CEA MAI PERICULOASĂ CHINTĂ

By 16 noiembrie 2020Graffiti

kim philby

***1979, 16 noiembrie, Anthony Blunt este nominalizat de premierul Margaret Thatcher ca agent sovietic – al patrulea din grupul Magnificient Five.

„La 30 iulie 1963 Kim Philby, spion sovietic din cadrul MI 6, se refugiaza la Moscova. A murit la 11 mai 1988 la Moscova. Nu a apucat să vadă prăbușirea regimurilor comuniste din Europa si, firește, nici destramarea URSS în 1991. Poate ar fi tras anumite concluzii despre cauza pe cara a slujit-o o viață. A trăit la Moscova ca refugiat. De fapt era un fel de pensionar de lux plătit de KGB și se plictisea. Pentru un ins cu extracția lui – era un destin derizoriu. Care a fost povestea lui și a grupului de spioni din care a făcut parte!?

La 16 noiembrie 1979 , la Londra, premierul convervator Margaret Thatcher intr-o declarație oficiala l-a nominalizat pe Sir Anthony Blunt ( n 1907- m 26 martie 1983 ) ca ’făcînd parte din grupul de spioni sovietic, din care cel mai cunoscut era Kim Philby, aflat deja la Moscova ca transfug. In 1963 la 30 iulie el a defectat de la Beirut. De obicei cariera unui spion se consumă în anonimat. Nu şi a lui Kim Philby, ajuns după fuga sa in URSS, o celebritate, personaj a mai multor cărţi şi filme documentare şi de ficţiune. A făcut parte din “The Magnificientkim philby 8 Five”, spioni sovietici recrutaţi la începutul anilor 30 dintre studenţii de la Cambridge. Alături de Kim Philby în acest grup au mai fost cum am amintit Anthony Blunt, John Cairncross, David Mc Lean şi Guy Burgess. Misiunea lor a fost să se infiltreze în ministere sensibile ( externe, apărării ) de la Londra, dar mai ales in serviciile secrete. Cind cariera lor i-ar fi dus în poziţii de top, să culeagă informatii şi să le trimită la Moscova. Ceea ce s-a si intimplat datorită studiilor făcute la Cambridge şi relaţiilor pe care le aveau în establishmentul britanic. Au fost spioni ideogici, toţi aderasera la marxism, se declarau comunişti, iar după ascensiunea lui Hitler au avut convingerea că spionînd pentru URSS participă la un război secret împotriva fascismului. Alcoolismul, homosexualitatea au fost alte caracteristici ale grupului. Philby a fost heterosexual, chiar un mare fustangiu. Alcoolismul lui a apărut mai tîrziu în anii 70, la Moscova pe fondul depresiei.

kim philby 2Kim Philby (n 11 mai a fost recrutat la începutul anilor 30, la Viena. Tot aici s-a şi căsătorit prima oara, cu o militanta comunista, poloneză, de care se va despărţi în 1938. Cariera lui de spion incepe kim philby 9kim philby 2să prindă contur după ce participă la războiul civil din Spania ca jurnalist. Pentru a-si camufla simpatiile politice a relatat din tabăra geenralului lui Franco. De aici a trimis şi informaţii la Moscova.

Pe numele lui adevărat Harold Adrian Russel Philby poreclit Kim după un roman de Rudyard Kipling, s-a născut in India in 1912. Aparţinea aristocraţiei coloniale britanice. Tatăl sau John kim philby 9Philby, a fost un mare cunoscător al civilizatiei arabe, el însuşi spion, convertit la islam. În 1931 Philby a fost admis la Trinity College la Cambridge. Aici intră intr-un cerc de intelectuali marxiști şi leagă prietenii cu Guy Burges şi David Mc Lean, de care rămîne legat toată viaţa. De prima soție s-a despărțit în 1938. Cariera lui de spion incepe să prindă contur dupa ce a participat la războiul civil din Spania ca jurnalist. Pentru a-şi camufla simpatiile politice a relatat din tabăra lui Franco.

Întors la Londra face cerere să fie integrat in MI6 (spionajul britanic) şi este primit. După scurtă vreme a ajuns să conducă departamentul care se ocupa cu combatarea….URSS. Dacă intre 1941-45 avea alibiul că URSS şi Marea Britanie erau aliaţi în combaterea Germaniei lui Hitler, după ce războiul rece a inceput, Kim Philby este pur si simplu kim philby anthony bluntun trădător. El livreaza sovieticilor listele cu agenţi britanici care operau dincolo de cortina de fier. Toţi au fost împuşcaţi. În 1945 un diplomat sovietic din Istanbul, ( de fapt rezidentul KGB ), Konstantin Volkov, a semnalat britanicilor că doreşte să defecteze. Scrisoarea lui a ajuns la Kim Philby care a anunţat Moscova. Volkov a fost răpit, dus în URSS şi executat. Altă afacerea singeroasă – un desant antrenat in Anglia a fost paraşutat în Albania pentru a-l combate pe Enver Hodja. Philby, la curent, a anunţat Moscova. Paraşutiştii au fost capturaţi la aterizare şi executaţi.

In 1949 Kim Philby a fost numit la ambasada britanică din Washington. Misiunea lui este tot pe linia serviciilor secrete – relaţia cu CIA şi FBI. Aşa află că americanii reuşiseră să spargă codurile utilizate de ambasada URSS şi că kim philby anthony blunt 1CIA ştia despre existenţa unor spioni la vîrful Foreign Office. Demascarea şi arestarea lor era doar o chestiune de timp. In aceste imprejurări complicii lui, Guy Burgess şi David McLean, trec Canalul Mînecii, ajung in Franţa, la Viena, punct terminus Moscova. Fuga lor face senzaţie.

Cunoscindu-se prietenia celor trei, Kim Philby, deşi pînă atunci aflat în afara bănuielilor, începe să fie suspectat. Este interogat indelung despre relaţia cu fugarii. Cariera lui este stopată. Nu este arestat, nu sunt dovezi contra lui, se apără bine, dar este plasat în posturi unde nu mai are acces la informaţii sensibile. În 1955 este trimis la Beirut, sub acoperirea unui jurnalist. Aici se căsătoreşte a trei oară.

kim philby anthony blunt 5In 1962 un transfug sovietic dă informaţii despre cei 5 de la Cambridge şi declară că unul dintre ei se află în Orientul Apropiat. Kim Philby este din nou supus unei anchete şi mărturiseşte că este spion sovietic încă din anii 30. I se cer mărturii complete în schimbul imunităţii. Cere timp de reflexie, dar la 23 ianuarie 1963 dispare din Beirut. Moscova anunţă şase luni mai tîrziu că Philby a cerut azil politic în URSS şi i s-a acordat.

kim philby john cairncrossLa Moscova Kim Philby a ţinut conferinţe pentru KGB. S-a căsătorit de încă două ori. Poşta URSS i-a dedicat o serie de timbre. A predat lecţii unor studenţi din şcolile de spionaj, a dat interviuri unor corespondenţi occidentali, a scris. A fost decorat de cîteva ori. A murit în 1988 şi a fost înmormîntat Moscova. Legenda lui nu încetează să tulbure şi să provoace controverse. Totdeauna personajele malefice ne preocupă mai mult decît eroii.

Sir Anthony Blunt si John Cairncross ultimii membri ai grupului au rămas în Anglia şi multa vreme au kim philby 6rămas nedeconspiraţi. Afacerea a stirnit mii de comentarii, s-au făcut filme, s-au scris cărti. S-au făcut milioane de pariur cine sunt ceilalti doi. S-au lansat ipoteze, mai ales de catre serviciile secrete, care nu au incetat o zi să cerceteze cazul. KGB, KRemlin, MI6, Sir Anthony Blunt a fost istoric al artei, a trait dupa demascarea sa inca 5 ani (m. 1985). John Cairncross a mărturisit in ancheta MI6 ca a fost agent îndată după defecţiunea lui Kim Philby. A pretins că după război a incetat să mai spioneze pentru ruşi. Concediat, s-a retras in sudul Frantei unde a tradus scriitori francezi din secolul XVlll. A murit in 1995.

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

 • Grigoroiu spune:

  Niste sobolani supraestimati. Partea buna este ca tipii si-au invatat lectia la timp si, dupa Razboiul Rece, ne pot invata si pe noi cum sa ne ferim de aceste mituri jenante. Se pare ca totul merge bine, din moment ce la noi nimeni nu a fost dovedit si nici macar investigat cum ca ar avea coluziuni cu rusii, spre deosebire de americani, ca de obicei.
  Da. Revenim la matca, suntem in NATO, avem deja o gramada de ani de colaborare aliata, suntem laudati de toti, asta inseamna ceva. Nici Brexitul nu a reusit sa tulbure aceasta relatie privilegiata, se pare.
  Multi au contribuit, merita decorati si public, chiar si parlamentari aparent modesti, ca Vlase, om care este in tema de atatia ani, si din Senat si din Adunarea Parlamentara a NATO. Modest, dar cunoscut si foarte apreciat, si pe alte relatii, ca Ungureanu, i se simte deja lipsa de la Comisia de Control SIE. In lipsa lui Vasilica Sarca, britanicul aproape profesionist in pictura, care nu stie ce s-a intamplat cu el, parca a intrat in pamant, in lipsa lui deci e bine ca vine Predoiu, acest Priboi al noii puteri de la Bucuresti care se va instaura dupa alegerile astea absolut dizgratioase de Sf. Nicolae, horticultorul oricaror maracini care tin de politia politica, spionaj contra aliatilor, afaceri veroase pe care pana si Constantinescu le constatase si le combatuse eficient, se lauda chiar si acum, din pozitia sa de prieten mondial al libanezilor.
  Da. Realitatea deci este alta, mult mai neta si clara, ca istoria care incepe sa ne fie favorabila, Dumnezeu ni se arata deja, iarasi, cum zicea Caramitru la Revolutie. Prin urmare trebuie sa lasam deoparte aceste mituri de mari spioni, in realitate niste ageamii, esecurile in general provenind, ca in Albania si Grecia, de la proasta planificare si iluziile de obicei americane. Bolile copilariei, ce sa faci..
  Da-ti domne dracu’ pe toti Bonzii astia, ca cine stie ce idei ne vin despre consumatorii de whisky single malt la birou, sau casa conspirativa pentru bairam pe banii publici destinati corespondentilor onorabili foarte, mai stii…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!