tanase nisa 123O vorbă spune că niciodată minciuna nu este mai des folosită ca-ntr-o partida de sex și campaniile electorale. Suntem în situația nr 2. Internetul este sufocat de imaginile candidatilor la președintie. Nu se întîlnesc în studiourile teve pentru că se tem unii de altii. Nu vrea niciunul să îi fie știrbită imaginea de semizeu, nici să fie contrazis, nici să fie silit să dea explicații în direct si sa se bilbiie. Isi ascunde grijuliu defectele si mai ales problemele de dosar. Nu vrea în ruptul capului să-si trădeze ignoranța în marile probleme care confruntă lumea românească de azi. Se votează pe impresia artistică, pe simpatii, nu pe solutii, pe strategii, pe viziuni. Fac ceva exceptie Iohannis si Paleologu. Cei mai mulți dintre ei sunt niște bieți oameni nimeriți întîmplător în această bătălie. Știu perfect că nu ajung la Cotroceni nici dacă stau in cap pe Arcul de triumf. De ce ar investi, de ce s-ar agita!?…

Nu dezbaterilor! este sloganul lor favorit în aceste zile. Candidații se tem mai mult ca de orice de aparițiile în public. Se rezumă să peroreze pro domo și atît. Se feresc de preopinenți ca dracu de tămîie. Preferă monologul și mitingurile cu acoliții. In consecință stafurile lor au trecut la un asalt fără precedent asupra mediului on-line. E mai ieftin decît o campanie clasică, în teren. Sălile inchiriate, trenurile, SUV-urile, avioanele, hotelurie, recuzita, instalațiile de sonorizare. Plus artiștii, fanfarele, bufetele bine garnisite, articole binevoitoare din presa locală. Toate costă parale multe. In trecutele campanii electorale costau o avere mai ales aparițiile teve. Patronii de televiziuni găseau in campanii cel mai bun prilej să-și echilibreze bugetele. Mergeau în gol, publicitate cit sa le ajungă pe o măsea, dar în timpul campaniilor electorale era un festin. Ieseau la vopsea. Circulau valizele de bani ca bicicletele pe strasse.

Azi cum deschizi computerul dai de unul sau altul dintre candidați zimbăreț, priveste încrezător zarea luminoasă a patriei. Respectivul candidat îți surîde ca o reclamă la o asigurare pe viață. Ce auzi seamănă foarte bine cu clipurile publicitare pentru detergenți, pastă de dinți, mașini de spălat. Cooperativa Higiena de pe vremuri. Sau Nufărul, dacă va place mai mult. Peisaj epurat. Toate lumea electorala se ocupă de curățenie. Asistăm la o așa-zisa campanie pe care sper s-o uităm cît mai curînd.

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

 • Georgeta spune:

  Corect si inteligibil ce spuneti ! Dar pe mine , „alegator ,ma’ntzelegi, ca va’s zica” , ca sa parafrazez :) , m-a amuzat fraza : ” Se votează pe impresia artistică, pe simpatii, nu pe solutii, pe strategii, pe viziuni. Fac ceva exceptie Iohannis si Paleologu ” ! Cu prima parte sunt de acord ( oare ?! Stai sa ma gandesc, dureaza ! ) , a doua …mi se pare absolut hilara , partea cu Paleologu ! M-a amuzat la fel – ma amuz, asta e , ca sa nu urlu ! – ceea ce spune Liiceanu pe tema asta , a lui Paleologu JR. ! Nu-l agreez prea mult pe Liiceanu , de mai demult , nu-sh’ daca e parerea lui sau e platit sa aiba pareri , dar mi s-a parut ca are dreptate, ca e in …rezon cu parerea mea.! :) .Scuze , sunt si eu un biet votant debusolat si dezamagit ca trebuie din nou sa aleaga ” raul cel mai mic” , care o fi fiind ala ! Hai ca Paleologu , nu e zambaretz de loc – dar e hilar , e enervant de hilara poza lui electorala , care m-a agreseaza vizual , ori de cate ori deschid calculiciul. A propos de ” calculici” , conteaza ce / pe cine votam , sau … ” les jeux sont faits” , deja ? ;) Eu asa cred ! :(

 • Balthazar spune:

  Oh, am si uitat-o deja. Cum am uitat de liberalismul politic, de drepturile si libertatile ramase moarte inca de la tiparirea de lux, oriental, in fond cum am uitat democratia ca ideal si valoare. Inclusiv cea sociala, infrapolitica.
  Dependenta personalizata, ca niste iobagi adusi la zi, lantul servitutii voluntar prostesti si ticaloase care tine statul fost modern in viata va fi singura realitate operanta, eficienta, chiar operativa.Printre toate celelalte fictiuni, deloc literare.
  Tonul dat de un guvern iobag la trei stapani, reprezentati la noi de Johannis, Valeriu Stoica si Patria a Priori demonizata cu metoda va fi urmat, copiat, laudat de toti cetatenii nostri con.
  Haios total va fi momentul in care necesitatea istoric-axiologica a distrugerii statului,roman, a tuturor pachetelor indigene de rezistenta primitiva, dar si superioara, cu scopul idolatrizarii mimetic-birocratice a EU-ului inform americano-european va ajunge la punctul suprem in care contradictiile copilariei capitalismului contemporan vor capata forma autoreferentiala a stuporii oglindite (printre analfabetii educati ca propagandisti clasici din mass-media): Pai voi asta ati crezut ca sunt EU, ca sa ma imitati slugarnic, ma prostanacilor?
  Schneller,schneller, liebe Genossen und Genossinnen!

 • Alin spune:

  Ar trebui să închei așa: alegeți-mă, EU sunt ceea ce nu vă doriți, dar măcar îmi declar impostura genială!

 • JK spune:

  Foarte bine punctat: se votează pe simpatii, excepție Johannis și Paleologu. Ei se votează pe antipatii. Johannis a fost orice numai Ponta nu, iar Paleologu e anti-Barna. Johannis s-a mai metamorfozat: a devenit antipatie la schimbare.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!