rares bogdan 2Pentru prima dată in 30 de ani de regim democratic PNL este primul partid în România. S-a clasat primul pe 26 mai, la o distanță confortabilă de PSD si USRplus. În 2016 cind dreapta a fost bine tăvălită, PSD l-a sanctificat pe Dragnea. Sper să nu se întîmple la fel cu Ludovic Orban, liderul PNL, care are meritul de a fi condus energic campania electorală în direcția care trebuia. Orban a reușit să mobilizeze partidul, să-i scoată efectivele pe cîmpul la bătălie, să impună unitate liberalilor. Dacă ar fi scos un scor slab ar fi trebuit să își dea demisia (cazul Crin Antonescu). Vorbim despre un partid cu multe fracturi, în care, de exemplu, fuziunea cu PDL încă nu s-a terminat. Unii liberali visează să-l răstoarne pe Orban – așa se vorbește pe holurile Parlamentului. Pînă zilele trecute acești veleitari pretindeau că după alegerile europarlamentare îl schimbă. Acum au amînat rocada după alegerile prezidențiale. Și-au găsit și un candidat.Vezi mai jos.

Performanța lui Ludovic Orban nu e atit de firească cum s-ar crede. PNL a intrat in anul electoral 2016 destul de dezbinat. Mai mult curente si clanuri îl traversează, iar neînțelegerile și orgoliile sunt f. mari. Să ții laolaltă o asemenea grupare este în sine un merit – mai ales în campanie. Nici acum, după o mare victorie, PNL nu este lipsit de pericole. Asistăm la serialul tv cu Bogdan Rares ca superstar. Nici nu a ajuns bine în PNL – impus de Iohannis – că a început să se dezică 20190518_124745de Orban. RB este un one-man-show, simte nevoia să fie piua întîi în toate ocaziile, să aibă reflectoarele asupra lui, să vorbească într-una. Ce mi se pare în neregulă este că dă declarații în numele partidului peste capul liderilor legitimi ai PNL. Amintesc că nu are nicio o funcție, nu a fost ales la congres – nici măcar nu era membru. Printr-un noroc chior, (citește – protecții înalte ) s-a văzut europarlamentar. Își arogă brusc postura de salvator al partidului, de semizeu, de dictator. Joacă rolul de șef de facto al PNL. Ca să fiu clar – Ludovic Orban este singura voce autorizată să vorbească în numele tuturor liberalilor.

Un partid cu doi lideri, condus la două manșe, cu doua centre de decizie înseamnă debandadă, conflicte interne, haos. Principiul unicității puterii trebuie respectat cu strictețe. PNL care a trecut prin atîtea crize din cauza dezbinărilor în acești 30 de ani ar trebui sa fie f. circumspect cu un asemenea comportament și să nu lase lucrurile să degenereze. Membru PNL din 1990, Orban a trăit din interior toate crizele și eșecurile liberalilor și știe bine la ce situație gravă se poate ajunge. Rareș Bogdan deja amenință de capul lui cu excluderi și sancțiuni. Să facă așa pentru că este protejat de Iohannis? Acum mai nou pune condiții aiuritoare ca să preia filiala București în loc să mulțumească pentru încredere și să se simtă onorat. În tot acest proces de înlocuire a liderilor de filiale care au obținut rezultate proaste (procedură inevitabilă si salutară) trebuie procedat pe baza statului PNL nu prin acte arbitrare fără nicio legătura cu statutul.

iohannisÎn urmă cu o lună, invitat într-un studio de televiziune, am fost întrebat ce cred despre noua achiziție a PNL, Rareș Bogdan. Am spus că este un trouble-maker, un neastimpărat, că va crea probleme mari în partid și că la primul congres va fi contracandidatul lui Ludovic Orban la șefia PNL. Etc. Nu m-am așteptat totuși ca la nici lună după intrarea la liberali să inceapă canonada impotriva PNL, să dezbine, să-și afirme pretențiile la șefie, să-l atace în mass-media pe Orban. Nu neg dreptul nimanui de a avea opinii. Dar situația are un efect negativ asupra electoratului propriu, care nu înțelege nimic din aceste atacuri si s-ar putea să dea votul altora. Mai există oferte pe dreapta, amintesc. Venit din televiziune, RB nu face diferența cu noul mediu în care a intrat. Aici succesul este mediat de disciplina tactică, de lucrul împreună. Nu ai voie să-ți arogi meritele unui partid intreg și să crezi că un discurs face cît travaliul a sute de mii de militanți. Vedetismul este în acest mediu anticamera eșecului. Vezi cazul generalului Gabriel Oprea care și el s-a crezut zeu într-o vreme – personaj de care RB este foarte apropiat. Vezi cazul Liviu Dragnea care prezintă simptome asemănătoare. Puțină modestie nu ar strica. Într-un partid trebuie să și dai, nu numai să iei.

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

 

Alătură-te discuției 8 opinii publicate

 • Catalin Posteuca spune:

  Succesul lui Orban sau mai bine spus al PNL – ului este de conjunctură.
  Se poate pune pe seama frustrării românilor.
  Cat despre, care e mai carismatic, Orban sau Rareș, de departe fosta vedetă tv îl bate pe șeful PNL.
  Ludovic are un discurs învechit, tipic anilor 90, pe când Bogdan transmite mesaje de actualitate.
  Acuma, dacă Rareș vânează și scaunul de șef PNL, care e problema?
  Sau trebuie să-și facă vechime în partid ca să aspire la acest post?
  Eu consider că, cu cât mai repede se produce schimbarea la capul partidului, cu atât mai bine.
  Si nu musai cu Rareș Bogdan.
  Si ar trebui făcută o curățenie drastica în interiorul partidului.
  În locul multor pdlisti, ar trebui aduși oameni noi și fără probleme.
  Ar fi de apreciat, în loc sa tina vechituri ca Blaga sau Turcan.

 • Dana spune:

  „Câstigul” PNL este unul de conjunctură. A existat un interes major al candidaților la europarlamentare, primari PDL și a domnului Blaga (recunoscut ca cel mai puternic organizator de alegeri). PNL a trecut primul linia de sosire, nu a câștigat cursa fiind competitiv ci, prin hadicapul celorlalti competitori la această cursă. USR s-a adresat unei parți din electorat, nu a crezut în capacitatea sa de a caștiga alegerile în acest moment iar PSD s-a autosabotat ca singură soluție de a scăpa de domnul Dragnea după epurarea făcută de acesta în partid. Diaspora nu a reușit să voteze căci altfel, este de presupus că USR ar fi fost marele câștigător. Nici USR, nici PSD nu vor mai fi în aceiași situație la urmatoarele alegeri. Daca domnul Orban și domnul Rares Bogdan nu vor face loc unui lider politic autentic, PNL nu va valorifica această conjunctură și va fi intr-o situație mai rea decât pe 26 mai.

 • Parvu Vasilca spune:

  Foarte adevarat, nici mie nu mi-a placut vedetismul lui. Dar implicarea sa in campanie mi s-a parut o idee buna, gandindu-ma ca dupa, va fi intelept si se va integra echipei. N-a fost asa. Pacat. Sunt in acest caz create toate conditiile da fractionare a PNL, poate chiar distrugere. Sper ca acest articol al dumneavoastra sa-l faca sa-si revina.

 • Costash Stacon spune:

  Drama este că nu își vede de obligațiile sale în Parlamentul European. Europa trece prin multe crize în același timp. Acolo ar trebui să activeze, pentru asta a fost ales. Iarăși vom fi priviți la coada Europei pentru că nu avem oameni care să se bată pentru România acolo. Ciolanul de aici e mult mai bun, nu? Și atunci?…

 • Valeriu spune:

  Eu nu cred ca Orban e cauza….Eu cred ca Draknea…e cauza …Nu mi-au placut ragetele la mitinguri…Eu daca ajungeam sa votez…am stat sapte ore la coada la Stuttgart…asi fi votat PNL-ul …numai din motivul ca n-asi fi avut altceva mai bun la indemana…

 • Iancu Jianu spune:

  Stimate d-le Stelian Tanase, cu tot respectul, aici gresiti.
  Rares Bogdan face ceea ce trebuie pentru un PNL muribund, asta si datorita unora ca Ludovic Orban, Cristian Busoi sau Alina Gorghiu.
  Indivizii acestia au transformat PNL intr-un PSD cu fata umana. In orasul in care locuiesc PNL-ul este frate de cruce cu PSD-ul de 30 de ani.
  Am votat USR si-i voi vota in continuare. Prin urmare, Orban & Co. trebuie indepartati urgent, astfel USR va rade tot ce misca la urmatoarele alegeri, va spun asta cat se poate de clar… Pana atunci, sa auzim numai de bine.

 • Magda spune:

  Îmi plăcea RB pe vremea când era la Realitatea. Un pic cam exaltat, exagerat uneori dar era la locul potrivit. Acum… nu mai am aceeași părere. Puterea poate lua mințile și celor ca el. Mai mult ca sigur ca și PNL ul nu va fi scutit de lupte interne. Din păcate toate partidele sunt măcinate de de aceste lupte. Ca dovada ca pe toți ii preocupa funcțiile cât mai bine plătite și nu altceva. Sa urmărim USR ul….. Poate, poate….

 • Ionut P. spune:

  Astazi se vede mai bine. Alegerile astea mult laudate au fost castigate de doi cai troieni, nu doar asemanatori in competitia lor tacita, ci si porniti din proiect pe fapte prea mari pentru masura lor.Ambii sunt introdusi in opozitie, ambii sunt legitimati sa vorbeasca fara acoperire, ambii constituie opozitia insasi prin reprezentarea informala a Sistemului (care moare daca nu paraziteaza in continuare maruntisul european, pentru prieteni).
  Psihodrama cu tam-tam imens, pentru doi bieti cai troieni, cam cu atat ne alegem. Noroc anume ca tipii sunt deosebit de eficienti, dar nu in ce isi imagineaza lumea. Ocupata oricum cu coafatul de balamuc al monstrilor de partid si de stat.
  Evident, i-am numit aici pe R.Bogdan si V. Ponta.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!