CATEDRALA NEAMULUI ŞI SĂRĂCIA LUI

By 31 iulie 2011Graffiti

Deutche Welle descrie într-un documentar situaţia paradoxală a guvenului român care din cauza recesiunii face economii la sînge. Închide multe spitale, micşorează drastic numărul de paturi, refuză să plăteasca arieratele la medicamente. DW se miră că acelaşi guvern are destui bani să dea Bisericii Ortodoxe, sute milioane de euro, pentru a ridica Catedrala Neamului. E vorba de un buget de două ori mai mare decit da pentru cultură de exemplu şi cercetarea ştiinţifică. Ce e în mintea lui Boc? Mai nimic, presupun. Cred însă că vrea să se pună bine cu Preafericitul patriarh Daniel şi cu popii, în speranţa unui sprijin la alegeri. El ar dori ca să se audă în biserici rugăciuni pentru victoria candidaţilor PDL şi pomenirea liderilor, Băsescu,Udrea, Baconski, Boc etc la slujba de duminică cînd e tot satul prezent. Parcă îi văd pe la icoane, rugîndu-se să se petreacă o minune, singura care i-ar mai putea ajuta să nu treacă în opoziţie din 2012. Aşa se explică sacrificiile bugetare la care guvernul e dispus, în paralel cu repetatul gest al întoarcerii pe dos a buzunarelor goale de la nădragi cînd e vorba de chestiuni care nu aduc voturi…Ce s-ar putea face cu cei 600 milioane euro cît va costa Catedrala Neamului? Şi e vorba numai de construcţie, fără finisaje, podoabe etc. Are cineva idee ?

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • danmarcu spune:

  In consens cu articolul d-voastra va supun atentiei o emisiune televizata (Antena 3) de acum 3 saptamani cand, toate „varfurile” PD – Leprelor au primit sarcina de partid pentru vacanta: sa fie prezenti la toate evenimentele organizate de bisericile ortodoxe in teritoriu pentru a arata oamenilor apropierea PDL de biserica si implicit de populatie….

 • Carmen Graur spune:

  Pe locul pe care se ridica acum Catedrala Neamului (care este o idee la fel de veche pe cat e de proasta) trebuia sa fie construit Hotelul Parlamentarilor (o alta idee veche de pe cand lucram la Casa Poporului). Asta era o idee buna, pentru ca economisea banii unui buget saracit, bani de care se bucura clientela politica. Sa nu mai vorbesc de inconvenientele si de costurile de transport, de paza (SPP), de telecomunicatii (STS), de disconfortul urban pentru populatia obligata sa stea in circulatie etc. etc…. Am ajuns sa plang dupa rigoarea gandirii arhitecturale a vremii ceausiste, pe care am detestat-o si am combatut-o atunci. Cand o sa ne asculte si pe noi, arhitectii, cineva in tara asta?

 • Carmen Graur spune:

  Am ramas datoare cu o explicatie la afirmatia precedenta. Intr-o tara ca a noastra, in care cucernicia nu mai cunoaste margini, faptul ca am declarat ca ideea Catedralei Neamului e proasta s-ar putea sa fie interpretata gresit.
  Din punct de vedere cultural o catedrala ortodoxa romaneasca este un nonsens. Asa cum am invatat inca din primii ani de facultate (ceausista, e drept, dar de o mie de ori mai buna ca azi – si recunoscuta atunci in afara tarii, alaturi de medicina; stiu ce spun pentru ca sunt indrumator de arhitecti stagiari) tipologia cladirilor de cult deriva din modalitatea de interpretare a religiei, oricare ar fi ea, de catre populatia careia i se adreseaza. De ce bisericile ortodoxe romanesti vechi au un spatiu interior limitat, intim, umanizat? Voronet (bisericile moldovenesti in general), bisericile maramuresene, bisericile bucurestene (Radu-Voda de ex,) etc.? Pentru ca exprima chiar modul de a se raporta la divinitate al poporului roman (vezi Miorita, Legenda Mesterului Manole, Blaga, Eliade etc.).

 • J o h n s o n spune:

  Nu v-ati saturat sa tot auziti…”acesti bani care vor intra de la FMI vor merge numai la investitii” ? Adica vezi doamne gata cu pomenile electorale cu plata pensiilor din tranşa „trasa”(termen golanesc lansat de primul derbedeu al ţării) de la acelasi omniprezent FMI…De fapt ce inteleg ei prin investitii ? Ceva cu parandărăt altfel nu se califica in schema…Sali de Sport la ţară,bazine de inot nefunctionale doar inaugurate,parcuri tot asa in mediu rural cate o fantana arteziana de milioane de euro in comune fara apa,canalizare si drumuri,patinoare si iata cate o megaconstructie din aceasta de parca Ortodoxismul s-a sprijinit vreodata pe o astfel de arhitectura in timp ce biserici si manastiri vechi de secole cu o valoare inestimabila stau sa se prabuseasca din lipsa de fonduri…..aaaa,se mai construiesc biserici in mediul rural(iar acolo) unde pe bolta de la intrare sint pictati cu mult portocaliu consilierii locali PDL cu familiile lor pentru ca au aprobat constructia respectiva…O sa inceapa propagandistii lor sa spuna ca altceva nu stiu „pai toti au facuit la fel”…NU,la acest nivel nu au ajuns niciunii,nici macar cu gandul !

 • Nick spune:

  Vai si amar! Ce fac ierarhii ortodocsi e mult mai grav ca niste oameni mici ca Boc sau Udrea dau bani pt constructii faraonice! Catedrala mantuirii neamului arata cat de pagana a devenit BOR! Aroganta si trufie, fara mila, fara compasiune…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!