CE A PIERDUT BISERICA

IMG_1311In ordine, PSD si BOR, au pierdut cel mai mult in urma neprezentarii la urne in weekend. Ieri pe fb se putea citi „BOR deasupra unui cuib de cuci” unde era reprodusă coperta celebrului roman „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kasey, după ce cineva inspirat a tăiat litera Z” din cuvîntul „zbor”. Cam asta e situația BOR in acest zile. BOR și-a asumat prea mult acest referendum. S-a implicat în campanie, în zonele rurale mai ales. A încercat să scoată lumea din casă și s-o ducă la urne. Lumea a refuzat să asculte asemenea îndemnuri.

Cîrdășia PSD-BOR este veche, nu durează de azi de ieri. Ea a adus avantaje reciproce partenerilor în această afacere pornită încă din 1990. Unii au primit milioane de voturi în mai multe rînduri de alegeri, voturi care i-au adus pe pesedisti la putere, situație care a permis înavutirea cadrelor PSD. BOR a primit în schimb fonduri uriase din bugetul statului și bugetele locale pentru ridicarea, retrocedarea si renovarea de biserici. Tîrg bun!

Un aspect – pentru un partid tradițional laic și ateu, care militează pentru separarea bisericii de stat- situația PSD – ieșit din matca ideologiei sale naturale – este foarte ciudată. Aici pragmatismul a fost patriarhul danielprimordial. Chestiunile de doctrină au rămas în plan secund. Cît despre BOR, ea mereu a fost un slujitor al statului și al acelora – mai ales – care-l controlează. A secondat toate partidele și liderii aflați la putere. Nimic nou – este în tradiția bisericii ortodoxe de pretutindeni să slujească statul/guvernele nu poporul. Spre deosebire de biserica catolică și bisericile protestante.

Un cititor al blogului mi-a scris azi dimineață – „In realitate, românii au sancționat o relație „în afara firii”; cea dintre BOR si PSD, scoasa la iveală nu numai cu ocazia acestui referendum ci și la trecutele alegeri, în care auzeai prin Biserici îndemnul: „votati psd!”.Dacă nici acum BOR nu ințelege acest lucru, atunci asta e – să ne înghită întunericul! ”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a spus marți la RFI că două elemente au condus la eșecul referendumului ( sunt de acord cu el, dar sunt mai multe cauze). 1/ Primul este ”neclaritatea întrebării” de pe buletinul de vot, 2/ ”asocierea acestui referendum cu un anumit personaj politic. (…) dl Dragnea, pe care l-au asociat insistent cu referendumul…” ”Biserica Ortodoxă a primit această veste ( a nevalidării referendumului – n red) cu anumită mâhnire. Trebuie acum să analizăm dragnea ziuanewscauzele eșecului. În primul rând, referendumul a fost amânat, discutat și rediscutat timp de 3 ani, timp în care tema a fost demonetizată și discreditată. (…) ”Organizatorii referendumului au fost autoritățile. Inițiatorii au fost Coaliția pentru Familie, nu biserica a fost nici inițiatoarea și nici organizatoarea referendumului.”

PSD și BOR caută acum să arunce mîța peste gardul vecinului. Se caută un vinovat, altul decit PSD sau BOR. Dragnea a scăpat de griji, zice ca statul paralel și oficinile occidentale strînse la Bruxelles sunt de vină!!! Nici PSD și nici BOR nu sunt dispuse să asume acest referendum eșuat lamentabil. Este motivul pentru care debitează minciuni. Ne-am obișnuit deja cu fariseismul lor din campania pro-referendum. S-au implicat în ea pînă în prăsele. Dar meteahna asta e mult mai veche. Dacă ne uităm la ce s-a întîmplat la referendum, înainte și după, observăm că nici politica și nici biserica nu se pot susține altfel decit cu o mare doză de minciuni. Personal cred însă că nu se poate realiza nimic durabil decit stînd în adevăr. Tot restul e pe nisipuri mișcătoare și condamnat să piară. Capii vremelnici ai acestei lumi tind să uite acest lucru sau se prefac, robi ai interesului imediat.

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

 • Comanescu Ilie spune:

  Greșeala fundamentală a Bisericii: s-a băgat unde nu-i fierbe oala. Iar românii, prin boicotul lor, au trimis-o acolo unde îi e locul: să fie biserică, nu stat!

  Biserica trebuia să-și limiteze autoritatea la cununia religioasă, nu să-și bage nasul în căsătoria civilă! Aceea e treaba statului, nu a Bisericii! Căci, slavă Domnului, nici statul nu are dreptul să decidă în privința cununiei religioase.

 • Doinita Barsan spune:

  S-a trait in vremelnicie pe aceste meleaguri. Cu exceptia domniei lui Carol I, benefica si a perioadei comuniste, de dorit a fi uitata.
  Oare contextul defineste mentalitatile dominante sau invers?!

 • Aurelian spune:

  Referendumul – daca ar fi iesit – ar fi inlocuit cuvintul soti cu definitia acestuia din DEX. Adica nu ar fi schimbat nimic. Tevatura asta a fost declansata de necunoasterea limbii. O aruncatura de ochi prin dictionar n-ar strica nici domnilor profesori. Sa se uite la neghiobie…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!