CEAUŞESCU E MULŢUMIT de AURORA MARTIN

By 13 aprilie 2012Zona Libera

Un aspect atât de privat precum intimitatea femeii devine subiect pe agenda politică fie în context electoral, fie în situaţii de criză economică sau demografică. Pentru reglarea unor mecanisme sociale, sexualitatea şi reproducerea ies din sfera deciziilor strict personale şi se transformă în instrumente puse în slujba binelui public sau a ceea ce anumiţi politicieni consideră a fi de interes general.

Într-o perioadă preelectorală, sub pretextul crizei demografice înregistrate la ultimul recensământ, un grup de parlamentari din zona puterii caută să-şi câstige electoratul cu o propunere legislativă care impune femeilor consiliere obligatorie înainte de a face un avort. După multe decizii politice de o moralitate îndoielnică, acum guvernanţii vor să-şi dovedească astfel patriotismul şi moralitatea religioasă, atingînd două coarde sensibile la nivel de conştiinţă colectivă: naţionalismul şi creştinismul.

În expunerea de motive ale acestei legi se face referire la «sănătatea fizică şi psihică a naţiunii noastre» şi la consecinţele avorturilor asupra «femeii şi a viitorului naţiunii». Gândul se duce imediat la felul în care Ceauşescu justifica, în sinistrul decret 770/1966 interzicerea avorturilor: ele aduc «grave consecinţe asupra sănătăţii femeii» şi mai aduc şi «mari prejudicii natalităţii şi sporului natural al populaţiei». Ca urmare, peste 10.000 de femei au murit în urma avorturilor clandestine!

Cu toate că iniţiatorii încearcă să ne convingă de faptul că legea nu va interzice avorturile, într-un interviu din mai 2010, Marius Dugulescu vedea consilierea ca pe «un prim pas pe care trebuie să-l facem în România» şi declara că «nu putem discuta deocamdată de interzicerea avorturilor, ci putem să ne gândim că un prim pas ar fi acesta, de a avea consiliere înainte de a săvârşi acest act al avortului». Lui Dugulescu i s-a alăturat, între timp, Sulfina Barbu, care încurajează impunerea acestor bariere administrative, care să îngreuneze opţiunea pentru avort şi să limiteze dreptul femeii de a decide. Este surprinzător că, în calitate de Preşedintă a Organizaţiei de Femei PDL, are un discurs care susţine promovarea femeilor şi egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, dar, în practică, se arată neîncrezătoare în capacitatea femeii de a hotărî asupra binelui personal, fapt pentru care îi recomandă călduros suportul paternalist al statului.

Sub pretextul bunelor intenţii, Sulfina Barbu apreciază consilierea înainte de avort drept momentul ideal în care să informeze femeile (post factum!) asupra eficacităţii măsurilor contraceptive şi asupra urmărilor avortului! În plus, consideră că a găsit, în aceste «cabinete pentru criza de sarcină» cheia informării femeilor de la sate, uitînd, probabil, de desfiinţarea celor 67 de unităţi medicale! Găselniţa ideală pentru a face mai puţin vizibile dezinteresul şi lipsa campaniilor de informare a femeilor din mediul rural pe toată perioada guvernării! Mai mult decât atât, vine şi cu o serie de afirmaţii eronate, căutînd să inducă ideea că avorturile sunt cauza directă a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân! Fie neştiinţă a distinsei deputate, fie jalnică şi jenantă încercare a unei femei de a manipula alte femei, făcînd abuzînd de statutul ei politic!

Prin retorica lor, cei doi parlamentari ar fi ocupat un loc de cinste în CC al PCR. “Alte măşti, aceeaşi piesă, alte guri, aceeaşi gamă…”

 

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

  • Sanyi spune:

    Problema demografica exista in toata Europa.Dova sta milioanele de romani care traiesc si muncesc in strainatate! Politicienii nostrii ar trebuii sa vada mai intai de copiii nascuti deja! Politica dusa pana acum fata de cetateni, eu o numesc GENICID, impotriva propriului popor!!!!!!!

  • Sanyi spune:

    Marius Dugulescu apare la suprafata taman inaintea alegerilor. In rest ce face? Am dreptul sa stiu, pentru ca si pantofii ce..l poarta sunt cumparati si din banii mei, din impozit si ajutorul de somaj cu 15 la suta mai putin!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!