CAROL ll – DICTATURA REGALĂ

carol rege. 111***La 27 februarie 1938 regelea aCarol al doilea a promulgat noua Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală.

Regina Maria de mai multă vreme trăia retrasă la Balcic pe malul Mării negre. Rar mai apărea la diferite ceremonii. Relaţiile dintre mamă şi fiu nu erau dintre cele mai cordiale. În primăvara 1938 Maria s-a îmbolnăvit. La începutul verii s-a internat în Germania, la clinica din Dresda. Era prea tîrziu, boala intrase într-o fază ireversibilă. La începutul lunii iulie, Carol s-a întîlnit cu doctorii apropiaţi casei regale, Mamulea şi Hortolomei. Boala reginei Maria era incurabilă. Cancer la ficat. O scrisoare a reginei Maria trimsia de la Dresda l-a înştiinţat pe Carol că vrea să revină în ţară. Nu voia să nu moară printre străini.

regina mariaÎn trenul de întoarcere a avut o hemoragie violentă. În gara Sinaia, o asteaptau regele Carol, însoţit de fiul lui, nepotul Mariei, Mihai. A fost dusă la Pelişor, unde îi placea să stea şi unde îşi trăise viaţa alături de Ferdinand. Chiar în noaptea de după sosire, a avut o nouă hemoragie. A doua zi, 18 iulie, regina Maria a apucat să o mai vadă pe Elisabeta. A fost împărtăşită de patriarh. Au mai fost de faţă ministrul de interne şi cel de justiţie, chemaţi de la Bucureşti.

La 5,38 după amiază regina s-a stinge. Avea 62 de ani. Dorinţa ei a fost să fie înmormîntată la Curtea de Argeş, lîngă regele Ferdinand. Trupul ei a fost expus la Peleş, unde lumea a venit s-o vadă pentru ultima dată. Regina, la dorinta ei, nu a fost îmbrăcată în negru, ci cu o roche simplă de culoare albă. Asta a fost marţi. Miercuri au început să vină oaspeţii din străinătate ca să îi aducă ultimul omagiu. Printre ei şi prinţul Nicolae. Au venit mulţi membri ai familiilor regale din Europa, ai familiilor nobiliare, diplomaţi de rang inalt politicieni, miniştri.

Pe 21 iulie, dimineaţa, sicriul, pe un afet de tun. a fost dus la gara Sinaia. Era urmat de cortegiul funerar unde se găseau regele Carol, Mihai, a Elisabeta, Ileana, Nicolae, oaspeţii străini. Şi mulţi oameni simpli veniţi s-o conducă pe ultimul drum.

regina mariaLa Bucureşti membrii guvernului, generali, parlamentari, au aşteptat la gara Cotroceni. Sicriul a fost aşezat în sala mare a tronului. O mulţime de oameni s-a scurs îndurerată prin faţa catafalcului. A fost iubită. Lumea toată e în lacrimi. Mulţi au admirat-o pentru curajul ei din primul război mondial cînd străbătea spitalele şi îngrijea răniţii. De numele reginei Maria se lega cauza Romaniei Mari şi ataşamentul ţării pentru Aliaţi. Deşi trecuseră de atunci 20 de ani, poporul nu a uitat. A fost o mare, o mare regină.

O dorinţă testamentara a fost să i se scoata inima din piept şi să fie depusă la Balcic pe ţărmul mării. Slujba religioasă a avut loc în sala tronului, duminică dimineaţa. Pe un afet de tun, sicriul a fost purtat prin oraş pînă la gară. Trotuarele pline lume, în bernă. La gara Mogoşoaia a luat drumul spre Curtea de Arges, unde a ajuns la amiază. În faţa mănăstirii s-a ţinut ultima slujbă. Apoi sicriul a fost coborît în criptă aşa cum i-a fost dorinţa, lîngă Ferdinand. Era duminică 24 iulie 1938. Se stingea o întreaga epocă…

gogaSuntem după alegerile din noiembrie, terminate nedecis. Gh.Tătărescu îşi dă demisia chiar înainte de Anul nou, la 28 decembrie. Liberalii au obţinut aproape 37 procente. Ţărăniştii cu ceva peste 20 de procente nu puteau forma nici ei un guvern stabil. Gh.Tătărescu nu doreşte să continue ca primministru. PNŢ nu intră în calculele regelui din cauza ostilităţii faţa de el a lui Iuliu Maniu. Pe locul trei se plasase neașteptat extrema dreapta, Partidul“ Totul pentru tara” a obţinut aproape 16 la suta. Carol era net împotriva legionarilor. Orientarea sa mergea gspre Franta şi Anglia în ciuda ascensiunii Germaniei. Or, Zelea Codreanu ar fi dus ţara spre axa Roma-Berlin. Carol nu era de acord nici cu metodele violente şi nici cu antisemitismul mişcării. Legionarii se declarau anticarlisti, atingind mereu subiectul sensibil pentru rege, al amantei sale de origine evreiască, Elena Lupescu. Regele se opreşte la Partidul Naţional Creştin condus de Octavian Goga care obţinuse numai 9,2 %. aliat cu liderul nationalist AC Cuza de la Iasi, şi le cere să formeze un guvern minoritar. Cei doi, lideri de dreapta, cu simpatii la Berlin, aveau in ochii lui Carol avantajul că îi detestau pe legionari. El spera căcei doi vor lua măsuri împotriva lor.

Succesul electoral al extremei drepte îl ingrijorase pe rege. Era, după părerea lui momentul să treaca la ofensiva împotriva ei. Aducerea la putere a tandemului Goga/Cuza era şi un pas spre propriul său regim, pe care Carol îl vedea la orizont.

MIRoN CRisteaŞi regele era grăbit. Dupa numai şase săptămini, de fapt 44 de zile, Guvernul Goga-Cuza este demis. Carol al ll-lea alege pentru a ieşi din situaţia internă complicată şi pentru a da o replica ameninţărilor tot mai acute din exterior, dictatura sa personală. Urmărea acest scop încă de la înscăunarea sa în iunie 1930. Îşi dorise mereu să conducă pe deasupra partidelor. În plus ţinea să guverneze nu doar să domnească. În februarie 1938 a considerat că este momentul să îşi ducă la îndeplinire planurile. Patriarhul Miron Cristea este desemnat primministru. Alegerile anunţate sunt amînate fără termen. La 27 februarie Carolal ll-lea promulgă o nouă constitutie, care o abroga pe cea din 1923, a tatălui sau Ferdinand. Noua Constituţie dă regelui puteri depline. Ii subordonează atît guvernul cît si parlamentul.Un plebiscit organizat în grabă, aprobă noua constituţie cu peste 4 milioane de voturi favorabile şi numai 5.483 voturi contra, daca e sa credem rezultatele oficiale. La 30 martie sunt desfiinţate partidele politice. La 15 aprilie o nouă lege limiteaza libertătile civile.

regele carol IIPartidele nu au au o reacţie puternica impotriva desfiinţării lor şi nici a noului regim. Îl consideră efemer, o aventura regală. Se resemneaza cu situatia asteptind vremuri mai bune. Dar regele Carol este de acum izolat politic. Acest lucu se va vadea in perioada care urmează, care îl găseşte slab în faţa unor mari primejdii pentru el şi pentru ţară.

În Europa lucrurile iau o intorsatura decisivă. La 13 martie Hitler ocupă Austria. Era de fapt efectul pasivitatii ţărilor democrate faţă de initiativele militariste ale Germaniei. Un exemplu clar s-a petrecut în 1936, odată cu ocuparea Renaniei. Franţa şi Mare Britanie nu au intervenit. Daca marile puteri democratice nu reacţionau cind era vorba de interesele lor directe o vor face pentru a-şi apara aliatii ? Cum ar fi Romania…Era evident că nu o vor face. Hitler a tras concluziile lui şi a continuat expansiunea pe continent. În plus la Est pîndeste de la Kremlin, Stalin. Regele Carol incearca să salveze ce nu se poate de fapt salva. Dar nimeni nu ştia asta în acel moment. România e prinsa într-un angrenaj fatal.

mussolini hitler  1Presiunea la care era supus Carol nu era numai externă dar şi interna. Legionarii, după succesul electoral din decembrie 1937, care îi făcuse a treia forţă politică, deveneau din ce in ce mai agresivi. Ascensiunea lui Hitler, ca şi sprijinul direct al Berlinului erau decisive în acest joc pe muchie de cutit. Zelea Codreanu l-a felicitat pe Hitler pentru ocuparea Austriei. În perspectivă, devenea limpede, că odata ce Hitler devenea stăpînul continentului, zilele regimului politic din România, şi ale regelui Carol pe tronul de la Bucuresti, erau numărate. Concluzia, una singură: Mişcarea legionara trebuia anihilată cît mai era timp. Şi regele Carol nu va întirzia să acţioneze.

zelea codreanuOfensiva antielegionară a fost este declanşată prin cîteva percheziţii la sediile mişcării, urmate de arestări. Cum la sfîrşitul lunii martie, Zelea Codreanua a adresat lui Nicolae Iorga o scrisoare insultătoare, istoricul, la sfatul lui Armand Călinescu, ministrul de interne, s-a plîns în justiţie. La 19 aprilie un tribunal l-a condamnar pe Corneliu Zelea Codreanu la şase luni de închisoare pentru ultraj. A urmat un alt proces, in care a fost acuzat de trădare. Condamnarea s-a făcut pe baza unor IORGAdocumente descoperite la percheziţii. Ele probau pregătirile pentru un puci, şi relatiile vinovate cu Berlinul de unde se primeau bani, logistică, experţi. Codreanu şi alti lideri legionari au fost condamnaţi la maximum de pedeapsă, zece ani muncă silnică. Aceeaşi pedeapsă o primise în alt proces, doi ani mai devreme, comunista Ana Pauker şi pentru acelaşi delict: relatii cu o putere străină în vederea răsturnării ordinii de stat. Un fidel al Moscovei şi unul al Berlinului au fost protagoniştii celor mai mari procese politice din timpul domniei lui Carol al doilea. Acest fapt indica limpede între cei forţe se găsea Romănia dupa 1933. Dar şi mijloacele ei puţine de a se apăra.

Hitler & Benito MussoliniSituaţia din Europa era din ce in ce mai tensionată. Hitler, tot mai sigur pe el, solicita regiunea sudetă, parte a teritoriului cehoslovac, locuit de populatie de origine germană. Ameninţa că va ocupa regiunea cu armata dacă nu i se dă satisfacţie. Au loc negocieri. Marea Britania şi Franţa nu sunt pregătite să se confrunte cu maşinaria de război germană. Aşa că îndeamnă Praga să cedeze. Mai mult, la sfîrşitul lui septembrie semnează la Munchen cu Germania şi Italia în acest sens. Primul ministru francez Eduard Daladier şi cel britanic, Neville Chamberlain au cedat în faţa pretenţiilor lui Hitler şi Mussolini. Nu au facut astfel decît să aţîţe poftele celor doi dictatori. În loc să fie satisfăcute, cum credea Parisul şi Londra, pretenţiile lor au crescut şi mai mult.

stalin 3La graniţa de est era o orecare acalmie. Asta pentru că Moscova se găsea în timpul Marii terori, declanşată de Stalin care urmărea decimarea vechii gărzi bolşevice, da şi a armatei, a Komintern-ului, a serviciilor secrete, a diplomaţilor etc. Un şir de procece politice au loc, cu mii de zeci de mii de acuzaţi. Gulagul se umple cu milioane de deţinuţi. Alte lagăre de muncă sunt şanteerele comuniste , ambiţii ale lui Stalin care dorea să modernizeze Rusia cu cu mijoacele faraonice – cum ar fi metroul moscovit. Alt eveniment a fost războiul civil din Spania, o primă repriză de fapt a războiul european care se apropia. Sunt implicate extrema stingă şi cea dreapta, comunişti şi fascişti, dar si democraţiile liberale occidentale care par şi cele mai slabe în acest context. Stalin şi Hitler îşi fac calculele lor, căutînd alianţe, dar mai ales înarmîndu-se. România îşi aşteapta ceasul ei, văzind cum laţul se stringe tot mai mult.

regele mihai 3Regele Carol al doilea căuta o ieşire. Între 12-20 noiembrie a făcut, însoţit de fiul sau Mihai, o vizită oficială în Marea Britanie şi Franta pentru a se informa despre starea de spirit a politicienilor din cel doua capitale occidentale, dar şi pentru a cere sprijin. La Londra, prima etapă a călătoriei, a fost aşteptat la gara Victoria de regele George al Vl-lea, de primul ministru, Neville Chamberlain, de alţi miniştri. Lucrurile încep sub bune auspicii, dar rămîn aici. Britanicii se arată rezervaţi. Nu doresc să se implice mai mult în sudestul Europei şi nici să irite Germania, care afişa pretenţia de a fi cea mai mare putere de pe continent. Spiritul conciliator de la Munchen este la Londra foarte puternic. Marea Britanie spera să se înţeleaga cu Hitler şi să prevină astfel izbucnirea unui război pentru care nu era pregătită.

regele carol ofiterA doua etapa a călătoriei, la Paris, dă aceleaşi rezultate.Oficialii francezi, privesc spre Berlin şi nu doresc să dea garanţii suplimentare Romaniei. Practic, regele Carol nu a obţinut nimic, nici la Londra, nici la Paris. Îşi calcă pe inima şi se decide să meargă în Germania pentru a-l întîlni pe Hitler chiar dacă il detesta. Întîlnirea are loc la 24 noiembrie în Alpii bavarezi, la Berghof. A fost un dialog al surzilor. Germania avea cu totul alte interese. Carol era îngrijorat de graniţele României, ameninţate de Ungaria, Bulgaria si URSS. Il scruteaza pe dictatorul german cu privire la intentiile sale. Hitler îi tine un discurs despre forţa militară a Germaniei, căreia nimeni nu i se poate opune. Carol înţelege ameninţarea. Se se intoarce la Bucureşti fără să fi obţinut nimic, dar avind o imagine exacta a situatiei dramatice in care se afla România.

armand calinescu  5România se găsea izolată, fără apărare, între forţe cărora nu avea cum să le reziste. Drama consta mai ales în faptul că nu depindea de ea însăşi. Era la discreţia marilor puteri, Germania URSS, Mare Britanie şi Franta. Or, pentru ele, România era o monedă de schimb care se putea trafica în cazul unui troc. Chiar in timpul vizitei in Occident, acasă legionarii s-au dedat la noi acte de violenţe şi atentate. Cum a fost cel de la Cluj comis impotriva rectorului universitatii.A fost pentru rege semnalul că trebuie în sfirşit să lichideze mişcarea legionara. Carol i-a cerut telefonic lui Armand Călinescu să fie ucişi liderii legionari. De la inchisoarea din Râmnicu Sărat au fost ridicaţi 14 deţinuti în frunte cu Zelea Codreanu. Mai sunt cu el asasinii lui I.Gh.Duca şi cei ai lui Mihai Stelescu, un fost apropiat al gavrila marinescului Zelea Codreanu devenit critic al legiunii, ucis de o echipa a morţii în iunie 1936. Toţi 14 sunt ucisi la 30 km nord pe şoseaua Bucureti-Ploieşti lîngă satul Tincăbeşti. Au fost îngropaţi în curtea inchisorii Jilava. Versiunea oficială vorbeşte despre o încercare de fugă de sub escortă. Procedeul a stîrnit multe controverse şi a declanşat un şir de vendete sîngeroase. Ministrul de interne, Armand Călinescu cînd a auzit ce îi cere regele Carol a spus : “ Sire, mi-aţi semnat actul de condamnare la moarte.” Nu va trece un an şi Armand Călinescu va fi asasinat.

Daca politic vorbind anul 1938 este cit se poate de prost, din perspectivă economică este cel mai bun an al domniei lui Carol. Mai mult: al întregii istorii româneşti de dinainte de al doilea război mondial. Şi astăzi, anul 1938 serveşte ca reper pentru a măsura performanţele economiei romaneşti.

hitler-chamberlainÎn martie 1939, patriarhul Miron Cristea, se stinge din viaţă la Nisa. Prim-ministru este desemnat Armand Călinescu, un fidel de lungă durată al regelui. Carol s-a oprit asupra lui pentru a conduce Guvernul în vremuri extrem de tulburi. La cîteva zile de la desemnarea sa trebuie să facă faţă primei crize de mari proporţii. Cehoslovacia cade victimă tancurilor germane. Cînd se întîmplă asta – 15 martie – Armand Călinescu fusese numit abia de 9 zile. Hitler nu şia respectat angajamentele luate în septembrie la Munchen faţă de Daladier şi Chamberlain. Şi de data asta Franţa şi Marea Britanie s-au rezuma la cîteva proteste diplomatice.

Drama Cehoslovaciei a fost o lovitură puternică pentru România. Cehoslovacia era aliata României în Mica Înţelegere. Scopul comun era să se apere de forţele care voiau să revizuiască tratatele de la Versailles şi Trianon. Odată cu sacrificarea Cehoslovaciei, sistemul de alianţe de după primul război mondial s-a prăbuşit. Graniţele României Mari nu mai erau deloc sigure. Cehoslovacia fusese unul din partenerii privilegiaţi ai Bucureştiului. Carol fusese în 1938 împreună cu Mihai într-o vizită la Praga unde întilnise cu preşedintele Eduard Beneş.

praga 112În faţa agresiunii Germaniei şi a ameninţărilor venite de la Est, România a rămas singură. Ea a încearcat o politică de neutralitate şi de obţinere de garanţii pentru graniţele sale din partea marilor puteri. La 13 aprilie Marea Britanie şi Franţa 1939 s-au angajat să acorde ajutor pentru prezervarea independenţei României în faţa unei agresiuni străine. Cît de sigure erau aceste garanţii răminea de văzut.

Germania face presiuni din ce în ce mai mari asupra Bucureștiului. La sfîrșitul lui martie 1939 a fost semnat cu Berlinul un acord comercial. Economic, România intra in zona de interese germane. Mașinăria de război a lui Hitler avea nevoie de petrolul și grînele românești. România spera în schimb să obțină sprijin în cazul unui conflict cu Ungaria sau a unei agresiuni sovietice. În acel an, deja, principalul client al exporturilor românesti este Germania, iar Germania este principalul furnizor de produse pe care România le importa.

ribbentropPe continent lucrurile evoluează cu repeziciune. Toată lumea se pregătește de război. După negocieri prelungite în culise, între URSS, Marea Britanie și Franța, Stalin preferă să se înțeleagă cu Germania. La 23 august 1939, la Moscova, cei doi miniștri de externe, Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov, semnează un act prin care cele două două state îşi stabilesc de comun acord sferele de influență și își împart între ele Europa de Est. Consecinţele se văd repede. La 1 septembrie, Polonia este atacată de Germania. Al doilea război mondial a început.

stalin ribbentrop molotovMarea Britanie şi Franţa care asistaseră pasive la agresiunile lui Hitler, se hotărăsc să riposteze. La 3 septembrie declară război Germaniei. La 17 septembrie URSS invadează dinspre est și Polonia se păabușește în ciuda unei rezistențe eroice. Blindatele germane mărșăluiesc la Varțovia. Desi la 6 septembrie, România s-a declarat neutră, Guvernul este de acord să primeasca refugiații polonezi. Veștile din Polonia nu sunt singurul semn al dezastrului…

La 21 septembrie, primul ministru Armand Călinescu este ucis de un grup de legionari. Echipa morții ocupă pentru cîteva minute clădirea radiodifuziunii din strada Berthelot şi anunţă asasinatul. Regele Carol dă ordin ca făptașii să fie executați și cadavrele să fie expuse la locul atentatului. România a intrat in zodia Satanei, cum va scrie mai tîrziu regele Carol.Ț

*** Fragment din volumul DINASTIA de Stelian Tanase si Elena Vijulie (editura RAO).

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!