CEAUȘESCU NU A MURIT

By 30 septembrie 2011La zi

E la modă acum “epoca Ceaușescu”. Orice subiect legat de temă e bun dacă poți pune în titlu numele fostului dictator. Se inventează amanți, se scot de la naftalină securiști, gărzi de corp, unchi, bucătari, paznicii, șoferi, mătuși și să stă la o taclă. E o pălăvrăgeală clasa întîi. Se ia un aer serios, doct și se înșiră năzdrăvănii și aberații. Pare că uitarea s-a așternut. E chiar de bonton să discuți despre marile realizări ale regimului defunct. Amintirile s-au șters. Am uitat frigul din apartamente, cozile, demolările, cartelele. Acum avem nostalgii. Cauzele se cunosc – o ducem prost, Băsescu a dezamăgit speranțele puse în el, corupția e mult mai mare decît în anii 80, societatea românească e în derivă, 3,5 milioane de români au plecat în occident să cîștige o pîine. Așadar, ce bine era pe vremea celor doi făcuți sită la zidul cazărmii din Tirgoviste! Ce bună ar fi o dictatură, democrația asta e o prostie! La 20 de ani revine gustul pentru un anume trecut. O epocă e ștearsă cu burete, delete. Ce rămîne este un reziduu, episoade amuzante, anecdote.

„Să ne despărțim de trecut rîzînd!” zicea cineva. Numai că noi nu ne despărțim de el. Ne bălăcărim prostește în gunoaiele istoriei recente. Și ne și place! Tocmai vedeam pe TvR 1 un film documentar despre crimele comunismului, despre URSS după 1917. Era vorba despre stalinism, gullag, crime împotriva umanității ordonate de Lenin, Stalin și ucenicii lor. Schimbînd pe alt canal tv am văzut că în același timp se vorbea despre comunismul românesc, despre anii Ceaușescu. Nu mi-a venit să cred. Nimic despre dezastrul economic și politic, despre suferințele pe care le-a produs.

Ei bine, România este un azil psihiatric cu 20 milioane de bolnavi mintal. Pe ecran era o veselie de nedescris. Am asistat la un chef strașnic pe seama epocii Ceaușescu. Două realități paralele în cele două programe. Mi-am zis că ne merităm soarta, suntem niște paseiști incurabili. Am întors spatele prezentului. Preferăm să fim nostalgici, să ne refugiem in trecut. Pentru că suntem nemultumiți de prezent depănăm amintiri. Mai mult decît atît, inventăm un trecut care nu a existat și pe care la vremea lui l-am detestat. Pentru că tot ce vedem despre Ceaușești zilele astea pe micile ecrane și ce citim în gazete sunt pure fictiuni, minciuni, povești. Naivii care se uită la așa ceva nu au minte. Unii o fac din masochism – cei de vîrsta mea. Alții din curiozitate – cei tineri. Cu toții suntem nebuni de legat.

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • oanna spune:

  am vazut si eu documentarul de pe tvr 1 si m-am cutremurat; am aflat lucruri pe care nu le stiam – nici nu aveam de unde, nu?! -, un documentar pe care oricand l-as revedea, ba chiar mi-as lua notite :)
  revenind… nostalgia dupa ceausescu o au saracii, lenesii (caci avem si din acestia), dar mai ales prostii, adica cei care nu inteleg ca statul nu e bunica sau bunicul, de care sa te rogi sa-ti dea de-o inghetata, ca statul este el insusi un intretinut… si o mai au si ‘unii’, pe care nu stiu in ce categorie sa ii plasez, dar care au trait bine in acel regim si probabil ca inca mai ravnesc la el, ca inca mai trag sepante de o reintoarcere la „vremuri bune”…
  de ce toate tv-unile sunt calare pe povestea Ceausescu cu catel cu purcel? simplu: ptr ca tv-unile sunt ca gastele: daca un post a pus intamplator un subiect pe masa, celelalte vin si ciugulesc ca… gastele, ziceam!

 • Cum poate fi uitat Ceausescu atunci cand treci prin centru, pe la Teatrul National sau pe la Unirii de unde se vede din departare o cladire monstru? Din pacate pentru natiunea romana specialistii confirma ca Nea Nicu suferea de psihoza maniaco-depresiva. Exponentul sumbru al Romaniei a contaminat multă populatie. Timpuri nebune care au marcat pe viata atatia oameni. Ceausescu e un subiect care merita a fi cunoscut de cei tineri si nu ignorat pentru ca istoria sa nu se mai repete. Just another point of view.

 • Stefan Barna spune:

  Nu cred ca germanii l-au uitat pe Hitler. Si nici rusii nu l-au uitat pe Stalin

 • Bibliotecaru spune:

  După atâţia ani încă nu s-au publicat pe internet toate fotografiile, toate documentele esenţiale şi arhiva de filme documentare de dinainte de revoluţie. Sunt foarte dezamăgit că aceste pagini de istorie sunt, după 21 de ani, încă inedite. Cred că din acest motiv nici nu putem trece mai departe la o mentalitate a democraţiei.

  Avem nevoie de istorici care să facă o astfel de documentare, care să se chinuie cu scanări ale arhivelor, cu trecerea filmelor de pe peliculă în format electronic… şi aşa mai departe.

 • Marian Tudor spune:

  Ce a construit Ceausescu..va trebuie 100 de ani sa zugraviti…vorba din batrani!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!