie a Elodiei.

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!